ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξανθός: Η χώρα έχει μπει σε τροχιά εξόδου από την κρίση με τρόπο βιώσιμο

Ξανθός: Η χώρα έχει μπει σε τροχιά εξόδου από την κρίση με τρόπο βιώσιμο
Φωτογραφία αρχείου από τη Δευτέρα 9 Μαΐου 2016, όπου ο Ανδρέας Ξανθος απευθύνει χαιρετισμό κατά την έναρξη της διημερίδας διαλόγου για την μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που διοργανώθηκε από το υπουργείο Υγείας, το Περιφερειακό Γραφείο Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή EUROKINISSI/Στέλιος Στεφάνου

Η χώρα έχει μπει σε τροχιά εξόδου από την κρίση με τρόπο βιώσιμο, κάτι που από φέτος έχει αρχίσει να διαφαίνεται.

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος συμμετείχε στις εργασίες του 31ου συνεδρίου των Μυλοποταμιτών που πραγματοποιήθηκε στην Αρχαία Ελεύθερνα στο Ρέθυμνο.

Στις εργασίες του συνεδρίου μετείχαν εκατοντάδες Μυλοποταμίτες από όλη τη χώρα, οι οποίοι κατά τις επισκέψεις τους –χθες και σήμερα– στα χωριά της περιοχής συνομίλησαν για το μέλλον του Μυλοποτάμου και τις προοπτικές της ευρύτερης περιοχής.

«Η χώρα είναι ακόμα στη δίνη της κρίσης», αλλά φέτος είναι φανερή η ύπαρξη «μιας βιώσιμης κοινωνικά και οικονομικά διεξόδου», ανέφερε ο κ. Ξανθός, ο οποίος έκανε λόγο για την προσπάθεια του Μυλοποτάμου και των κατοίκων του, «οι οποίοι αγωνίζονται κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες να διατηρήσουν το τοπικό χρώμα της Κρήτης, τον πολιτισμό των ορεινών όγκων».

«Η ανάπτυξη πρέπει να συμβαδίζει με παρεμβάσεις ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής συνοχής ενώ είναι λάθος η άποψη που αναφέρει πως πρέπει πρώτα να αναπτυχθεί η χώρα, να αναπτυχθεί το ΑΕΠ, να υπάρξει πλεόνασμα και μετά να προχωρήσουμε στη στήριξη των αδύναμων», ανέφερε ο κ. Ξανθός.

Για τον Μυλοπόταμο

Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή τόνισε την ανάγκη «να μπορέσει να προετοιμαστεί ο κάθε δήμος, να κάνει τις μελέτες του με τους φορείς της περιοχής του, πολιτιστικούς συλλόγους και άλλους, συζητώντας και με διαβουλεύσεις».

Ο Μυλοπόταμος έχει πολλές προοπτικές ανάπτυξης, σύμφωνα και με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Πολιτισμικής Ένωσης Μυλοποτάμου Σπύρο Φακιδάρη, διότι όπως ανέφερε «σημαντικός αριθμός των κατοίκων των περιοχών του Μυλοποτάμου θα ασχοληθούν με νέες δραστηριότητες. Αναμένουμε την οικονομική ενίσχυση στην περιοχή και τις νέες θέσεις εργασίας που αφορούν στην ανάπτυξη η οποία είναι σίγουρο ότι θα έρθει».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επιχειρηματίας Γιώργος Σιγανός που δραστηριοποιείται με επιτυχία στο εξωτερικό ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει την οικονομική προσφορά του για την ενίσχυση των είκοσι δύο σχολείων του Μυλοποτάμου.

Φέτος, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου των Μυλοποταμιτών, ως το πιο καθαρό χωριό βραβεύτηκε η Ελεύθερνα, περιοχή η οποία το τελευταίο διάστημα γνώρισε μεγάλη δημοσιότητα λόγω του αρχαιολογικού χώρου και του Μουσείου, όχι μόνο σε ελληνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Το αναπτυξιακό συνέδριο, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο και στο οποίο συμμετέχουν Μυλοποταμίτες από όλη τη χώρα, διοργανώνεται από την Πανελλήνια Πολιτισμική Ένωση Μυλοποταμιτών και στόχο έχει να γνωρίσει τα τεκταινόμενα και τα πεπραγμένα στο Μυλοπόταμο, να αναδείξει τις προσπάθειες των κατοίκων και των φορέων της περιοχής σχετικά με το μέλλον, αλλά και να τονίσει όλα όσα συμβαίνουν σε πολιτισμικό και κοινωνικό επίπεδο και προάγουν τον Μυλοπόταμο.

Φέτος, το συνέδριο αφορούσε κυρίως στην Ιστορική Διαδρομή του χωριού Αρχαία Ελεύθερνα και στο νέο Μουσείο της Ελεύθερνας που αποτελεί πλέον μοχλό ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.