ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Oι «Ασπίδες» της Ευρώπης στην Ερυθρά Θάλασσα - Πώς αποκρούουν τις επιθέσεις των Χούθι

EUNAVFOR ASPIDES

Η επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ»  ενισχύει και αναβαθμίζει τον διεθνή ρόλο της Ελλάδας, συμβάλλοντας στη δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής αμυντικής συνείδησης τη στιγμή που διασφαλίζει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα σε συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους.

Ναυαρχίδα της ευρωπαϊκής επιχείρησης είναι το μεγαλύτερο πλοίο σε υπηρεσία του ολλανδικού Ναυτικού, HNLMS Karel Doorman, το οποίο αποτελεί τον πάροχο υπηρεσιών υλικοτεχνικής υποστήριξης για τις «ΑΣΠΙΔΕΣ». Είναι ικανό να ανεφοδιάζει δύο πλοία ταυτόχρονα, παρέχοντας ιατρική υποστήριξη, όπως και να διεξάγει επιχειρήσεις ελικοπτέρων.

Από τις 15 Ιουνίου, το Πολεμικό Ναυτικό της Ολλανδίας ανέλαβε την εν πλω διοίκηση της ευρωπαϊκής επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ», η οποία ενεργεί ως αξιόπιστος πάροχος θαλάσσιας ασφάλειας της ΕΕ με στόχο τη διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην Περιοχή Επιχειρήσεων και την αποκατάσταση της ασφαλούς διέλευσης των εμπορικών πλοίων από τις επιθέσεις των τρομοκρατών Χούθι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα και τον κόλπο του Άντεν.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, τα οποία παρουσίασε ο ίδιος ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, έχουν πραγματοποιηθεί έως σήμερα περισσότερες από 170 συνοδείες εμπορικών πλοίων, ενώ έχουν αντιμετωπιστεί σχεδόν 100 επιθέσεις με drones και πυραύλους από τους Χούθι.

Ο ρόλος της Φρεγάτας «Ψαρά»

Από τις 24 Ιουνίου, η Φρεγάτα «ΨΑΡΑ» έγινε το δεύτερο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού που συμμετέχει στην επιχείρηση της Ευρώπης.

Το πλήρωμα αποτελείται από 195 μέλη, τα οποία έχουν ως στόχο να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Είναι αξιοσημείωτο πώς τα 40 μέλη που ζήτησαν να λάβουν μέρος στην αποστολή είναι γυναίκες.

Το πλήρωμα αποτελείται επίσης από 20 άτομα υποστήριξης του οργανικού ελικοπτέρου Aegean Hawk S-70B, 18 μέλη των «Σκιών του Αιγαίου» – της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.

Η φρεγάτα «Ψαρά» φέρει το νέο σύστημα anti-drone, το οποίο αναπτύχθηκε στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) ενώ παράλληλα είναι «ενισχυμένη» με αρκετά νέα οπλικά συστήματα συγκριτικά με τις άλλες τρεις φρεγάτες ΜΕΚΟ.

Υπενθυμίζεται πώς στις 7 Ιουλίου, η φρεγατα «Ψαρά» χρησιμοποιώντας τόσο το σύστημα antidrone, όσο και το πυροβόλο, έβαλε εναντίον τεσσάρων Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAVs), σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανόνες Εμπλοκής, δύο εκ των οποίων κατερρίφθησαν και τα άλλα απομακρύνθηκαν.

Το βίντεο από το χτύπημα της ελληνικής φρεγάτας κατά των drones των ανταρτών Χούθι έδωσε στη δημοσιότητα το Ολλανδικό Ναυτικό.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της Ολλανδίας, η φρεγάτα Karel Doorman εντόπισε την απειλή και προειδοποίησε το πλήρωμα της ελληνικής φρεγάτας. Πάνω στην «ΨΑΡΑ» εκείνη την ώρα ήταν τρία μέλη του προσωπικού του ολλανδικού πλοίου, όπως και ο Ολλανδός διοικητής George Pastoor.

Η συμβολική επίσκεψη Δένδια – Μπορέλ

Μία ημέρα πριν η φρεγάτα «Ψαρά» του Πολεμικού Ναυτικού καταρρίψει τα δύο drones των ανταρτών Χούθι και αποτρέψει την επίθεση άλλων δύο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , Ζοζέπ Μπορέλ επισκέφθηκαν την ελληνική φρεγάτα σε λιμένα στο Τζιμπουτί, συνοδευόμενοι από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη και τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Δημήτριο – Ελευθέριο Κατάρα ΠΝ.

Απευθυνόμενος προς το πλήρωμα ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε «και πάλι την ευγνωμοσύνη και την αναγνώριση της ελληνικής κοινωνίας για αυτό που κάνετε, κατ’ αρχήν, για τα συμφέροντα της πατρίδα μας, αλλά επίσης για τα συμφέροντα της Ευρώπης» και επανέλαβε τη σημασία της προσπάθειας «που κάνει ο ευρωπαϊκός στολίσκος για να προασπίσει την πρόσβαση στα ευρωπαϊκά λιμάνια και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας. Ξέρω ότι σας στέλνουμε σε περιοχή κινδύνου. Θέλω να σας πω ότι η επιχείρηση είναι εξόχως σημαντική για τον κάθε Ελληνα πολίτη, για τον κάθε Ευρωπαίο πολίτη. Αν διακοπεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας, οι αναταράξεις στις αγορές, η αύξηση του πληθωρισμού, η απώλεια θέσεων εργασίας θα επηρεάσει βαθιά την ελληνική κοινωνία, θα επηρεάσει βαθιά την ευρωπαϊκή κοινωνία».

Ο Ζοζέπ Μπορέλ από την πλευρά του, τόνισε ότι η Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» είναι ένα παράδειγμα για το πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να δράσει αποτελεσματικά ως ναυτική δύναμη ασφάλειας τη στιγμή που οι Χούθι εξαπολύουν στοχευμένες επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων «θέτοντας σε κίνδυνο τη διεθνή ναυσιπλοΐα, το εμπόριο αλλά και την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή».

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας τόνισε ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση είναι αυστηρά αμυντικού χαρακτήρα και ότι δεν πραγματοποιούνται επιχειρήσεις εναντίον των Χούθι στη ξηρά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης