ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι «πολιτισμένες διαφωνίες» στον ΣΥΡΙΖΑ - Οι αντιδράσεις προεδρικών για το συνέδριο

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Συμφώνησαν στο ότι συζήτησαν πολιτισμένα για τις διαφωνίες τους στη χθεσινή (Πέμπτη) συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ προεδρικοί κι εσωκομματική αντιπολίτευση, ανανεώνοντας το ραντεβού τους στην αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Όλγα Γεροβασίλη, Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Ζωή Καρκούλια, Κατερίνα Νοτοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης κι Eλένη Συμεωνίδου επιμένουν, πάντως, πως η διαφωνία τους με την εισήγηση στην Κ.Ε. εκφράστηκε και με ψηφοφορία διά ανατάσεως της χειρός.

Ποιες ενστάσεις εκφράζει η εσωκομματική αντιπολίτευση

Οι ενστάσεις τους δεν εστιάζουν μόνο στην αξιολόγηση του εκλογικού αποτελέσματος της 9ης Ιουνίου- θεωρούν πως είναι ήπια η κριτική που ασκείται στο κείμενο της εισήγησης-, αλλά και στο από εδώ και πέρα και κυρίως στο ότι δεν επιθυμεί να ανοίξει ο ΣΥΡΙΖΑ συζήτηση για τη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων επί ίσοις όροις αλλά από τη θέση του πρωταγωνιστή.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως και στην εισήγηση στην Κ.Ε. αναγνωρίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να καρπωθεί τη μεγάλη φθορά της ΝΔ και πως πρέπει να τον προβληματίσουν ιδιαιτέρως τα μειωμένα ποσοστά και η κατάταξή του στην τρίτη θέση σε εκλογικές περιφέρειες, ιδίως εκεί που δεν υπάρχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Ιδιαίτερη σημασία, επίσης, αποδίδεται στην ανάδειξη νέων στελεχών από τους φορείς της οργανωμένης κοινωνίας.

Δεν τίθεται θέμα ρευστοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ

Ο επόμενος μεγάλος σταθμός είναι το καταστατικό συνέδριο του Οκτωβρίου, ενώ θα ακολουθήσει η εκλογή νέων οργάνων, με τη βάση του κόμματος να αποκτά πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η εισήγηση, εξάλλου, στην Κ.Ε. ξεκαθαρίζει ότι δεν τίθεται ζήτημα ρευστοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος συνεχίζει ως αυτοτελές κόμμα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Κεντρική Επιτροπή θα συνεδριάσει αρχές Σεπτεμβρίου για να εγκρίνει το σχέδιο των καταστατικών αλλαγών και να ορίσει Επιτροπή Απόφασης και Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΚΟΕΣ), καθώς και το χρονοδιάγραμμα για τον προσυνεδριακό διάλογο, την εκλογή συνέδρων και την ακριβή ημερομηνία του συνεδρίου.

Η εκλογή νέων οργάνων θα λάβει χώρα αμέσως μετά το συνέδριο.

«Ασφυκτικές οι ημερομηνίες»

Δεν είναι, όμως, λίγοι εκείνοι στο κόμμα, ακόμα και προεδρικοί όπως πληροφορείται το CNN Greece, οι οποίοι εκτιμούν πως οι ημερομηνίες που έχουν δοθεί είναι ασφυκτικές και δεν πρόκειται να τηρηθούν στην πράξη με συνέπεια το συνέδριο να μην προλάβει να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο, αλλά «καλό 2025» με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για το συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ αφού ήδη οι Οργανώσεις Μελών φυλλορροούν.

Γι’ αυτό κι επιθυμούν να οριστεί αύριο η ΚΟΕΣ από την Κεντρική Επιτροπή ώστε να πιάσει αμέσως δουλειά κι όχι το Σεπτέμβριο και, κατά συνέπεια, να επισπευστούν οι διαδικασίες.

«Εξαιρετικώς δύσκολη και δυσάρεστη η απόφαση για την Αυγή»

Παρουσιάζοντας, εξάλλου, αναλυτικώς τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ ο οικονομικός διευθυντής, Χρήστος Μαυροκεφαλίδης, κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ανάφερε πως οι μόνοι πόροι του είναι η κρατική χρηματοδότηση, καθώς και οι συνδρομές των βουλευτών, των μελών και των φίλων του και πως μετά από μια σειρά εκλογικών αναμετρήσεων και με μια κρατική χρηματοδότηση μειωμένη στο ήμισυ σε σχέση με την προηγούμενη τετραετία είναι υποχρεωμένος να ανατάξει τα οικονομικά του, σε συνάρτηση με τους περιορισμένους του πόρους.

Σε αυτή την κατεύθυνση πάρθηκε και η «εξαιρετικώς δύσκολη και δυσάρεστη» απόφαση για την αναστολή έκδοσης του καθημερινού φύλου της «Αυγής», σύμφωνα με την απόφαση του ΔΣ της που ενέκρινε το Εκτελεστικό Γραφείο.

Προκειμένου, πάντως, να κατευναστούν οι αντιδράσεις των εργαζομένων ο κ. Κασσελάκης αναμένεται να επισκεφθεί στις 14.00 τα γραφεία της εφημερίδας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης