ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη - Γκουτέρες: Κοινός τόπος για επίλυση του Κυπριακού

Συνάντηση Μητσοτάκη - Γκουτέρες: Κοινός τόπος για επίλυση του Κυπριακού

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σε παλαιότερη συνάντησή τους

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ / INTIME

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με το Κυπριακό να παραμένει στην ατζέντα της συζήτησης.

 

Ο πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, δεν έκανε επίσημες δηλώσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, συζητήθηκε το Κυπριακό, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ εξέφρασε τη διάθεσή του να εξαντλήσει τις δυνατότητες του για επίλυση.

Αναμένονται τις επόμενες ημέρες οι προτάσεις του γ.γ αφού έλαβε πριν απο δύο ημέρες και την έκθεση της προσωπικής του απεσταλμένης για το Κυπριακό, Μαρία Άνχελα Ολγκίν. Ο κ. Γκουτέρες, ενθάρρυνε όλες τις πλευρές να συνεχιστεί η προσπάθεια της προσωπικής απεσταλμένης για να φθάσουν όλες οι πλευρές να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι.

Αυτό που ξεκαθαρίζεται σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι ότι αντικείμενο των συζητήσεων δεν είναι μια τετραμερής συνάντηση.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν επίσης ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμησή του για τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα και της προσωπικής του απεσταλμένης του Μαρία Άνχελα Ολγκίν για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι το γεγονός ότι η Κύπρος 50 χρόνια μετά την τραγωδία του '74 παραμένει διαιρεμένη είναι μια μη αποδεκτή κατάσταση, και τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα για λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Συζητήθηκε ακόμη η ανάληψη από την Ελλάδα θέσης μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας (2025-26).

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Γκουτέρες για τις ελληνικές προτεραιότητες, και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θέλει να είναι γέφυρα ανάμεσα στον Νότο και το Βορρά, την Δύση και την Ανατολή, καθώς είναι κράτος- μέλος της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, και συνομιλεί ταυτόχρονα με χώρες του Παγκόσμιου Νότου.

Το Κυπριακό στη συνάντηση με τον Ερντογάν

Στο θέμα της επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, είχε αναφερθεί ο πρωθυπουργός και στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσινγκτον, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Στη συνάντηση με τον Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, λέγοντας ότι 50 χρόνια μετά την τραγωδία του '74, ένα μέλος του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να παραμένει διαιρεμένο και επέμεινε στην ανάγκη για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυσή του.

Η συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρες είναι προγραμματισμένη για σήμερα στις 18:30 το απόγευμα ώρα Ελλάδος.

Την ίδια ώρα, Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή συνεργασίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού να μεταβαίνει στη Λευκωσία δίνοντας το παρών στις εκδηλώσεις μνήμης για τη συμπλήρωση μισού αιώνα από την εισβολή του Αττίλα.

Παράλληλα, τα προηγούμενα 24ωρα σύμφωνα με την ΕΡΤ καταγράφηκε μπαράζ επικοινωνιών του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη αλλά και της ειδικής απεσταλμένης του ΟΗΕ για το Κυπριακό Ανχελα Ολγκίν με τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας.

Η Κύπρος να πάψει να είναι διαιρεμένη

Το ίδιο μήνυμα πως η Κύπρος θα πρέπει να πάψει να είναι το τελευταίο διαιρεμένο νησί εντός ευρωπαϊκής επικράτειας έστειλε ο πρωθυπουργός και από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της συνόδου του NATO στην Ουάσιγκτον.

«Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, επιτέλους η Κύπρος να πάψει να είναι το τελευταίο διαιρεμένο νησί το οποίο βρίσκεται εντός ευρωπαϊκής επικράτειας και να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη και διατηρήσιμη λύση του κυπριακού ζητήματος» δήλωσε χαρακτηριστικά στον απόηχο της συνάντησής του με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και λίγο πριν την επέτειο της τουρκικής εισβολής στο νησί το 1974.

Την ίδια ώρα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία του ΟΗΕ για το πρώτο πόρισμά αυτής για την επίλυση του Κυπριακού, διευκρίνισε όμως πως «η ελληνική κυβέρνηση όμως εξακολουθεί να υποστηρίζει την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων, προφανώς στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ».

Αναφέρθηκε στην παρουσία του στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου ως προσκεκλημένος του προέδρου Χριστοδουλίδη για να συμμετέχει σε εκδήλωση στο προεδρικό μέγαρο.

Ενημέρωσε πως την Παρασκευή (12/7) θα συζητήσει με τον Γενικό Γραμματέα ΟΗΕ, με σκοπό την εμπλοκή του σε μια ακόμα προσπάθεια την οποία θεωρούμε επιβεβλημένη να γίνει για να μπορέσει επιτέλους αυτή η μεγάλη πληγή να κλείσει».