ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρύ προβάδισμα της ΝΔ στην πρόθεση ψήψου δείχνει δημοσκόπηση της MRB

Ευρύ προβάδισμα της ΝΔ στην πρόθεση ψήψου δείχνει δημοσκόπηση της MRB
Eurokinissi / ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Ευρύ προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας που φτάνει τις 12,8 μονάδες, χωρίς αναγωγή, καταγράφουν στην πρόθεση ψήφου οι τάσεις ιουλίου της https://www.cnn.gr/tag/dhmoskophsh-mrb. Πρόκειται για την πρώτη μέτρηση μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024.

Σύμφωνα με την MRB, «η συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση, αν και είθισται να ανήκει στις εκλογικές αναμετρήσεις δεύτερης κατηγορίας (Ευρωεκλογές), εν τούτοις πυροδότησε πολιτικές εξελίξεις στον χώρο της αντιπολίτευσης, ενώ και στο κυβερνών κόμμα υπάρχουν αναταράξεις, οι οποίες όμως σε καμία περίπτωση δεν απειλούν την κυβερνητική σταθερότητα. Για πρώτη φορά από το 2019 υπήρξε σαφής αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής.

«Οι Ευρωεκλογές του 2024 μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστούν οι ''Εκλογές των ηττημένων'', από τη στιγμή που κανένα από τα τρία μεγαλύτερα κόμματα δεν πέτυχε τους στόχους που έθεσε γι' αυτές τις εκλογές, ενώ ο μεγάλος Αρνητικός Πρωταγωνιστής ήταν η Αποχή, η οποία είχε καθαρά πολιτικά χαρακτηριστικά».

Πρόθεση ψήφου
Ευρύ προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας καταγράφουν στην πρόθεση ψήφου οι τάσεις της ΜRB. Χωρίς αναγωγή, το προβάδισμα φθάνει τις 12,8 μονάδες και με αναγωγή τις 15,2 μονάδες.

Στην πρόθεση, η ΝΔ συγκεντρώνει 24,9% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 12,1%. Στην 3η θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 11,1% και ακολουθούν ΚΚΕ με 7,6%, Ελληνική Λύση με 7,3% και Πλεύση Ελευθερίας με 3,6%.

Η Νίκη και το ΜέΡΑ25 συγκεντρώνουν 2,9%, η Φωνή Λογικής διαμορφώνεται στο 2,7%.

prothesi-psifou.jpg

Πρόθεση ψήφου με αναγωγή

ΝΔ: 29,7%
ΣΥΡΙΖΑ: 14,5%
ΠΑΣΟΚ: 13,3%
ΚΚΕ: 9,1%
Ελληνική Λύση: 9,3%
Νίκη: 3,5%
Πλεύση Ελευθερίας: 4,3%
Νέα Αριστερά: 2,3%
ΜέΡΑ25 25: 3,5%
Φωνή Λογικής: 3,2%
Πατριώτες: 2,2%
Άλλο Κόμμα: 5,7%

prothesi-psifou2.jpg

«Η Συσπείρωση της ΝΔ ως προς την εκλογική της βάση του Ιουνίου 2023 βρίσκεται σε σχετικά χαμηλό επίπεδο (68,7%). Περίπου ίδια είναι και η Συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ λίγο υψηλότερη είναι η Συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ.»

«Τα ποσοστά των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν παραπέμπουν σε κόμματα εξουσίας.»

«Τα διαχρονικά δημοσκοπικά στοιχεία αλλά και τα εκλογικά αποτελέσματα αφήνουν λίγα περιθώρια αισιοδοξίας σε όσους προσμένουν από τα συγκεκριμένα κόμματα να αποτελέσουν κυβερνητική εναλλακτική πρόταση στο εγγύς μέλλον από μόνα τους, τουλάχιστον με τη σημερινή δομή, λειτουργία και πολιτικό αφήγημα.»

«Η πλειοψηφία των πολιτών που αυτοπροσδιορίζονται ως Κεντροαριστεροί και Αριστεροί επιθυμούν συνεργασίες», αναφέρει η MRB.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ