ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργιάδης σε γιατρούς: Δεν αποσύρει τη ρύθμιση για τους ιδιώτες - Αφήνει περιθώριο μη εφαρμογής

Γεωργιάδης σε γιατρούς: Δεν αποσύρει τη ρύθμιση για τους ιδιώτες - Αφήνει περιθώριο μη εφαρμογής

Ο Αδωνις Γεωργιάδης στο βήμα της Βουλής

ΙΝΤΙΜΕ

Μήνυμα προς τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο να μην εφαρμόσει την απόφασή του να μην εκτελούν συνταγογράφηση οι ιατροί – μέλη του από την Παρασκευή έως ότου ψηφιστεί η ρύθμιση για τους ιδιώτες γιατρούς, που αρνούνται να συμμετέχουν στις εφημερίες του ΕΣΥ, διότι θα έχει τραγικές συνέπειες για τους ασθενείς, απηύθυνε ο υπουργός Υγείας από την Βουλή.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, εμφανίστηκε αποφασισμένος να μην κάνει πίσω αποσύροντας τη ρύθμιση για τους ιδιώτες γιατρούς που δεν θα συμμετάσχουν στις εφημερίες των νοσοκομείων των περιοχών που έχουν ελλείψεις, ωστόσο δήλωσε αισιόδοξος ότι δεν θα γίνει τελικά μετά από τις νέες επικοινωνίες. του με τους κατά τόπους ιατρικούς συλλόγους είναι ευοίωνα.

«Λυπά σφόδρα για την απόφαση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και θεωρώ ότι δεν πρέπει να εφαρμοστεί. Θα ισοδυναμούσε με εκβιασμό εκατομμυρίων ασθενών, οι οποίοι θα έμπαιναν ή θα μπουν σε μια πολύ μεγάλη ταλαιπωρία να πρέπει να παίρνουν έγχαρτη συνταγή να πάνε σε μια δημόσια δομή και να κάνουν ηλεκτρονικά για να μπορούν να εκτελεστούν, ειδάλλως να εκτελούν τη συνταγή από την τσέπη τους. Θεωρώ λοιπόν ότι η απόφαση του ΙΣΑ αν πράγματι εφαρμόζεται θα είναι τραγικό. Ελπίζω να το ξανασκεφτούν» ανέφερε. Επίσης ενημέρωσε ότι στην κινητοποίηση, όπως του γνωστοποίησαν, δεν θα συμμετέχουν οι νοσοκομειακοί γιατροί οπότε στις δημόσιες δομές, ακόμη κι αν επιμείνει στην απόφασή του ο ΠΙΣ, η συνταγογράφηση θα εκτελεστεί κανονικά, ενώ εξέφρασε και την πεποίθησή του ότι αποφασίστηκε η απόφαση αυτή, δεν θα έχει πραγματική εφαρμογή από τους γιατρούς.

Εξάλλου, ο Υπουργός Υγείας, δήλωσε προς τους γιατρούς, που ανησυχούν, ότι η ρύθμιση που έχει φέρει το υπουργείο έχει έκτακτο και προσωρινό χαρακτήρα μόνο για όπου τυχόν διατηρεί. Ενημέρωσε ότι σήμερα είχε επικοινωνήσει με τους προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων της Ξάνθης, της Δράμας, της Σπάρτης και άλλους πόλεων, που του μετέφεραν ότι οι γιατροί δήλωσαν συμμετοχή οπότε φαίνεται ότι θα υπάρξει ομαλή εξέλιξη των εφημεριών εκεί, ενώ αναμένει απάντηση από τους προέδρους των Ιατρικών. συλλόγων του Κιλκίς, του Ρεθύμνου και της Κω.

«Πιστεύω ότι στο τέλος δεν θα γίνει η εφαρμογή πουθενά η ρύθμιση ήδη έχουμε και προτάσεις για να μετακινηθούν προς τις περιοχές αυτές, ώστε να καλύψουμε την τρίμηνη, τετράμηνη αυτή περίοδο έως και άλλες νέες προσλήψεις με τα νέα κίνητρα και τα νέα μισθολόγια που θεσπίσαμε” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Απευθύνθηκε δε, εκ νέου στο Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και στους ιατρικούς συλλόγους, «σε πνεύμα καλοπιστίας» - όπως είπε - να μην προχωρήσουν στην απόφαση που ανακοίνωσαν η οποία είναι επιζήμια. «Οχι για τον υπουργό, αλλά για τους ασθενείς» διευκρίνισε και προσέθεσε ότι δεν μπορεί να πιστέψει ότι το σύνολο του ιατρικού κόσμου της χώρας που κάνει κάτι τέτοιο.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι η ρύθμιση δεν θα αποσυρθεί, διότι αποτελεί έναν κρίκο μιας συνολικής πολιτικής, αφού πρώτα θεσπίζονται οικονομικά κίνητρα, ακριβώς το επίδομα της νησιωτικότητας και τα άγονα επιδόματα. Εξήγησε ότι η ρύθμιση ακόμη κι αν κάποτε εφαρμοζόταν ότι ήταν προσωρινού χαρακτήρα. «Δεν είναι του υπουργού η ρύθμιση αυτή, αλλά μιας πολιτικής στην οποία θα συμμετέχει ο οικείος Ιατρικός Σύλλογος. Δεν υπάρχει λόγος λοιπόν τόσο μεγάλης σύγκρουσης. Πιστεύω ότι οι γιατροί, τους οποίους σέβομαι πραγματικά, θα συναισθανθούν οι ευθύνες τους έναντι των ασθενών και δεν θα προχωρήσουν σε αυτή την πράξη” κατέληξε στην παρέμβαση του υπουργείου Υγείας.