ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι θα συζητήσουν Μητσοτάκης και Ερντογάν - Η ατζέντα, οι προσδοκίες και τα «αγκάθια»

Τι θα συζητήσουν Μητσοτάκης και Ερντογάν - Η ατζέντα, οι προσδοκίες και τα «αγκάθια»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή τους στις 13 Μαΐου 2024 στην Άγκυρα

EPA/NECATI SAVAS/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μετά από πολυήμερες επαφές των δύο αντιπροσωπειών στο παρασκήνιο, «κλείδωσε» το τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δύο μήνες μετά την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Άγκυρα και στο Λευκό Παλάτι.

Οι δύο ηγέτες θα βρεθούν στην Ουάσινγκτον στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, το ραντεβού οριστικοποιήθηκε για τις 16:00 ώρα Αμερικής, άρα 23:00 Ελλάδας και αναμένεται να είναι αρκετά σύντομο με διάρκεια που μπορεί να μην ξεπεράσει τα δέκα λεπτά.

Μέσα στη συνάντηση από την ελληνική πλευρά αναμένεται να βρεθούν μόνο η διπλωματική σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Άννα Μαρία Μπούρα και ο Υπ. Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης.

Αμέσως μετά οι δύο άνδρες θα κατευθυνθούν στον Λευκό Οίκο για το δείπνο που παραθέτει ο Πρόεδρος Μπάιντεν και η Πρώτη Κυρία στους ηγέτες της Συμμαχίας.

Συνάντηση αναμένεται να έχει και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης με τον ομόλογό του Χακάν Φιντάν.

Η ατζέντα της συνάντησης

Η Αθήνα διαμηνύει πως «είναι πάντα καλοδεχούμενες αυτές οι συναντήσεις», με κυβερνητικά στελέχη να θυμίζουν ότι ο πρωθυπουργός από την Άγκυρα είχε δηλώσει πως η κοινή παρουσία τους στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα είναι μια καλή ευκαιρία για μια σύντομη ανασκόπηση της πορείας των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Το κρίσιμο εξ’ άλλου τετ α τετ των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, εκεί αναμένεται να ανοίξει το πρώτο “παράθυρο” για συζήτηση της “βαριάς” ατζέντας, για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ αλλά και για ζητήματα σχετικά με τον καθορισμό των επόμενων βημάτων του πολιτικού διαλόγου.

Στο αποψινό τετ α τετ οι δύο ηγέτες αναμένεται να επιβεβαιώσουν το καλό κλίμα στα ελληνοτουρκικά με στόχο την διατήρηση των ήρεμων νερών στο Αιγαίο.

Όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός αργά χθες το βράδυ σε συζήτηση με τον σε συζήτηση με τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρτ, Ελλάδα και Τουρκία περάσαν τρία χρόνια με πολλές δύσκολες στιγμές αλλά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σημαντικά και αυτό πρέπει όλοι να το αναγνωρίσουν.

Τα «αγκάθια» παραμένουν

Αυτό δεν σημαίνει πως τα ''αγκάθια'' δεν παραμένουν στις Ελληνοτουρικές σχέσεις.
Αναχωρώντας για τις ΗΠΑ ο Τούρκος Πρόεδρος εμφανίστηκε προκλητικός θέτοντας για μια ακόμη φορά ζήτημα αναγνώρισης του ψευδοκράτους στην Κύπρο.

«Στα μάτια μας, η ΤΔΒΚ είναι πλήρες μέλος των τουρκικών κρατών. Η προσέγγισή τους, ειδικά του Αζερμπαϊτζάν, έχει φτάσει στην ίδια θέση με τη δική μας. Από τώρα και στο εξής, προσπαθούμε να καταλάβουμε πώς να οδηγήσουμε την ΤΔΒΚ στο σημείο της πλήρους ιδιότητας μέλους» δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, ο Τούρκος Πρόεδρος σχεδιάζει και επίσκεψη-σόου στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου επέτειο εισβολής στη Μεγαλόνησο (όπως έχει κάνει και στο παρελθόν) και ενώ στην Κύπρο εκείνη την ημέρα αναμένεται να βρίσκεται ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Αγκάθια συνεχίζουν να υπάρχουν τόσο για τα Θαλάσσια Πάρκα στο Αιγαίο όσο και για τα υποθαλάσσια καλώδια στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα.