ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας από Κύπρο: Kαταδικάζουμε με τον πιο απόλυτο τρόπο τις τουρκοκυπριακές φιέστες ντροπής

Δένδιας από Κύπρο: Kαταδικάζουμε με τον πιο απόλυτο τρόπο τις τουρκοκυπριακές φιέστες ντροπής

Επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποίησε την Δευτέρα (15/7) ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, όπου είχε συνάντηση με τον ομόλογό του, Βασίλη Πάλμα. Μετά την επίσημη υποδοχή πραγματοποιήθηκε κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ των δύο Υπουργών και ακολούθησαν συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.

Παρόντες ήταν ο Αρχηγός ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας, ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΑΜ Κύπρου Ανδρέας Π. Λουκά, ο Πρέσβης της Ελλάδος στη Λευκωσία Ιωάννης Παπαμελετίου, στελέχη του Υπουργείου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς.

Κατά τις κοινές δηλώσεις προς τον Τύπο, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας μεταξύ άλλων επισήμανε τα εξής:

«Αγαπητέ μου Βασίλη, Καταρχήν πρέπει να ξεκινήσω από την μνεία της σημερινής Μαύρης Επετείου. Σήμερα συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από την 15η Ιουλίου 1974, ημερομηνία του χουντικού Πραξικοπήματος στην Κύπρο, ενός εθνοκάπηλου πραξικοπήματος που άνοιξε Κερκόπορτα στον εισβολέα που καραδοκούσε.

Εκφράζω τον βαθύτατο σεβασμό μου και την πατριωτική ευγνωμοσύνη μου προς τους Κύπριους και Ελλαδίτες μαχητές της Δημοκρατίας και της άνισης αναμέτρησης το 1974, απέναντι στην εισβολή. Αντιμετώπισαν πολύ υπέρτερες στρατιωτικές δυνάμεις υπό το βάρος του αδελφοκτόνου εγκληματικού πραξικοπήματος.

Τους θυμόμαστε με σεβασμό και τιμάμε διαχρονικά την προσφορά τους. Και βέβαια καταδικάζουμε με τον πιο απόλυτο τρόπο τις τουρκοκυπριακές φιέστες ντροπής και τη βέβηλη παράνομη παρουσία επί μισόν αιώνα του τουρκικού Στρατού Κατοχής στην Κύπρο.

Αγαπητέ μου Βασίλη, σε ευχαριστώ για την θερμή υποδοχή, για την εγκάρδια συνάντηση. Η επίσκεψή μου μας δίνει την ευκαιρία να διευρύνουμε τις στέρεες βάσεις που είναι κτισμένες οι αμυντικές σχέσεις της Κύπρου και της Ελλάδας. Θα γίνω μετά δεκτός από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και θα έχω την τιμή να συναντηθώ και με τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Γεώργιο.

Το μήνυμα είναι πάντα σαφές: Η σχέση μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη, Ελλάδας και Κύπρου, με σεβασμό στον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και την απόλυτη καταδίκη της χρήσης βίας ή της απειλής χρήσης βίας.

Και θα ήθελα εδώ να πω ότι η Ελλάδα ουδόλως αδιαφορεί για απειλές κατά της Κύπρου απ’ οπουδήποτε προέρχονται αυτές. Είτε από κράτη, είτε οργανώσεις τρομοκρατικές που διεκδικούν ρόλο στο διεθνές γίγνεσθαι με τη βοήθεια παρανόμων πυραυλικών οπλοστασίων»

dendias

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας όπου έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ολοκληρώνοντας την επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο, ο κ. Δένδιας έγινε δεκτός επίσης από τον Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Γεώργιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ