Τα δημογραφικά «παιχνίδια» της κυβέρνησης Ράμα με την ελληνική μειονότητα
Μετά την υπόθεση Μπελέρη, τα αποτελέσματα της απογραφής του πληθυσμού που πραγματοποιήθηκε στην Αλβανία, αποτελούν ακόμη ένα αγκάθι στις σχέσεις Αθήνας - Τιράνων.
Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα στοιχεία, στη γειτονική χώρα ζουν 2.402.113 κάτοικοι, αριθμός μειωμένος κατά περίπου 420 χιλιάδες συγκριτικά με την απογραφή του 2011.
Είναι αξιοσημείωτο πώς τα μέλη της ελληνικής μειονότητας ανέρχονται στα 23.485, αριθμός μικρότερος κατά 758 από την προηγούμενη απογραφή.
Σύμφωνα με το himara το 2011 τα όργανα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας (ΕΕΜ) είχαν αποφασίσει να μην λάβουν μέρος στην απογραφή, αντιδρώντας στην αντισυνταγματική επιβολή προστίμου για όσους δηλώναν ελληνική εθνικότητα, ενώ στα ληξιαρχεία της χώρας ήταν εγγεγραμμένοι ως Αλβανοί. Το πρόστιμο μάλιστα έφτανε τα 1.000€.
Το μήνυμα της Αθήνας στα Τίρανα
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης εξέφρασε τις επιφυλάξεις του υπουργείου Εξωτερικών σε σχέση με την ακεραιότητα της απογραφής στην Αλβανία.
«Τα πρώτα αποτελέσματα αναδεικνύουν σοβαρά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διαδικασία της απογραφής, που θέτουν εν αμφιβόλω και τα ίδια τα αποτελέσματα. Τα μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας έχουν ήδη καταθέσει και αναφερθεί σε αυτά», υπογράμμισε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Αυστριακό ομόλογό του, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.
Όπως τόνισε ο Γιώργος Γερπατερίτης, «πρόκειται σαφέστατα για ένα προαπαιτούμενο σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πορεία κάθε χώρας το να σέβεται την ακρίβεια των δεδομένων. Και απαιτούμε από όλες τις χώρες να υπάρχει απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων αυτών».
«Αβάσιμα και απορριπτέα τα αποτελέσματα»
Σε ανακοίνωση του, το γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Δημοκρατικής Ένωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας – ΔΕΕΕΜ Ομόνοια, διαμαρτύρεται για τα αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού της γηγενούς Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και τα χαρακτηρίζει ως αβάσιμα, μη πραγματικά, απαράδεκτα και κατά συνέπεια απορριπτέα.
«Κατά την διενέργεια της βασικής φάσης αυτής της συλλογής των στοιχείων στα νοικοκυριά και από του πολίτες υπάρχουν επαρκή καταγεγραμμένα γεγονότα που καταδεικνύουν ότι πρόκειται για μια διαδικασία φάρσα που καθίσταται άκυρη και τα αποτελέσματα της αναξιόπιστα», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Πιο συγκεκριμένα τονίζονται τα εξής
- πολλές οικογένειες δεν επισκέφθηκαν οι απογραφείς και συμπλήρωσαν κατά το δοκούν το σχετικό ηλεκτρονικό έντυπο
- ο αριθμός των περιπτώσεων όπου οι απογραφείς απέφυγαν την υποβολή ερωτημάτων ή τη μη καταγραφή των απαντήσεων σε πεδία όπως η Εθνική καταγωγή, η Ελληνική μητρική γλώσσα, το Ορθόδοξο θρήσκευμα, είναι ουσιαστικός. Ειδικά τούτο σε περιοχές που αυθαιρέτως η πολιτεία επιμένει να μην αποδέχεται την ύπαρξη οργανωμένων κοινοτήτων Ελληνικής καταγωγής πολιτών
- κρατικοί αξιωματούχοι επικαλούμενοι την ιδιότητα υπαλλήλων της κεντρικής διοίκησης της Στατιστικής Αρχής – INSTAT εμφανίστηκαν και αναμείχθηκαν αναρμοδίως στη διαδικασία. Τούτο σε περιοχές που οι πολίτες επιχείρησαν τη χρήση του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού
- σε ό,τι αφορά το ευαίσθητο στοιχείο του θρησκεύματος των πολιτών καταγράφονται ουσιαστικής επιρροής στο αποτέλεσμα περιπτώσεις που αποκαλύπτει σκοπιμότητα σε ότι αφορά την Ορθόδοξη κοινότητα
- η αδιαφάνεια στη φάση συγκέντρωσης και επεξεργασίας των δεδομένων είναι καταφανή και δεν ενδέχεται αμφισβήτηση
- όχι απλά δεν επιδόθηκε η απαιτούμενη προσοχή στο ζήτημα επιστροφής σε κατοικίες που βρέθηκαν κλειστές, όπως ενημερωθεί και επαναληφτεί η επίσκεψη, απεναντίας, επικράτησε κλίμα προκατάληψης και θεωρήθηκαν απόντες οι ιδιοκτήτες επηρεάζοντας το αποτέλεσμα
- βάσει οδηγιών και επιβολής άνωθεν οι απογραφείς δεν συνέλεξαν στοιχεία άλλων μελών των νοικοκυριών που προσωρινά απουσίαζαν τη στιγμή της επίσκεψης
Η απογραφή άνοιξε μέτωπο Σκοπίων -Τιράνων
Εξηγήσεις ζήτησαν τα Σκόπια ζήτησαν από τα Τίρανα γιατί στα αποτελέσματα της απογραφής η μειονότητα δεν χαρακτηρίζεται «μακεδονική» αντιδρώντας με αυτό το τρόπο στη χρήση του όρου Βορειομακεδόνες.
Μάλιστα εκπρόσωπος της πρεσβείας της Βόρειας Μακεδονίας αποχώρησε από την παρουσίαση ως ένδειξη διαμαρτυρίας και το Υπουργείο Εξωτερικών να εκφράζει τη «σοβαρή ανησυχία» του.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της απογραφής που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία της Αλβανίας, ο αριθμός των «Βορειομακεδόνων» στην Αλβανία ανέρχεται στους 2.281, έναντι 5.512 στην απογραφή του 2011, ενώ για πρώτη φορά καταγράφονται πλέον 7.957 άτομα ως «Βούλγαροι», αν και στις προηγούμενες 11 απογραφές στην Αλβανία ούτε ένα άτομο δεν δήλωσε Βούλγαρος.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Τίμτσο Μουτσούνσκι ανέφερε πως μετά από παρέμβασή του προς τον ομόλογό του της Αλβανίας, Ίγκλι Χασάνι, η Στατιστική Υπηρεσία της Αλβανίας «διόρθωσε» τον όρο «Βορειομακεδόνες» με τον όρο «Μακεδόνες».