Φάμελλος: Αναίτια και αδικαιολόγητη η αντικατάστασή μου – Γίναμε αρνητικό πρωτοσέλιδο
Ανανεώθηκε:
«Αναίτια και αδικαιολόγητη» χαρακτήρισε ο Σωκράτης Φάμελλος την αντικατάστασή του στη θέση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μία περιδίνηση με χαρακτηριστικά εσωστρέφειας.
«Έχουμε μία νέα κρίση, η οποία δημιουργήθηκε από την αμφισβήτηση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας από τον πρόεδρο του κόμματος και μία αμφισβήτηση η οποία δεν στηρίχθηκε σε καμία δικαιολογία» ανέφερε σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤκαι πρόσθεσε:
«Δεν υπήρχε καμία αιτία και καμία τεκμηρίωση γιατί όλοι οι βουλευτές, όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα και ο Στέφανος Κασσελάκης, αλλά θεωρώ και η ελληνική κοινωνία ξέρει ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αυτόν τον χρόνο κράτησε τη λειτουργία σε πολύ υψηλό επίπεδο, στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ συνολικά και την ελληνική κοινωνία. Ήταν απολύτως αξιόπιστη και ενωτική η λειτουργία μας και εγώ προσωπικά επεδίωξα όλο αυτό το χρόνο να εκφράζω μία ενιαία γραμμή και δεν υπήρχε κανένα μα κανένα σχόλιο για λανθασμένη τεκμηρίωση ή παρουσία της πολιτικής ομάδας ή εμού προσωπικά».
Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν είχε ποτέ προσωπικές επιδιώξεις στην πολιτική, επισήμανε «όμως είχα πάντα παρουσία και δράση ξεκάθαρη μέσα σε μία συλλογικότητα που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και μέσα στη Βουλή, σεβόμενος απολύτως τους κανόνες κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, γιατί θέλω να υπηρετώ σταθερά την κοινωνία και τη χώρα».
«Λανθασμένη πολιτικά η κίνηση του Προέδρου»
Όπως είπε, δεν είχε ενημερωθεί για τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και «όταν προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον Πρόεδρο και επικοινωνήσαμε για το τι θα εισηγηθεί, με ενημέρωσε ότι θα εισηγηθεί την αλλαγή του προεδρείου. (…) Το ζήτημα είναι ότι αυτή η επιλογή Προέδρου, πέρα από το ότι ήταν αναίτια και αδικαιολόγητη, δημιούργησε μία μεγάλη εσωστρέφεια, η οποία είναι αρνητικά καταλυτική στην επιρροή του κόμματος στην ελληνική κοινωνία. Δηλαδή η επιλογή του Προέδρου, μας έκανε αρνητικό πρωτοσέλιδο παντού και αρνητικό θέμα συζήτησης, ενώ, θέλω να το πω, η Ελλάδα έχει μια αρνητική και διεφθαρμένη κυβέρνηση, ενώ υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα στους πολίτες, ενώ αναδείχθηκε ένα μεγάλο θέμα νέο, ασφάλειας των πολιτών και της κοινωνίας από τις πυρκαγιές φέτος το καλοκαίρι και ήταν λανθασμένη πολιτικά η κίνηση του Προέδρου» ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Φάμελλος.
Ερωτηθείς τι οδήγησε τον κ. Κασσελάκη στην αντικατάστασή του, ο κ. Φάμελλος ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Εγώ δεν μπορώ να μπω σε υποθέσεις. (…) Η εκτίμησή μου είναι ότι είναι εις βάρος των συμφερόντων του ΣΥΡΙΖΑ και της ελληνικής κοινωνίας. Αυτή είναι η εκτίμησή μου και αυτό είναι το αποτέλεσμα. Και θεωρώ ότι είναι παιχνίδια εσωκομματικής εξουσίας όταν τα σοβαρά ζητήματα είναι, όπως είπε και το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, να έχουμε ενότητα και συλλογικότητα για να υποστηρίξουμε τις ανάγκες της κοινωνίας. Θεωρώ ότι αυτή η επιλογή του Προέδρου έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση του Συνεδρίου».
Το αποτέλεσμα είναι, σύμφωνα με όσα είπε, πως όχι μόνο αυτή η κίνηση, αλλά το τελευταίο διάστημα υπάρχουν διαλυτικά φαινόμενα και οργανωτικά και πολιτικά και κόσμος αρχίζει να απομακρύνεται.
«Πρέπει να υπάρξει αλλαγή της πολιτικής μας και σε επίπεδο ηγεσίας»
«Πάντως, αυτή τη στιγμή το πρόβλημα θα έλεγα δεν είναι ποιος είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας. Το πρόβλημα είναι γιατί οδηγούμαστε σε έναν μικρό και συρρικνούμενο ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο κ. Φάμελλος, επισημαίνοντας «υπάρχει σαφέστατα θέμα της πολιτικής ηγεσίας μας και δεν είναι μόνο αυτό το περιστατικό, αλλά θεωρώ ότι είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι».
«Πρέπει να υπάρξει αλλαγή της πολιτικής μας και σε επίπεδο ηγεσίας. Δηλαδή εγώ βάζω ζήτημα για την πολιτική της ηγεσίας μας. Το έχω βάλει ήδη στα όργανα για να είμαι συνεπής. Ποτέ δεν άρχισα να λέω από δω και από κει τη γνώμη μου στα κανάλια, αλλά νομίζω ότι δεν μπορεί να έχουμε αυτή τη σωρεία, θα έλεγα εγώ, των λαθεμένων επιλογών.(…) Θα πρέπει το σύνολο του κόμματος μας, δηλαδή τα όργανα μας, τα στελέχη μας, η βάση του κόμματος να συζητήσουμε για την διόρθωση αυτού του πολιτικού λάθους δεν μπορούμε να έχουμε τόσα πολιτικά λάθη και δεν μπορούμε να κατηγορούμαστε εμείς για αποσύνθεση και διάλυση. Και σε αυτό εγώ αναλαμβάνω την ευθύνη που αναλογεί. Μίλησα δημόσια γιατί οφείλω να είμαι πιστός στις αποφάσεις του Συνεδρίου και σε αυτό το οποίο έχω ταχθεί και νομίζω ότι και ο Πρόεδρος πρέπει να λάβει την ευθύνη του» συμπλήρωσε ο κ. Φάμελλος.
«Δεν αμφισβήτησα ποτέ την εκλογή Κασσελάκη»
«Εγώ θέλω να πω ότι δεν αμφισβήτησα ποτέ την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη. (…) Και πρέπει να σας πω ότι εγώ όχι απλά ψήφισα, αλλά συνέβαλα στην απόφαση του Συνεδρίου και στις θέσεις του Συνεδρίου του Φεβρουαρίου. Λειτούργησα ως όφειλα, ως μέλος και στέλεχος του Κόμματος, συνθέτοντας, υπερβαίνοντας αδυναμίες, διορθώνοντας λάθη. Απλά δεν μπορώ να βλέπω πλέον αυτή την κατηφόρα και μάλιστα δεν μπορώ να την βλέπω όταν υπάρχουν τόσα σοβαρά προβλήματα στην ελληνική κοινωνία. Σήμερα λοιπόν, και οφείλω να το πω αυτό, με την κατάσταση που υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορούμε να πετύχουμε την κινητοποίηση των δημιουργικών και προοδευτικών δυνάμεων της κοινωνίας, κάτι που απαιτείται. Οφείλω λοιπόν να συμβάλω σε αυτό που θεωρώ ότι είναι πρωτεύον και είναι το πιο σημαντικό από όλα» υπογράμμισε ο κ. Φάμελλος.
Ερωτηθείς εάν συμφωνεί με την πρόταση της κ. Γεροβασίλη για νέες εσωκομματικές εκλογές, ο κ. Φάμελλος σημείωσε αρχικά πως ο ίδιος δεν έχει καταθέσει μία τέτοια πρόταση στη δημόσια σφαίρα και προσέθεσε πως σέβεται την πρόταση αυτή της Όλγας Γεροβασίλη.
«Δεν μπορώ να κατανοήσω από την άλλη μεριά την πρόταση του Στέφανου του Κασσελάκη, ο οποίος λέει ότι δεν μπορούμε να ξαναεμπιστευτούμε τα μέλη του κόμματος. Σε κάθε περίπτωση, προηγήθηκε και θέλω να είμαι συνεπής, μια δική μου πρωτοβουλία, στην οποία εγώ περιμένω μία απάντηση να συζητήσουμε για τα πολιτικά λάθη, να αλλάξουμε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και της ηγεσίας. Θα μπορούσε να γίνει σε οποιοδήποτε όργανο και νομίζω ότι αυτά τα όργανα μπορούν να συγκληθούν άμεσα και νομίζω ότι έχει την ευχέρεια και την πολιτική πρωτοβουλία ο Πρόεδρος να το κάνει. Εγώ, από τη στιγμή που δεν είμαι πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας, δεν έχω τη δυνατότητα να συγκαλέσω να προτείνω κάποιο όργανο, οπότε δυστυχώς χρησιμοποιώ και το δημόσιο βήμα για να διατυπώσω αυτή την πρόταση. Πάντως μόνο τα όργανα και τα μέλη του κόμματος μπορεί να συζητήσουν ανοιχτά για τα σχέδια, τις προθέσεις και τις δεσμεύσεις όλων μας» προσέθεσε.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε πως θα πρέπει να δοθεί ένα χρονικό περιθώριο λίγων ημερών στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, σεβόμενος τον προσωπικό του χρόνο, ενώ αναφέρθηκε στη συνέχεια, στην «αήθη επίθεση» που δέχτηκε ο ίδιος ο κ. Φάμελλος. «Μια ψευδέστατη επίθεση από το διαδίκτυο εμπλέκοντας και θέματα της προσωπικής ζωής, τα οποία δυστυχώς εμπλέκανε και πολιτικά ζητήματα. Και εγώ θέλω να καταδικάσω οποιαδήποτε επίθεση γίνεται στο διαδίκτυο που έχει τοξικότητα, πολιτικά κίνητρα και προσωπική προσβολή. Εγώ νομίζω ότι πρέπει να μείνουμε σήμερα σε αυτό το οποίο θέτω. Σέβομαι τις προτάσεις οι οποίες έχουν ακουστεί. Σας το είπα. Τις εξετάζω και εγώ και προσπαθώ να έχω μία συμπεριληπτική ανάγνωση για να έχουμε ένα αποτέλεσμα καλό για τον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως αυτό που θέλω να καταθέσω είναι ότι δεν αξίζει ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Αριστερά, ούτε στην προοδευτική σκέψη ένας μικρός ΣΥΡΙΖΑ, ένας εκφυλισμένος, ένας συρρικνωμένος ΣΥΡΙΖΑ» προσέθεσε.
«Μείωση της δυναμικής του ΣΥΡΙΖΑ» η διαγραφή Λινού
Σχετικά με τις εξελίξεις με την κ. Λινού, ο κ. Φάμελλος ανέφερε τα εξής.
«Δεν έχω πλήρη πληροφόρηση για το τι ακριβώς κείμενα έχουν ανταλλαχθεί. Εγώ μπορώ να σας πω ότι όταν συζητήσαμε και με το Στέφανο τον Κασσελάκη σχεδόν για όλο τον Αύγουστο για το τι ακριβώς υπάρχει στο θέμα της Αθηνάς Λινού, είχα επικοινωνήσει μαζί της και με δική του προτροπή σχετικά με τον συνταγματικό κανόνα, γιατί υπάρχει πρόβλεψη στα ασυμβίβαστα των βουλευτών και είχα τη διαβεβαίωση από την κυρία Λινού και δεν έχω σε τίποτα να το αμφισβητήσω αυτό και περιμένω και εγώ να δω και πιστεύω ότι θα γίνει εντός της ημέρας μία γνωμάτευση έγκριτου συνταγματολόγου σχετικά με την συμβατότητα αν θέλετε, της λειτουργίας και την κανονικότητα της λειτουργίας της σε αυτή την εθελοντική οργάνωση που είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση και το έργο της. Όμως κρατώ μία επιφύλαξη γιατί δεν έχω διαβάσει και το πόρισμα το οποίο έχει καταθέσει στον Στέφανο Κασσελάκη. Σας βεβαιώ όμως ότι είχε γίνει από τη μεριά μου όλη αυτή η διερεύνηση και σε κάθε περίπτωση επί του πρακτέου, επί του τελικού αποτελέσματος, θεωρώ ότι είναι μία μείωση της δυναμικής του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε ακόμα μία μείωση της κοινοβουλευτικής δύναμης, τελείως πρακτικά, κοινοβουλευτικά, το οποίο προφανώς δεν μπορεί να με κάνει να χαίρομαι» τόνισε σχετικά ο κ. Φάμελλος.