ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηχηρή απάντηση της Αθήνας στις προκλήσεις της Άγκυρας για «τουρκική» μειονότητα και Κυπριακό

Associates Press

Μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για προστασία της «τουρκικής μειονότητας» στη Δυτική Θράκη, αλλά και την ανάρτηση του τουρκικού ΥΠΕΞ που ακολούθησε στο ίδιο μοτίβο, η Αθήνα απάντησε στην Άγκυρα μέσω διπλωματικών πηγών, δείχνοντας ότι δεν είναι διατεθειμένη για υποχωρήσεις και συμβιβασμούς που δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο.

Έτσι, διπλωματικές πηγές ανέφεραν σχετικά με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη: «Τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη χαίρουν ισονομίας και ισοπολιτείας. Ζητήματα που άπτονται του κράτους δικαίου και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ελλήνων πολιτών δεν τίθενται ούτε θα μπορούσαν να τεθούν προς συζήτηση».

Παράλληλα, οι διπλωματικές πηγές αναφέρθηκαν και στο Κυπριακό: «Η διαιώνιση του σημερινού status quo, της κατοχής του ενός τρίτου του νησιού και η δημιουργία δύο κρατών δεν αποτελούν λύσεις.

Παραμένουμε προσηλωμένοι στη λύση του Κυπριακού προβλήματος στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που προβλέπουν λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Στο πλαίσιο αυτό, στηρίζουμε τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και της προσωπικής του απεσταλμένης για την επανένωση του νησιού».

Οι προκλήσεις Ερντογάν κατά Ελλάδας και Κύπρου

Νωρίτερα, ο Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) έκανε εκτενή αναφορά στην μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, την οποία χαρακτήρισε «τουρκική» λέγοντας χαρακτηριστικά: «ως Τουρκία θα σταθούμε δίπλα στους αδελφούς μας στη Δυτική Θράκη με όλα μας τα μέσα».

Συνεχίζοντας τους προκλητικούς ισχυρισμούς για το κυπριακό, ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι «δεν μπορούμε ποτέ να ξεχάσουμε τα καμένα χωριά, τα δολοφονημένα παιδιά, τις τραγωδίες των Κυπρίων αδελφών μας. Ενώ διαπράττονταν όλες αυτές οι θηριωδίες, οι δυτικές οργανώσεις δεν έκαναν τίποτα».

«Με την ''ειρηνευτική επιχείρηση'' της 20ης Ιουλίου 1974, η Τουρκία έσπασε τα χέρια για την ανεξαρτησία του τουρκοκυπριακού λαού. Οι πολιτικές που προσπαθούν να σπάσουν τη βούληση της ανεξαρτησίας των Τουρκοκυπρίων συνεχίστηκαν όλο και περισσότερο από τότε» είπε για τον Αττίλα.

«Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε τη φιλία μας με όλες τις χώρες, να αυξήσουμε τον αριθμό των φίλων μας» πρόσθεσε σύμφωνα με το Anadolu.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης