ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ανάφλεξη» στην αντιπαράθεση μέχρι και τη ΔΕΘ - Αναπροσαρμόζει τη στρατηγική της η Κυβέρνηση

Στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Η πρωτοφανής πυρκαγιά που έκαψε μέσα σε λίγες ώρες δεκάδες χιλιάδες στρέμματα στην Αττική, οικίες, επιχειρήσεις, στέρησε τη ζωή σε μία 63χρονη υπάλληλο και απείλησε ακόμη και τον αστικό ιστό της Πρωτεύουσας προκαλεί την βίαιη διακοπή της πολιτικής ραστώνης και οδηγεί σε ανατροπή της Κυβερνητικής στρατηγικής ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Με το ξέσπασμα της πυρκαγιάς, ο πυρήνας των στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού επέστρεψε στην Πρωτεύουσα για να διαχειριστεί την κρίση και πλέον αναπροσαρμόζει την Κυβερνητική στρατηγική, ώστε να απαντηθούν μία προς μία οι κατηγορίες της αντιπολίτευσης για ανεπάρκεια προετοιμασίας, μη αξιοποίηση των εναέριων μέσων και αδυναμία του επιτελικού κράτους.

Στόχος να βελτιώνεται συνεχώς ο κρατικός μηχανισμός

Στόχος της Κυβέρνησης όπως λένε στελέχη κοντά στον Πρωθυπουργό είναι να βελτιώνεται ο κρατικός μηχανισμό συνεχώς, ακόμη και αν οι συνθήκες γίνονται δυσκολότερες.

Πρέπει διαρκώς να γινόμαστε καλύτεροι σημείωσε το πρωί της Τετάρτης ο Πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει και από όποια αστοχία ή από όποια φωτιά ξεφεύγει, πάντα η Κυβέρνηση να μαθαίνει τι μπορεί να κάνει καλύτερα. Ενώ, αναφέρθηκε και στη δυσκολία επιχειρήσεων σε σημεία όπου υπάρχει επαφή του δάσους με τον αστικό ιστό απαντώντας και στην κριτική της αντιπολίτευσης για το πως έφτασαν οι φλόγες ακόμη και στα Βριλλήσια.

Αντιπαράθεση για τα καμένα

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece η Κυβέρνηση σκοπεύει να φέρει η ίδια το ζήτημα των πυρκαγιών στη Βουλή μέσα στο Σεπτέμβριο, πιθανότατα όμως μετά την παρουσία του Πρωθυπουργού στο βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Η Βουλή ανοίγει στις 26 Αυγούστου και η ολομέλεια συνεδριάζει στις 28 Αυγούστου αλλά πιθανότατα δεν θα προλάβει να προγραμματιστεί συζήτηση αρχηγών πριν από την παρουσία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου.

Στη σκιά του αιτήματος Ανδρουλάκη προς τον Κ. Τασούλα για τη διενέργεια προ ημερησίας συζήτησης, κυβερνητικά στελέχη τόνιζαν πως όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η κυβέρνηση θα ζητήσει να γίνει συζήτηση στη Βουλή τον Σεπτέμβριο, μόλις περάσει η ένταση και η πίεση από τις πυρκαγιές του Αυγούστου και η αντιπυρική περίοδος βαίνει προς το τέλος της, ώστε να μπορεί να πραγματοποιηθεί και ο σχετικός απολογισμός.

Σημείωναν δε πως η συζήτηση θα πρέπει να γίνει επί τη βάσει στοιχείων και πραγματικών δεδομένων και όχι με πολιτικά τσιτάτα, φωτογραφίζοντας τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος τα τελευταία εικοσιτετράωρα επιμένει πως το βράδυ της Δευτέρας μόλις τρία αεροσκάφη επιχειρούσαν στην Αττική.

«Μαύρη προπαγάνδα» Κασσελάκη

Ο κ. Κασσελάκης κάνει «μαύρη προπαγάνδα» απέναντι στο Πυροσβεστικό Σώμα κι αυτό είναι μη αποδεκτό σχολίασε χθες το βράδυ ο Υπ. Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, είχε προηγηθεί η αναλυτική ανακοίνωση της Πυροσβεστικής για τα μέσα τα οποία επιχειρούσαν το βράδυ της Δευτέρας όπου σημειώνεται πως το χρονικό διάστημα από τις 19:30 έως τις 21:00 επιχειρούσαν σε όλα τα μέτωπα της πυρκαγιάς 20 εναέρια μέσα και πως τα εναέρια μέσα επιχειρούσαν στην πυρκαγιά «σε κύκλους». Που σημαίνει ότι δεν επιχειρούσαν όλα ταυτόχρονα την ίδια χρονική στιγμή, καθώς κάποια έκαναν ρίψεις και κάποια άλλα είτε ανεφοδιάζονταν με καύσιμα είτε τροφοδοτούνταν με νερό προκειμένου να επιχειρήσουν ξανά στο πεδίο.

«Δεν καταλαβαίνει; Κάνει πως δεν καταλαβαίνει;» αναρωτήθηκε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και υπογράμμισε: «η κριτική σε μένα δεν με απασχολεί, μπορεί να γίνεται καλόπιστα ή κακόπιστα από τον οποιοδήποτε. Και είναι μέσα στα πλαίσια της πολιτικής αντιπαράθεσης. Όμως, εδώ πέρα μιλάμε για μαύρη προπαγάνδα απέναντι στο Πυροσβεστικό Σώμα και είναι μη αποδεκτό».

Κυβερνητικά στελέχη σχολιάζουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιδίδεται σε έναν προσβλητικό λαϊκισμό την ώρα που η αντιπυρική περίοδος δεν έχει καν τελειώσει.

Η απάντηση της Κυβέρνησης για το πρόγραμμα «Αιγίς»

Στη σκιά δημοσιευμάτων περί καθυστέρησης υλοποίησης του προγράμματος “μαμούθ” για την πυροπροστασία “Αιγίς” η Κυβέρνηση απαντά πως το 55% του προγράμματος που υλοποιείται από το Υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικης προστασίας και έχει ανατεθεί στο Ταιπεδ έχει ήδη συμβασιοποιηθεί ή βρίσκεται προς τελική υπογραφή με οριστικούς αναδόχους. Συγκεκριμένα τονίζει πως έχουν ήδη δημοπρατηθεί από το Υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έργα πυρόσβεσης και πυροπροστασίας συνολικού προϋπολογισμού 1,66 δισ. ευρώ ενώ 250 εκ. ευρώ έχουν ήδη εκταμιευθεί σε δράσεις αντιπυρικής πρόληψης και προστασίας από τα Υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας και τον ΔΕΔΔΗΕ. Για το υπόλοιπο 45%, σημειώνεται πως οι σχετικοί διαγωνισμοί βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης με αξιολόγηση των προσφορών που έχουν κατατεθεί.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα προστασίας δασών και αναδάσωσης, στις περιοχές της Ανατολικής Αττικής, στο πλαίσιο του προγράμματος, σημειώνουν από την Κυβέρνηση, έχουν υπογραφεί συμβάσεις ύψους 35,8 εκατ. ευρώ και έχουν γίνει παρεμβάσεις (καθαρισμοί δασών, συντήρηση και διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων) σε εκτάσεις περίπου 36.300 στρεμμάτων σε περιοχές αρμοδιότητας των δασαρχείων Πάρνηθας, Πεντέλης, Λαυρίου και Καπανδριτίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης