ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΕΝΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές στη Χειμάρρα: Λύση στην πολιτική κρίση ή νέο κεφάλαιο αβεβαιότητας από τις κάλπες

Εκλογές στη Χειμάρρα: Λύση στην πολιτική κρίση ή νέο κεφάλαιο αβεβαιότητας από τις κάλπες

Δημότες της Χειμάρρας

ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Η επόμενη ημέρα για τον ταλαιπωρημένο λαό της Χειμάρρας κρίνεται στην Αλβανία, μετά την καθαίρεση του νόμιμα εκλεγμένου Φρέντη Μπελέρη από το καθεστώς του Έντι Ράμα με τα τελικά αποτελέσματα από τις επαναληπτικές εκλογές να αναμένονται τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας (5/8).

Οκτώ χιλιάδες ψηφοφόροι από τα 21 χωριά της Χειμάρρας συν την ομώνυμη πόλη μετά από ένα έντονα φορτισμένο κλίμα και με τον Φρέντη Μπελέρη στη φυλακή να μάθουν ποιος θα ορίζει τις τύχες τους από αύριο το πρωί.

Οι δημότες ζουν για περισσότερο από ένα χρόνο, το σκηνικό της έντονης πολιτικής σύγκρουσης για την κυριαρχία στην πόλη τους με το θερμόμετρο να ανεβαίνει σήμερα με την ψηφοφορία εκλογής νέου δημάρχου.

Οι κάλπες έκλεισαν στις 20:00 το βράδυ και συνολικά ψήφισαν 8.690 ψηφοφόροι. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί στο δήμο Χειμάρρας μετά την διοικητική διαίρεση του 2015. Εκτός εκλογικής διαδικασίας τέθηκαν 6.000 ψηφοφόροι με την αιτιολογία ότι είχαν ληγμένες ταυτότητες. Ένταση επικράτησε σε εκλογικό κέντρο της Χειμάρρας όταν υποστηρικτές του υποψηφίου του Έντι Ράμα, προπηλάκισαν ψηφοφόρο του Πέτρου Γκικουρία. «Έχουμε μεγάλη τρομοκρατία από την κυβέρνηση, έχει κατέβει όλο το κράτος και όλο το παρακράτος για να πιέσει τους ψηφοφόρους», δήλωναν ομογενείς.

Πολίτες κατήγγειλαν νοθεία και τρομοκρατία

Ακόμη και ανήμερα των εκλογών, πολίτες κατήγγειλαν απόπειρα αλλοίωσης του αποτελέσματος με τη μεταφορά περίπου 300 ψηφοφόρων, ακυρώσεις άλλων πολιτών με τον ισχυρισμό ακατάλληλων εγγράφων, αλλά και απόπειρες εκφοβισμού από στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Υποστήριζαν πως το σχέδιο Ράμα για τον έλεγχο της δημαρχίας ξεκίνησε με τον πολιτικό εξοστρακισμό του Μπελέρη για να ολοκληρωθεί με νοθεία στις κάλπες.

Πολίτες έκαναν λόγο για επιστράτευση του κομματικού και κρατικού μηχανισμού από τον Ράμα με στόχο να επικρατήσει ο υποψήφιος του σοσιαλιστικού κόμματος, ο ομογενής Βαγγέλης Τάβος. Εξάλλου, μια πιθανή ήττα με την εκλογή του υποστηριζόμενου από την Ομόνοια, το ΚΕΑΔ, αλλά και τα κόμματα της αλβανικής αντιπολίτευσης, του επίσης ομογενούς Δημοκράτη, Πέτρου Γκικουρία, θα μπορούσε να θίξει το... γόητρο του Ράμα.

Δωροδοκία ψηφοφόρων από στελέχη του σοσιαλιστικού κόμματος κατήγγειλε και η «Ομόνοια» Χειμάρρας πριν να ανοίξουν οι κάλπες, υποστηρίζοντας πως ψηφοφόροι προστέθηκαν παράνομα στους εκλογικούς καταλόγους και αυτό έχει γίνει στοχευμένα υπέρ του υποψηφίου του Σοσιαλιστικού κόμματος.

Αισιοδοξία και στα δύο «στρατόπεδα»

Ο Πέτρος Γκικουρία που έχει τη στήριξη του Φρέντη Μπελέρη, είναι επιχειρηματίας, ζούσε για χρόνια στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Αμερική και επέστρεψε στην Χειμάρρα για να προσφέρει στον τόπο που γεννήθηκε. Ο Βαγγέλης Τάβος από την άλλη έχει την στήριξη του Εντι Ραμα, είναι πολιτικός και έχει διατελέσει Υπουργός και Περιφερειάρχης στην Αλβανία. Είναι από το μειονοτικό χωριό Γεωργουτσάτες της Δρόπολης.

Ο Βαγγέλης Τάβος ψήφισε στην Παλάσα και τόνισε ότι σήμερα είναι η μέρα των πολιτών της Χειμάρρας, ενώ έκανε έκκληση να πάνε και να ψηφίσουν την καλύτερη εναλλακτική. «Σήμερα η Χειμάρρα και οι Χειμαρριώτες έχουν τον λόγο να ψηφίσουν, η διαδικασία ήταν πολύ ομαλή και επικρατούσε ηρεμία. Οι πολίτες είχαν τη δυνατότητα να ψηφίσουν την καλύτερη εναλλακτική για τη Χειμάρρα όπου κι αν βρίσκονται», είπε σε δήλωσή του στα ΜΜΕ.

Από την άλλη πλευρά, ο Πέτρος Γκικούριας κατά την έξοδο του από το εκλογικό τμήμα στις Δρυμάδες δήλωσε: «Αυτή είναι μια μέρα γιορτής. Να το γιορτάσουμε όλοι μαζί, σήμερα είναι η μέρα της δημοκρατίας, να πάνε όλοι οι συμπολίτες μου στις κάλπες, να ψηφίσουν, να κερδίσει ο καλύτερος, να κερδίσει η δημοκρατία».

Όταν ρωτήθηκε αν θα δεχτεί την πρόταση του Τάβου για τη θέση του αντιδημάρχου του Δήμου Χειμάρρας, ο Γκικούρια σημείωσε: «Τι θα γίνει θα το ξέρουμε αύριο Δευτέρα. Θα είμαι ο επόμενος δήμαρχος Χειμάρρας».

Από το «στρατόπεδο» του Πέτρου Γκικουρία ωστόσο, μιλούσαν για εξαγορά ψήφων και εκφοβισμό των κατοίκων από πλευράς της αλβανικής κυβέρνησης. Συγκεκριμένα ανέφεραν πως πρόσωπα άγνωστα στη Χειμάρρα, πλησίαζαν ψηφοφόρους και τους έταζαν λύση του περιουσιακού εφόσον ψήφιζαν τον «εκλεκτό» του Εντι Ράμα.

Κατά τις εκτιμήσεις των εκεί παρατηρητών, όπως και των υποψηφίων, εν πολλοίς το αποτέλεσμα θα κρίνουν οι απόδημοι.

Και οι δύο πλευρές επιδόθηκαν το τελευταίο διάστημα σε εκστρατεία οργανωμένης μεταφοράς ψηφοφόρων, από την Ελλάδα (κυρίως), την Ιταλία αλλά και τις ΗΠΑ όπου υπάρχει χειμαρριώτικη διασπορά.

Το κάλεσμα Μπελέρη για δυναμική ψηφοφορία

Σε μια ύστατη προσπάθεια, μάλιστα, λίγη ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες ο Φρέντης Μπελέρης κάλεσε τους συμπολίτες του να πάνε να ψηφίσουν. «Αντισταθείτε! Μην απομακρύνεστε από τα εκλογικά κέντρα! Μην φοβάστε! Ψηφίστε», ήταν το μήνυμα του ευρωβουλευτή της ΝΔ μέσα από τη φυλακή, όπου βρίσκεται για 425 ημέρες.

«Η καρδιά μου βρίσκεται στη Χειμάρρα. Εκεί όπου όλα τα μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας δίνουν την ύψιστη μάχη για τη Δημοκρατία και τα δικαιώματά τους. Καλή επιτυχία από καρδιάς στον Πέτρο Γκικουρία», δήλωσε ο Φρέντης Μπελέρης.