ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία - Το ΝΑΤΟ μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις

Μητσοτάκης: Θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία - Το ΝΑΤΟ μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ

ΑΠΕ - ΜΠΕ / EPA/MICHAEL REYNOLDS

Τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ, επεσήμανε κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ δεσμεύτηκε για την συνέχιση της στήριξης της Ουκρανίας. 

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η σύνοδος για την συμπλήρωση των 75 χρόνων ζωής του ΝΑΤΟ πραγματοποιείται σε μια εποχή μεγάλων προκλήσεων «σε μια εποχή που μαίνεται ένας πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης».

Τόνισε μάλιστα, πως «θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία για όσο χρειαστεί, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία δεν θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο απρόκλητης επιθετικότητας».

Με μία σειρά περίπλοκων, παγκόσμιων προκλήσεων να μαίνονται επεσήμανε πως «πρέπει να επαναβεβαιώσουμε την ακλόνητη δέσμευσή μας να διαθέτουμε τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ μας για αμυντικές δαπάνες».

Εξηγώντας «αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις ευρωπαϊκές χώρες, όχι μόνο όσον αφορά στην επίτευξη αυτού του στόχου, αλλά και για τον εξορθολογισμό των αμυντικών μας δαπανών προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η Συμμαχία».

Δεν χρειάζεται μόνο να ξοδεύουμε περισσότερα - Πρέπει να ενδυναμώσουμε τη συλλογική μας άμυνα

Την ίδια ώρα, μίλησε για την σημασία μεγαλύτερης ενοποίησης των ευρωπαϊκών αμυντικών δαπανών.

Όπως σημείωσε, «δεν χρειάζεται απλώς να ξοδεύουμε περισσότερα, πρέπει επίσης να κινούμαστε πιο έξυπνα όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο κατανέμουμε τους πόρους προκειμένου να ενδυναμώσουμε τη συλλογική μας άμυνα. Και η ενίσχυση των ευρωπαϊκών αμυντικών δυνατοτήτων είναι συμπληρωματική στις αμυντικές δυνατότητες του ΝΑΤΟ, ενισχύει το ΝΑΤΟ».

«Γι' αυτό και πρέπει να αξιοποιήσουμε τον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο για να επικεντρωθούμε περισσότερο στο πώς θα ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή μας άμυνα. Είναι προς το συμφέρον μας να το πράξουμε» συμπλήρωσε.

Θα σεβαστούμε την απόφαση του αμερικανικού λαού

Ερωτώμενος για την θέση των ΗΠΑ στη Συμμαχία την επόμενη ημέρα των εκλογών ανέφερε ότι «θα σεβαστούμε, φυσικά, την απόφαση του αμερικανικού λαού. Προσωπικά έχω συνεργαστεί τόσο με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, όσο και με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν».

«Αυτό που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα είναι να διασφαλίσουμε ότι θα διατηρήσουμε αυτόν τον πολύ ισχυρό διατλαντικό δεσμό, ο οποίος ήταν πάντα στον πυρήνα της Συμμαχίας» ξεκαθάρισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ