ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι προτεραιότητες Μητσοτάκη μετά την Αμερική: Η ακρίβεια, τα κενά στο ΕΣΥ και οι δημοσκοπήσεις

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ

ΑΠΕ - ΜΠΕ / EPA/MICHAEL REYNOLDS

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της MRB οι πολίτες θεωρούν ότι τα τρία σημαντικότερα προβλήματα της χώρας είναι: πληθωρισμός/ακρίβεια με 62,4 %, υγεία/περίθαλψη με 43,1 % και ανεργία με 29,2%.

Είναι χαρακτηριστικό όμως πως η λέξη “φόβος” εκφράζει σχεδόν το μισό τμήμα του πληθυσμού, αγγίζοντας το 51%, ενώ η λέξη “οργή” ακολουθεί με μικρή διαφορά στο 49,6%, στοιχεία που χτυπούν ένα ανησυχητικό καμπανάκι στα στελέχη τα οποία είναι επιφορτισμένα με τη χάραξη της κυβερνητικής πολιτικής.

«Στόχος να μεγαλώσει η πίτα»

Η Κυβέρνηση επιχειρεί να “δαμάσει” το ζήτημα της ακρίβειας εδώ και δύο χρόνια με κυβερνητικά στελέχη να σχολιάζουν πως δεν αντιμετωπίζεται με το πάτημα ενός κουμπιού, αλλά πρόκειται για συνεχή μάχη που θα δοθεί όπως λένε μέχρι τέλους.

Στη τελευταία έρευνα της MRB στο ερώτημα, «πώς κρίνετε σε γενικές γραμμές σήμερα την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας», το 64,7 % απαντά «Πολύ κακή ή κακή».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες όμως, νέα επιβράδυνση του πληθωρισμού σημειώθηκε τον Ιούνιο ενώ στο 2,3% διαμορφώθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Επιβράδυνση του πληθωρισμού διαπιστώθηκε και στα τρόφιμα με 2,1% ενώ η τιμή του ρεύματος ήταν φέτος τον Ιούνιο χαμηλότερη κατά 12% σε σχέση με πέρυσι. Όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη πρόκειται για βελτίωση συγκριτικά με τον Μάιο, όταν ο πληθωρισμός είχε μετρηθεί στο 2,4%, και αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα μηνών.

Συγκεκριμένα σημαντική επιβράδυνση παρατηρήθηκε στα τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά, όπου ο ρυθμός αύξησης των τιμών υποχώρησε στο 2,1%, από 3,1% τον Μάιο.

Σε αρκετές κατηγορίες διατροφικών προϊόντων διαπιστώθηκαν μάλιστα μειώσεις σε ετήσια βάση. Από την Κυβέρνηση ξεχωρίζουν τα νωπά φρούτα τα οποία όπως λένε υποχώρησαν κατά 7,4% συγκριτικά με τον περσινό Ιούνιο, την τιμή της πατάτας η οποία μειώθηκε κατά 5,7% και τα γαλακτοκομικά και τα αυγά τα οποία “έπεσαν” κατά 1,4%.

Σημειώνεται πως ειδικά για τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά, το μέγεθος της αποκλιμάκωσης των ανατιμήσεων είναι σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς ότι πριν από έναν χρόνο οι τιμές σε αυτή την κατηγορία αυξάνονταν με σχεδόν εξαπλάσιο ρυθμό, της τάξης του 12,2%.

«Κανένας λόγος πανηγυρισμού»

Στην Κυβέρνηση σχολιάζουν πως η χώρα στο ζήτημα του πληθωρισμού βρίσκεται σε πολύ καλύτερο σημείο σε σχέση με αυτό το που ήταν πριν από κάποιους μήνες ή πριν από ένα χρόνο αυτός όμως δεν είναι λόγος πανηγυρισμού καθώς υπάρχει πολύς δρόμος να διανυθεί.

Μόνη λύση, στο σκεπτικό της Κυβέρνησης είναι η η δημιουργία καλοπληρωμενων θέσεων εργασίας, η προσέλκυση κεφαλαίων και επενδύσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία το πρώτο εξάμηνο του 2024 ήταν ένα εξάμηνο ρεκόρ στο λόγο σύστασης προς λύση εταιρειών και συγκεκριμένα των μικρομεσαίων.

Ταυτόχρονα επισημαίνεται πως θα συνεχιστεί η πολιτική των αυστηρών προστίμων με τη ΔΙΜΕΑ, σε κάθε εκπτωτική περίοδο να ελέγχει αν μια έκπτωση είναι κανονική ή εικονική.

Κάλυψη των κενών στο ΕΣΥ

Η κυβέρνηση, τονίζουν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, επιδιώκει να βρει λύσεις σε συνεργασία με τους φορείς του ιατρικού κόσμου προκειμένου να καλυφθούν τα κενά σε νοσοκομεία συγκεκριμένων περιοχών.

Υπάρχει όπως λένε νοσοκομείο στο οποίο έχει γίνει 14 φορές πρόσκληση για 4 παθολόγους και για 14 φορές έγιναν μηδέν προσλήψεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Κως. Ταυτόχρονα όμως, σε αυτές τις περιοχές, υπάρχει πληθώρα στις συγκεκριμένες ειδικότητες στον ιδιωτικό τομέα.

Οι Διοικητές των νοσοκομείων των περιοχών αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες, πήραν τηλέφωνο με εντολή της Κυβέρνησης έναν - έναν όλους τους ιδιώτες γιατρούς αυτών των νοσηλευτικών ειδικοτήτων και τους κάλεσαν να προσληφθούν και να κάνουν εφημερίες με μπλοκάκι χωρίς να χρειαστεί να εκδοθεί καμία υπουργική απόφαση.

Διαφορά 15 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ

Σε κάθε περίπτωση η Κυβέρνηση φαίνεται να διατηρεί σημαντικό προβάδισμα έναντι της αντιπολίτευσης. Η Ν.Δ. στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή, καταγράφεται να διατηρεί προβάδισμα 15,2 μονάδων από το δεύτερο κόμμα. Συγκεντρώνει ποσοστό 29,7% έναντι 14,5 του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 13,3, το ΚΚΕ με 9,1, η Ελληνική Λύση με 9,3, η Νίκη με 3,5, η Πλεύση Ελευθερίας με 4,3, η Νέα Αριστερά με 2,3%, το Μέρα 25 με 3,5, η Φωνή Λογικής με 3,2 και οι Πατριώτες με 2,2%

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στην κορυφή της αξιολόγησης των πολιτών με 31,1% αν και η συσπείρωση του κόμματος ως προς την εκλογική του βάση του Ιουνίου 2023 βρίσκεται σε σχετικά χαμηλό επίπεδο ( στο 68,7%).

Στη δημοτικότητα των υπουργών της κυβέρνησης πρώτος καταγράφεται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας με 38,4%, δεύτερος ο υπουργός Παιδείας με 30% και τρίτος ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας με 29,3%. Ακολουθούν η υπουργός Τουρισμού και στην πέμπτη θέση ισοψηφούν οι υπουργοί Ανάπτυξης και Προστασίας του Πολίτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης