Ο νόμος Ράμα οδηγεί τη Χειμάρρα σε πρόωρες εκλογές για την αντικατάσταση Μπελέρη
Στα άκρα δείχνουν να οδηγούνται οι ελληνοαλβανικές σχέσεις, καθώς ένα ακόμη επεισόδιο έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από διπλωματικές εμπλοκές που δημιουργεί ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα.
Όπως αναφέρει το himara.gr, την Πέμπτη (4/7) αναμένεται η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή (KQZ) να αποφασίσει σχετικά με τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών για τη θέση του δημάρχου της Χιμάρας.
Σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης που έχει συντάξει η Επιτροπή, ο εκλεγμένος δήμαρχος Φρέντης Μπελέρης δεν μπορεί να αναλάβει τα καθήκοντά του λόγω του νόμου 138/2015, ο οποίος εγγυάται την ακεραιότητα των ατόμων που εκλέγονται, διορίζονται ή ασκούν δημόσια αξιώματα.
Στην απόφαση αναφέρεται ότι μετά από έγγραφα που απέστειλε η Επιτροπή στην Ειδική Εφετεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος, το Εφετείο, με επιστολή του την 1η Ιουλίου 2024, απέστειλε την ποινική απόφαση της 25ης Ιουνίου 2024, που αφορά τον Μπελέρη. Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει την απόφαση της 5ης Μαρτίου 2024, η οποία καταδικάζει τον Μπελέρη και τον Παντελή Κοκαβέση για ενεργητική δωροδοκία στις εκλογές και τους επιβάλλει ποινή φυλάκισης δύο ετών.
Ο νόμος 138/2015 προβλέπει ότι η κατηγορία της ενεργητικής δωροδοκίας στις εκλογές αποτελεί κακούργημα, και τα καταδικασμένα άτομα δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι ούτε να εκλεγούν σε δημόσια αξιώματα, όπως δήμαρχοι ή βουλευτές.
Σύμφωνα με τον νόμο, η Επιτροπή έχει την εξουσία να ακυρώσει το εκλογικό αποτέλεσμα και να κηρύξει νέο νικητή, αν οι συνθήκες αποκλεισμού επιβεβαιώνονται μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος αλλά πριν την ανάληψη των καθηκόντων από το εκλεγμένο πρόσωπο.
Γεραπετρίτης: Η Αλβανία να σεβαστεί το ευρωπαϊκό δίκαιο
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε δηλώσεις του γύρω από τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του υπουργείου Εξωτερικών σε σχέση με την ακεραιότητα της απογραφής στην Αλβανία. «Αναμένουμε από την Αλβανία να κάνει το αυτονόητο», επεσήμανε ο κ. Γεραπετρίτης αναφερόμενος στην υπόθεση Μπελέρη. «Να σεβαστεί το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, το οποίο επιβάλλει τη δυνατότητα του, πλέον εκλεγμένου αιρετού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να αναλάβει τα καθήκοντά του και να συμμετέχει πλήρως».
«Τα πρώτα αποτελέσματα αναδεικνύουν σοβαρά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διαδικασία της απογραφής, που θέτουν εν αμφιβόλω και τα ίδια τα αποτελέσματα. Τα μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας έχουν ήδη καταθέσει και αναφερθεί σε αυτά».