ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι «σκιές» στο Κυπριακό και oι διπλωματικές ενέργειες της Αθήνας

Οι «σκιές» στο Κυπριακό και oι διπλωματικές ενέργειες της Αθήνας

Συνάντησή Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με την Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ ΗΕ για την Κύπρο, María Ángela Holguín Cuéllar στην Ουάσιγκτον

Στα χέρια του έχει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες την έκθεση για το Κυπριακό της ειδικής απεσταλμένης του, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, η οποία πριν αναχωρήσει για Ουάσιγκτον ενημέρωσε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η Μαρία Άνχελα Ολγκίν στο συγκεκριμένο κείμενο περιορίζεται στην καταγραφή των γεγονότων όπως προκύπτουν από την εξάμηνη απασχόλησή της, προβάλλοντας τις θέσεις όλων των εμπλεκόμενων μερών.

Η ειδική απεσταλμένη του Γ. Γ του ΟΗΕ στην ανοικτή επιστολή της είχε αναφέρει ότι είναι «πεπεισμένη ότι η Κύπρος αξίζει και μπορεί να βρει τη συμφιλίωση και έναν νέο δρόμο προς τα εμπρός» όπως και ότι θα εργαστεί στο να βρεθούν «εναλλακτικές λύσεις για μια βιώσιμη λύση».

Απευθυνόμενη στους δύο ηγέτες της Κύπρου και του Ψευδοκράτους έστειλε το μήνυμα πώς «πάντα θα υπάρχουν τομείς που προτιμούν το κατεστημένο από τον συμβιβασμό των θέσεων τους. Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που προβλέπουν εκ των προτέρων τα κακά πράγματα που πρόκειται να συμβούν. Ορισμένοι τομείς αντιλαμβάνονται ακόμη και μικρές αλλαγές ως απειλή ή προδοσία. Ωστόσο η ιστορία μάς διδάσκει ότι οι θετικές αλλαγές επιτυγχάνονται όταν οι ηγέτες αναγνωρίζουν τι διακυβεύεται και επικεντρώνονται στη μακροπρόθεσμη ευημερία των κοινοτήτων τους»

Τις προθέσεις του σε σχέση με τα επόμενα βήματα και τις προοπτικές που υπάρχουν για επανέναρξη των συνομιλιών με σκοπό την επίλυση του Κυπριακού αναμένεται να αποκαλύψει ο Αντόνιο Γκουτέρες στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, τον Σεπτέμβριο.

Συνάντηση Ολγκίν - Γεραπετρίτη - Φιντάν

Η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν συναντήθηκε ξεχωριστά με τους Υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας ύστερα από δικό της αίτημα.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης από την πλευρά του τόνισε ότι: «η λύση του Κυπριακού ζητήματος οφείλει να είναι εντός του πλαισίου των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, στηρίζει τις προσπάθειες της Προσωπικής απεσταλμένης του ΟΗΕ για επανεκκίνηση του διαλόγου και «είναι έτοιμη να παράσχει τις υπηρεσίες της στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις προσπάθειες που καταβάλλει η κα Ολγκίν για την επανεκκίνηση των συνομιλιών. Η διαίρεση του νησιού για 50 χρόνια, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών στην προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, είναι μία μη αποδεκτή κατάσταση και θα πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα για τη λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκε η έκθεση για το Κυπριακό που υπέβαλε, χθες, η προσωπική απεσταλμένη προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, το ακριβές περιεχόμενο της οποίας δεν έχει ακόμα κοινοποιηθεί στα μέρη.

Ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι για την Ελλάδα η επανένωση της Κύπρου και η επίλυση του Κυπριακού είναι ύψιστη προτεραιότητα και δήλωσε ότι θεωρεί αυτονόητο ότι η διαδικασία στο πλαίσιο του Οργανισμού δεν μπορεί να αφίσταται από τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το ελληνικό αίτημα για το Κυπριακό

Για περίπου 40 λεπτά συνομίλησαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ με το κλίμα εφησυχασμού να εξακολουθεί να καλλιεργείται.

Ο πρωθυπουργός έβαλε στο τραπέζι το Κυπριακό τονίζοντας ότι 50 χρόνια μετά την τραγωδία του ’74 δεν μπορεί η Κύπρος, κράτος-μέλος της Ε.Ε., να παραμένει διαιρεμένη και επανέλαβε την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

Στην ανακοίνωση ωστόσο που έβγαλε η τουρκική προεδρία για το περιεχόμενο της συνάντησης, δεν υπάρχει ούτε μία λέξη για το Κυπριακό.

Στις 20 Ιουλίου ο πρωθουργός θα βρίσκεται στη Λευκωσία για τις εκδηλώσεις μνήμης με τη συμπλήρωση των 50 ετών από την εισβολή του Αττίλα και την ίδια ημέρα ο Τούρκος Πρόεδρος θα δίνει το παρόν στα Κατεχόμενα με πολύ διαφορετική διάθεση και προσέγγιση καθώς προτού αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον κάλεσε εκ νέου τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Γκουτέρες

Συνάντηση με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θα έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα στην ημέρα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στην ατζέντα θα είναι το Κυπριακό, το έργο της ειδικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, και η ανάληψη από την Ελλάδα της θέσης του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (2025-26).

Σε σχέση με το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός θα τονίσει την ανάγκη ο Διεθνής Οργανισμός να παραμείνει το πλαίσιο που καθορίστηκε με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η θέση της Αθήνας είναι σταθερή σε σχέση με την προώθηση μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης βασισμένη στη δημιουργία μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

«Δεν συμβιβαζόμαστε με τη διχοτόμηση»

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στην επετειακή εκδήλωση με τίτλο «50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο» που διοργάνωσε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (10 Ιουλίου 2024) τόνισε ότι «ο δρόμος για εμάς μία και μόνον κατεύθυνση έχει, διότι η μη λύση δεν είναι λύση, διότι δεν συμβιβαζόμαστε με τη διχοτόμηση, διότι γνωρίζουμε ποιος ευνοείται από το πέρασμα του χρόνου και τη στασιμότητα, διότι στην ατζέντα μας βρίσκεται μόνον ο τερματισμός της κατοχής, η απελευθέρωση και η επανένωση της πατρίδας μας. Παρά τις προκλήσεις, τις δυσκολίες, τις απογοητεύσεις, πραγματικά πιστεύουμε ότι μπορούμε να βρούμε διεξόδους ακόμη και στα πιο ακανθώδη ζητήματα του κυπριακού, ακόμη και αν ο εχθρός που πρέπει να γίνει τουλάχιστον συνεργάτης δεν συνεργάζεται, επί ίσοις όροις και στη βάση της νομιμότητας».