ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τέσσερις μήνες επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» - Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Ελλάδας

Τέσσερις μήνες επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» - Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Ελλάδας

H φρεγάτα Ψαρά  (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ/EUROKINISSI

Η επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» στην Ερυθρά Θάλασσα, η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση που έχει οργανώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση συμπλήρωσε με επιτυχία 4 μήνες από την έναρξή της με την Ελλάδα να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Όλο αυτό το διάστημα, αντιμετώπισε «πλήθος προκλήσεων και είχε σημαντικά επιτεύγματα. Η ακλόνητη αφοσίωση και η σκληρή δουλειά που επέδειξαν όλα τα μέλη της ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω από τα συγκεκριμένα επιτεύγματά», αναφέρει η EUNAVFOR ASPIDES στον λογαριασμό της στην πλατφόρμα Χ.

Η ευρωπαϊκή επιχείρηση συνεχίζει την αποστολή της σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο, θωρακίζοντας την ναυσιπλοΐα που στοχεύεται από επιθέσεις των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη από αέρος και θαλάσσης.

Η επιχείρηση δρομολογήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου με εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να συνοδεύει πλοία στην περιοχή επιχειρήσεων, να διασφαλίζει την ενημέρωση της ναυτικής κατάστασης στην περιοχή επιχειρήσεων και να προστατεύει τα σκάφη από επιθέσεις στη θάλασσα, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των αρχών της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας, σε υποπεριοχή της περιοχής επιχειρήσεων.

Η φρεγάτα «Ψαρά» αναλαμβάνει δράση

Τα στελέχη της φρεγάτας «ΨΑΡΑ» έλυσαν τους κάβους προκειμένου να πάρουν στην επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΑΣΠΙΔΕΣ.

Για περίπου τρεις μήνες, όπως και η «ΥΔΡΑ», η ελληνική φρεγάτα θα συνοδεύει εμπορικά πλοία ευρωπαϊκών συμφερόντων παρέχοντας προστασία από τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι όπου έχουν κλιμακωθεί.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει την Διοίκηση της επιχείρησης, με το Στρατηγείο της Λάρισας.

Επίσκεψη Δένδια στην φρεγάτα «Ψαρά»

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας μετέβη στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας προκειμένου να επισκεφθεί την φρεγάτα «ΨΑΡΑ», λίγο πριν αποπλεύσει προς την Ερυθρά Θάλασσα όπου θα ενταχθεί στις δυνάμεις της επιχειρήσεως «ΑΣΠΙΔΕΣ».

Συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη, τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Δημήτριο – Ελευθέριο Κατάρα ΠΝ και τον Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Πολυχρόνη Κουλούρη ΠΝ, ενημερώθηκε από τον Κυβερνήτη της Φρεγάτας σχετικά με την αποστολή της.

«Η συνεχιζόμενη κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα επιβάλλει, όπως ξέρετε, τη συνέχιση της επιχείρησης «AΣΠΙΔΕΣ», της μεγαλύτερης στρατιωτικής ευρωπαϊκής επιχείρησης που έχει γίνει ποτέ. Μιας επιχείρησης που, πέρα από το ελληνικό της όνομα, η χώρα μας έχει την ηγεσία. Προβάλλουμε τη σημαία μας, προβάλλουμε την ευρωπαϊκή σημαία, προβάλλουμε τον ευρωπαϊκό βραχίονα, ο οποίος είναι απολύτως απαραίτητος για το εθνικό μας συμφέρον», επεσήμανε ο Νίκος Δένδιας.

Τόνισε παράλληλα πώς «με την παρουσία σας εκεί υπογραμμίζετε τον ρόλο της Πατρίδας μας, ως παράγοντα Ασφάλειας και Σταθερότητας».

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας απευθυνόμενος στα μέλη του πληρώματος υπογράμμισε πως «έχω εξηγήσει επανειλημμένα εκ μέρους του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης στην ελληνική κοινωνία ότι η αποστολή σας δεν είναι "αποστολή κρουαζιέρας". Είναι αποστολή στην οποία εκτίθεστε η καθεμιά και ο καθένας από εσάς σε κίνδυνο. Το κάνετε επιτελώντας το συνταγματικό καθήκον των Ενόπλων Δυνάμεων, που είναι η προστασία των εθνικών συμφερόντων».

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας υποσχέθηκε στο πλήρωμα πώς θα τους επισκεφθεί στην Ερυθρά Θάλασσα όπως έκανε και με την φρεγάτα «Ύδρα», πιθανότατα συνοδευόμενος από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο Νίκος Δένδιας δώρισε στον Κυβερνήτη το εικόνισμα του Προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού, του Αγίου Νικολάου και ευχήθηκε προς το πλήρωμα «καλή επιτυχία» στην αποστολή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ