ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Γεραπετρίτης: Στον ΟΑΣΕ απαιτείται ομοφωνία και η ελληνική πρόταση αυτό υπηρετεί

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης

ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI (φωτογραφία αρχείου)

Στην επιτακτική ανάγκη να επιτευχθεί ομοφωνία στον ΟΑΣΕ, προκειμένου ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη, να επανεκκινήσει τις λειτουργίες και τις αρμοδιότητές του, επικεντρώθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Απαντώντας σε σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις του βουλευτή της Νίκης, Τάσου Οικονομόπουλου και του βουλευτή των Σπαρτιατών, Αλ. Ζερβέα και ειδικά για την πρόταση της Ελλάδος να αναλάβει ως γενικός γραμματέας του Οργανισμού ο Τούρκος διπλωμάτης, Φενινταν Σιρνιρίογλου, ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε ότι αυτή είναι η πρόταση η οποία είναι δυνατόν να συγκεντρώσει την απαραίτητη ομοφωνία, καθώς - όπως είπε - δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί κάτι τέτοιο στο σύνολο των 55 χωρών από άλλες υποψηφιότητες. Απαντώντας επίσης στις αιτιάσεις των ερωτώντων βουλευτών ότι ο κ. Σιρνιρίογλου είναι ένας εκ των υποστηρικτών της “Γαλάζιας Πατρίδας”, τόνισε ότι ως διπλωμάτης εκφράζει τις θέσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Εξάλλου, ο κ. Γεραπετρίτης, έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας είναι αδιαπραγμάτευτα, τόνισε δε την απόφαση της Ελλάδας να αφήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την γείτονα χώρα.

“Το χρέος μας είναι να προσπαθούμε για την ειρήνη και όχι να καλλιεργούμε τον πόλεμο. Προετοιμαζόμαστε πάντοτε ώστε η χώρα να έχει σθένος, να έχει ισχύ και πυγμή παντού. Γι αυτό άλλωστε η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων την τελευταία πενταετία, δεν έχει προηγούμενο στην Μεταπολίτευση στην Ελλάδα αλλά από την άλλη πλευρά είναι χρέος μας να μπορούμε να συζητούμε με τους γείτονές μας, να αποσυμπιέζουμε τις εντάσεις έτσι ώστε να μην παράγουν κρίσεις”, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών. Απευθυνόμενος στους ερωτώντες βουλευτές ανέφερε ότι πιστεύει ότι όλοι στην Αίθουσα του Κοινοβουλίου θα συμφωνήσουν ότι είναι προτιμότερο να ζούμε εν ειρήνη, με μια Ελλάδα ισχυρή και με μια Ελλάδα της αυτοπεποίθησης, παρά σε πόλεμο.

«Η Ελλάδα ενισχύει το διπλωματικό της κεφάλαιο παντού»

Επίσης, ο κ. Γεραπετρίτης, αντέκρουσε με σθένος τους ισχυρισμούς του βουλευτή της Νίκης “ότι η Ελλάδα είναι υποχωρητική απέναντι στην Τουρκία” και ότι “η Τουρκία στην πραγματικότητα βρίσκεται να ενισχύει μονίμως τις θέσεις της”, υπογραμμίζοντας ότι “ισχύει το ακριβώς αντίθετο”. “Η Ελλάδα ενισχύει το διπλωματικό της κεφάλαιο παντού, η Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου του 2025 θα είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, καλώς εχόντων των πραγμάτων θα απολάβει και της θέσης της γενικής διεύθυνσης του ΟΑΣΕ, η Ελλάδα είναι ένα ισχυρό μέλος της ΕΕ, ένα ισχυρό μέλος του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα έχει ένα πάρα πολύ υψηλό διπλωματικό κεφάλαιο και είναι μια χώρα ακμής ενισχύοντας την Οικονομία και τις Ένοπλες Δυνάμεις” σημείωσε εμφατικά ο κ. Γεραπετρίτης.

Για το θέμα της Κύπρου

Για το θέμα της Κύπρου, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι με την Κύπρο βρισκόμαστε σε διαρκή αμοιβαία ενημέρωση και προσέθεσε πως το ζήτημα του Κυπριακού για την Ελλάδα, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής. Διαβεβαίωσε επίσης ότι “θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε έτσι ώστε στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να επανεκκινήσει ο διάλογος, ο οποίος θα οδηγήσει τελικώς σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των ψηφισμάτων για μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία”. “Η Ελλάδα θα βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου και θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να υπάρξει μια επανεκκίνηση του διαλόγου με ορατά και βιώσιμα αποτελέσματα”, συμπήρωσε καταλήγοντας ο υπουργός Εξωτερικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης