ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αισιόδοξη για ισχυρό χαρτοφυλάκιο στην Ε.Ε η Κυβέρνηση - Αντίστροφη μέτρηση για τον Επίτροπο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν 

Γ.Τ Πρωθυπουργού ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Με την Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν να εξασφαλίζει μία άνετη επανεκλογή, ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για τη στελέχωση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την Ελλάδα να επιζητά ένα χαρτοφυλάκιο σημαντικό, όχι μόνο για την ίδια αλλά και για την Ευρώπη. Ταυτόχρονα η Αθήνα θα επιχειρήσει να «εξαργυρώσει» το ρόλο που έπαιξε στην επανεκλογή της Προέδρου, «στρίβοντας» την Ένωση στην κατεύθυνση των εθνικών συμφερόντων για την επόμενη πενταετία.

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν στο CNN Greece τις στενές σχέσεις Μητσοτάκη - Ντερ Λάιεν. Πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ένας από τους δύο διαπραγματευτές εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που εξασφάλισαν την επανεκλογή της και πως ο Έλληνας Πρωθυπουργός στήριξε την υποψηφιότητά της και στα εύκολα και στα δύσκολα, πολλές φορές ξεκαθαρίζοντας προς όσους την αμφισβητούσαν πως για το ΕΛΚ «δεν υπάρχει plan b».

Για αυτούς τους λόγους εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη πως η Ελλάδα θα έχει έναν ισχυρό λόγο στην επιλογή χαρτοφυλακίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει ζητήσει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη τη Δευτέρα να τις παρουσιάσει δύο ονόματα, έναν υποψήφιο άνδρα και μία γυναίκα ώστε να προχωρήσει στην επιλογή της.

Το ποιούς θα προτείνει όμως ο Πρωθυπουργός, θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από το ποιό χαρτοφυλάκιο θα κερδίσει τελικά η Ελλάδα. Στην Αθήνα η εκτίμηση είναι ότι το χαρτοφυλάκιο θα είναι ισχυρό και στα μέτρα της χώρας μας, χωρίς να υπεισέρχονται σε λεπτομέρειες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν έχει ανακατέψει την τράπουλα ανακοινώνοντας τρία νέα χαρτοφυλάκια. Έναν για την αντιμετώπιση του προβλήματος Στέγασης, έναν Επίτροπο Αμυνας που θα πρέπει να συνεργαστεί με την νέα επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας και έναν Μεσογειακής Περιφέρειας.

Όσοι γνωρίζουν πάντως την «shortlist» του Πρωθυπουργού με τα ονόματα υποψηφίων κρατούν το στόμα τους κλειστό. Εδώ και μήνες ως φαβορί παρουσιάζεται το όνομα του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα ενώ στο παρελθόν έχουν ακουστεί τα ονόματα τόσο της Νίκης Κεραμέως όσο και του πρώην Υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου, ενώ δεν αποκλείεται στις επιλογές του Πρωθυπουργού να περιλαμβάνεται και ο έλληνας Γραμματέας του ΕΛΚ, ο οποίος εξασφάλισε πολλές ψήφους για την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στην κρίσιμη διαπραγμάτευση, Θανάσης Μπακόλας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης