ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ραντεβού στη Νέα Υόρκη έδωσαν Μητσοτάκης-Ερντογάν - Η αναφορά του πρωθυπουργού στην Κύπρο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο ΝΑΤΟ

Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού

Περίπου 45 λεπτά διήρκησε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον. 

Στο αποψινό τετ α τετ οι δύο ηγέτες έκαναν μια σύντομη ανασκόπηση της πορείας των ελληνοτουρκικών σχέσεων και επιβεβαίωσαν το καλό κλίμα στα ελληνοτουρκικά με στόχο την διατήρηση των ήρεμων νερών στο Αιγαίο.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία των δύο χωρών για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στο αμοιβαίο όφελος απο τη διατήρηση του καλού κλίματος στις διμερείς σχέσεις. Επίσης συμφώνησαν να εντατικοποιηθεί η προσπάθεια για τον διπλασιασμο του όγκου των διμερών εμπορικών συναλλάγων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, λέγοντας σύμφωνα με πληροφορίες ότι 50 χρόνια μετά την τραγωδία του '74, ένα μέλος του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να παραμένει διαιρεμένο και επέμεινε στην ανάγκη για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.

Διαφοροποίηση υπήρξε στη συζήτησή τους και για το ζήτημα της Μέσης Ανατολής. Συζήτησαν επίσης για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

Ανανέωσαν το ραντεβού τους το Φθινόπωρο

Μητσοτάκης και Ερντογάν ανανέωσαν το ραντεβού τους για τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου θα μιλήσουν για όλα τα ζητήματα της «βαριάς» ατζέντας, για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ αλλά και για ζητήματα σχετικά με τον καθορισμό των επόμενων βημάτων του πολιτικού διαλόγου.

Νωρίτερα, οι δυο ηγέτες βγήκαν μαζί από τη αίθουσα που συνεδρίαζαν οι σύμμαχοι των χωρών μελών του ΝΑΤΟ και κατευθύνθηκαν χωρίς να κάνουν καμία δήλωση προς την αίθουσα που έγινε η συνάντηση.

Μέσα στη συνάντηση από την ελληνική πλευρά συμμετείχαν η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού Άννα Μαρία Μπούρα και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και από την τουρκική πλευρά ο Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς και ο Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Η τουρκική προεδρία για τη συνάντηση

Η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της να καλλιεργήσει το πνεύμα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, είπε ο Ερντογάν στον Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρός μας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δέχθηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, όπου μετέβη για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας, περιφερειακά και παγκόσμια θέματα, αναφέρεται στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Ο πρόεδρος Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνάντησης, όπως επισημαίνεται, ανέφερε ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της να καλλιεργήσει το πνεύμα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα με βάση την αρχή της καλής γειτονίας και ότι αυτές θα συνεχιστούν ολοένα και περισσότερο.

Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε, επίσης, ότι πρέπει να αυξηθούν οι θετικές προσπάθειες για τον τερματισμό των συγκρούσεων στην Ουκρανία και την Παλαιστίνη και ότι θα ήταν ωφέλιμο για όλες τις χώρες της περιοχής να εργαστούν για να εξασφαλίσουν την ειρήνης σε αυτές τις περιοχές.

Η σημερινή ήταν η πέμπτη τους συνάντηση εντός των τελευταίων 12 μηνών. Οι δύο ηγέτες είχαν συναντηθεί πάλι προ διμήνου στην Άγκυρα. Σε εκείνη την συναντησή τους, εμφανίστηκαν μπροστά στις κάμερες, σε καλύτερο κλίμα από ποτέ, δείχνοντας αποφασισμένοι να επιμείνουν στο διάλογο παρά τις διαφορές.

Αμέσως μετά το σημερινό τετ α τετ, οι δύο άνδρες θα κατευθυνθούν στον Λευκό Οίκο για το δείπνο που παραθέτει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η πρώτη κυρία στους ηγέτες της Συμμαχίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης