ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση MRB: «Ναι» στη συνεργασία Κεντροαριστεράς - Σκληρή μάχη για Ανδρουλακη-Δούκα-Γερουλάνο

Δημοσκόπηση MRB: «Ναι» στη συνεργασία Κεντροαριστεράς - Σκληρή μάχη για Ανδρουλακη-Δούκα-Γερουλάνο

Φωτογραφία αρχείου

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ένας στους δύο θέλουν συνεργασία των δυνάμεων του χώρου της Κεντροαριστεράς, σύμφωνα με τις τάσεις της MRB που δημοσιεύθηκαν για τον Ιούλιο, την ώρα που στο ΠΑΣΟΚ η «μάχη» για την προεδρία του κόμματος φαίνεται να δίνεται κυρίαρχα ανάμεσα στον Νίκο Ανδρουλάκη και Χάρη Δούκα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική έρευνα, το 47,5% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία των δυνάμεων του χώρου και το 36,8% ότι πρέπει να ακολουθήσουν αυτόνομη πορεία.

Στους ψηφοφόρους που αυτοπροσδιορίζονται ως Κεντρώοι το ποσοστό υπέρ των συνεργασιών αυξάνεται στο 53,7%, στους Κεντροαριστερούς και Αριστερούς περίπου στο 61%.

Υπέρ της αυτόνομης πορείας των πολιτικών δυνάμεων, είναι αυτοί που αυτοτοποθετούνται προς τα Δεξιά.

Με ορίζοντα τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές για τη δημιουργία κοινού κομματικού φορέα, το 44,7% του συνολικού δείγματος τοποθετείται θετικά και το 42,1% αρνητικά. Στους Κεντρώους ψηφοφόρους το ποσοστό των θετικών τοποθετήσεων αυξάνεται στο 56%, στους κεντροαριστερούς στο 57% και στους Αριστερούς στο 48%.

Η κίνηση δεν αφορά μόνο τα δύο μεγάλα κόμματα του χώρου ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αλλά και τα μικρότερα σχήματα, όπως η Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας και ΜέΡΑ 25. Μόνο το ΚΚΕ συγκεντρώνει χαμηλά ποσοστά συμμετοχής.

sinergasia-kentroaristera

Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, της Πλεύσης Ελευθερίας και της Νέας Αριστεράς φαίνεται να είναι πιο ένθερμοι στην προοπτική συγκρότησης ενιαίου φορέα έως τις επόμενες Βουλευτικές εκλογές. Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ φαίνονται διχασμένοι».

Μάχη στήθος με στήθος Ανδρουλάκης - Δούκας

Στο «στρατόπεδο» του ΠΑΣΟΚ ενόψει των εσωκομματικών εκλογών του κόμματος, μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει την υποψηφιότητα τους επτά στελέχη του κόμματος (όταν ξεκίνησε η συλλογή συνεντεύξεων της μέτρησης είχαν ανακοινώσει υποψηφιότητα τέσσερεις από τους επτά (Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος, Μιχάλης Κατρίνης).

Σύμφωνα με την ανάλυση της MRB, «λόγω της ρευστότητας που υπάρχει ως προς την τελική σύνθεση της λίστας των υποψηφίων και της χρονικής απόστασης από τις εκλογές, η έρευνα κατέγραψε την πιθανότητα ψήφου προς τον κάθε υποψήφιο ξεχωριστά και όχι πρόθεση ψήφου».

pasok-1

Στην πιθανότητα ψήφου προηγείται ο νυν Προέδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης με 28% και ακολουθεί ο Δήμαρχος Αθηναίων Χ. Δούκας με 27,1%. Στην 3η θέση βρίσκεται ο κύριος Π. Γερουλάνος με 19%. Ο κύριος Μ. Κατρίνης συγκεντρώνει μονοψήφιο ποσοστό».

«Σήμερα φαίνεται να διαθέτει προβάδισμα ο νυν πρόεδρος Ανδρουλάκης με όπλο την δυναμική στο στενό κομματικό ακροατήριο. Όσο όμως το ακροατήριο ανοίγει, τόσο αυξάνεται η δυναμική του κυρίου Χάρη Δούκα. Τέλος, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τον κύριο Παύλο Γερουλάνο» καταλήγει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ