ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βρετανία ο Μητσοτάκης - Ενέργεια, διασυνδεσιμότητα και μετανάστευση στο επίκεντρο

Στη Βρετανία ο Μητσοτάκης - Ενέργεια, διασυνδεσιμότητα και μετανάστευση στο επίκεντρο

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

AP Photo/Rafiq Maqbool

Στην τέταρτη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στο Blenheim Palace του Oxfordshire, οικοδεσπότης της οποίας θα είναι ο Βρετανός Πρωθυπουργός Keir Starmer, συμμετέχει σήμερα ο Πρωθυπουργός.

Τους ηγέτες που συμμετέχουν στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (συνολικά έχουν προσκληθεί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από 47 χώρες) θα απασχολήσουν η υπεράσπιση και διασφάλιση της δημοκρατίας, η ενέργεια και η διασυνδεσιμότητα και η μετανάστευση, θέματα που θα συζητηθούν σε αντίστοιχα στρογγυλά τραπέζια.

Σύμφωνα με πληροφορίες από Κυβερνητικές πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα την υπεράσπιση και διασφάλιση της δημοκρατίας. Στο ίδιο πάνελ θα βρίσκεται, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel.

Η Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που θα πραγματοποιηθεί σε βρετανικό έδαφος, θα είναι το πρώτο βήμα ευρωπαϊκής διοργάνωσης απ΄το οποίο ο νέος Βρετανός Πρωθυπουργός Keir Starmer, λίγες μέρες μετά την πρώτη του διεθνή παρουσία στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, θα έχει την ευκαιρία να απευθυνθεί στους Ευρωπαίους ηγέτες.

Σήμερα η ψηφοφορία για την Ursula von der Leyen

Από τη Σύνοδο θα απουσιάζει η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, καθώς το μεσημέρι της Πέμπτης διεξάγεται στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η κρίσιμη ψηφοφορία για την επανεκλογή της στο αξίωμα.

Το 2019, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξασφάλισε οριακά την κορυφαία θέση στις Βρυξέλλες, με διαφορά μόλις εννέα ψήφων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τη μικρότερη που έχει καταγραφεί ποτέ. Πέντε χρόνια μετά, η 65χρονη Γερμανίδα αναμένεται να δώσει εκ νέου μάχη καθώς χρειάζεται την απόλυτη πλειοψηφία των 720 εδρών για να εξασφαλίσει άλλα πέντε χρόνια στο τιμόνι.