ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καραγκούνης για εξαήμερη εργασία: Δεν καταργείται το πενθήμερο

Καραγκούνης για εξαήμερη εργασία: Δεν καταργείται το πενθήμερο

O υφυπουργός Εργασίας, Κώστας Καραγκούνης

TATIANA_BOLARI/EUROKINISSI

Για το ζήτημα της εξαήμερης εργασίας και ποιους αφορά μίλησε ο νέος υφυπουργός Εργασίας, Κώστας Καραγκούνης στο ΕΡΤNews. Στο ερώτημα εάν καταργείται η πενθήμερη εργασία και οι 40 ώρες, ο υφυπουργός ξεκαθάρισε: «Σε καμία περίπτωση. Όχι».

Ο υφυπουργός παράλληλα εξήγησε: «Αυτό, το οποίο στην ουσία νομοθετήθηκε πέρσι ήταν (…) μια έκτακτη βάρδια, αν μπορούσα να το πω, όπως αποτυπώνεται και στον νόμο, αλλά νομίζω αυτή είναι και η ουσία. Υπήρχε ξαφνικά ένα αντικειμενικό πρόβλημα εξεύρεσης εξειδικευμένου προσωπικού σε πολύ συγκεκριμένες επιχειρήσεις, οι οποίες λειτουργούν κατά βάση αφορά την βιομηχανία».

Σχετικά με το ποιους αφορά η εξαήμερη εργασία, ανέφερε: «Δεν αφορά όλες τις επιχειρήσεις, δεν αφορά όλο τον εργασιακό χώρο» και συνέχισε: «Στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις οι οποίες λειτουργούσαν, 7 ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες ή 6/24 αλλά με κυλιόμενες με εναλλασσόμενες βάρδιες – αυτό αφορά κατά βάση την βιομηχανία – εξ’ ανάγκης, επειδή υπήρχε έλλειψη προσωπικού, θεσπίστηκε αυτή η διάταξη. Και επιτρέψτε μου να θέσω την εξής πλευρά. Ότι αυτό που πράγματι γίνεται είναι ότι προστατεύεται καταρχήν ο εργαζόμενος, ώστε να δίνεται η νόμιμη αμοιβή του».

«Υπήρχε μια πολύ μεγάλη συζήτηση τα προηγούμενα χρόνια και το προηγούμενο χρόνο και αποφασίστηκε να θεσπιστεί αυτή η διάταξη και μέσα από διάλογο υπήρξε αυτή, εγώ θα έλεγα, η διευθέτηση του χρόνου με προσαύξηση – γιατί οφείλω να το πω αυτό να το ξέρει ο κόσμος – με προσαύξηση 40% του ωρομισθίου, αν γίνεται η παρεχόμενη εργασία το Σάββατο, 115% αν παρέχεται Κυριακή και 140% αν παρέχει την Κυριακή το βράδυ. Οπότε αυτό το οποίο σίγουρα δεν αλλάζει είναι το νόμιμο ωράριο και δεν καταργείται η πενθήμερη εργασία».

Ο κ. Καραγκούνης διευκρίνισε ότι αυτό το μέτρο δεν αφορά το σούπερ μάρκετ, δεν αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους, δεν αφορά τις τράπεζες.

Για το αν η εξαήμερη εργασία θα μπορούσε να θεωρηθεί πρόγευση ώστε να επεκταθεί σε ολόκληρη την αγορά εργασίας, ο κ. Καραγκούνης απάντησε: «Σε καμία περίπτωση. Εδώ μιλάμε για ένα εξειδικευμένο πρόβλημα, το οποίο έχει εντοπιστεί και από τους κοινωνικούς εταίρους το προηγούμενο διάστημα. Έπρεπε να υπάρξει μια λύση. Όπως είπα και πριν δεν καταργείται το νόμιμο ωράριο.

Αλλά μιας και το αναφέρουμε αυτό για το νόμιμο ωράριο, θέλω να σας ενημερώσω, γιατί γίνεται και μια συζήτηση στο τι συμβαίνει στην Ευρώπη. Σας ενημερώνω τι συμβαίνει στο νόμιμο εβδομαδιαίο ωράριο στο Βέλγιο και στην Κροατία. Είναι 50 ώρες και σε Αυστρία, Γερμανία και Ολλανδία είναι 60 ώρες, όχι 48 ώρες. Απλά αυτό το αναφέρω για να έχουμε μια αίσθηση της συνολικής πραγματικότητας και της ευρωπαϊκής πραγματικότητας. Ο καθένας βεβαίως μπορεί να κάνει τη δική του αξιολόγηση, αλλά αυτά που σας λέω ισχύουν».

Ερωτώμενος για τη φιλοσοφία που πάρθηκε η απόφαση για το εν λόγω μέτρο, ο κ. Καραγκούνης εξήγησε ότι «υπήρξε μια δυσχέρεια στις βιομηχανίες να λειτουργήσουν ακριβώς γιατί έλειπε εξειδικευμένο προσωπικό. Εντοπίστηκε το ζήτημα και μέσα στα πλαίσια της εργατικής νομοθεσίας και αυτό που ορίζεται από το νόμο, προχωρήσαμε σε αυτή την διάταξη».

«Οτιδήποτε δεν εμπίπτει στο εργατικό δίκαιο και σε αυτά τα οποία είναι πέρα είτε από την συλλογική σύμβαση εργασίας είτε από το νόμιμο ωράριο» είναι παράνομο δήλωσε ο κ. Καραγκούνης και πρόσθεσε: « Για αυτό υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Εργασίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ