ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης: Ο πρωθυπουργός θα θέσει στο ΝΑΤΟ το θέμα της μη τήρησης της συμφωνίας από τη Β. Μακεδονία

Μαρινάκης: Ο πρωθυπουργός θα θέσει στο ΝΑΤΟ το θέμα της μη τήρησης της συμφωνίας από τη Β. Μακεδονία

Ο Παύλος Μαρινάκης

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το θέμα της τήρησης της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βόρεια Μακεδονία θα θέσει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης και τόνισε ότι πρέπει να θυμηθούμε πώς μπήκε στο ΝΑΤΟ η Βόρεια Μακεδονία, και τη στάση που είχε η ΝΔ «και την υπευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζει τα θέματα εξωτερικής πολιτικής».

Ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι πρέπει να εφαρμόζονται οι διεθνείς συμβάσεις «και αυτό δεν βλέπουμε να συμβαίνει από την άλλη πλευρα». Τόνισε ότι ο πρωθυπουργός θα το θέσει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, θα αναφερθεί στη συμφωνία που δεν τηρείται και ιδίως το erga omnes στην ονομασία της χώρας, παραπέμποντας στις δηλώσεις των αξιωματούχων της Βόρειας Μακεδονίας. «Αποτέλεσμα της συμφωνίας αυτής είναι η παρουσία των Βοεριομακεδόνων στο ΝΑΤΟ. Αλλά δεν σέβονται ούτε την πρώτη σελίδα της συμφωνίας» επισήμανε ο κ.Μαρινάκης.

Αναφερόμενος στις συναντήσεις του πρωθυπουργού στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ είπε ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Χριστιάν Μίτσκοσκι, ή με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά διευκρίνισε ότι δεν αποκλείεται να κάνει κάποιες διμερείς συναντήσεις εκτός προγράμματος.

«Η φετινή Σύνοδος έχει ιδιαίτερο συμβολισμό, λόγω της 75ης επετείου ίδρυσης της Συμμαχίας. Θα είναι, επίσης, η πρώτη φορά που η Σύνοδος Κορυφής θα διεξαχθεί με 32 Συμμάχους, μετά την ολοκλήρωση της διεύρυνσης της Συμμαχίας και της προσχώρησης της Φινλανδίας και της Σουηδίας» είπε ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ. Μαρινάκης τονίζοντας στη συνέχεια τα θέματα που θα βρεθούν στην ατζέντα της Συνόδου.

Σύμφωνα με αυτήν τα θέματα που θα συζητηθούν στη Σύνοδο είναι «η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Συμμαχίας και η μεγαλύτερη συνεισφορά από Ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και τον Καναδά για την υλοποίηση των προβλεπόμενων στην δέσμευση για τις αμυντικές επενδύσεις, η επιβεβαίωση της στήριξης της Ουκρανίας, καθώς και η συνεργασία του ΝΑΤΟ με εταίρους όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και η IndoPacific 4 – Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε επίσης ότι σε ό,τι αφορά την δέσμευση για αμυντικές δαπάνες που θα φτάνουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ, «η χώρα μας βρίσκεται στον πυρήνα των συμμάχων χωρών που υπερβαίνουν αυτό το ποσοστό» όπως είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως ο πρωθυπουργός, έχει καταθέσει από κοινού με τον Πολωνό ομόλογό του πρόταση για μια ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας που θα χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκούς πόρους και θα ενισχύσει τον ευρωπαϊκό πυλώνα του ΝΑΤΟ.

Για τα εκλογικά αποτελέσματα στη Γαλλία

Κληθείς να σχολιάσει τα εκλογικά αποτελέσματα στη Γαλλία και σε σχέση με το ελληνικό πολιτικό σύστημα, ο κ. Μαρινάκης είπε ότι η ετυμηγορία των πολιτών είναι σεβαστή, έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, αλλά όπως είπε «οι συγκρίσεις μεταξύ των χωρών όμως πολύ επισφαλείς».

«Μιλάμε για άλλη χώρα δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τις χώρες μας. Εμείς διαβάζουμε τις εξελίξεις τις παίρνουμε σοβαρά» είπε ο κ.Μαρινάκης και προσέθεσε ότι το συμπέρασμα που βγαίνει είναι πως έχει ξεχωριστή αξία η πολιτική σταθερότητα που υπάρχει στη χώρα μας. Τόνισε ότι η Ελλάδα έχει κυβέρνηση με άνετη πλειοψηφία. «Έχουμε μπροστά μας τριετία χωρίς εκλογές και η κυβέρνηση θα υλοποιήσει το πρόγραμμά της. Γι' αυτό θα κριθούμε. Οι πολίτες από τις αναλύσεις προτιμούν τις λύσεις. Κι εμείς εκεί θα κινηθούμε» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.