ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναπόφευκτο το «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» στον ΣΥΡΙΖΑ - Στα σκαριά ενωτική παρέμβαση

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Να κινηθεί ενωτικά και παραγωγικά στις συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας (σήμερα Πέμπτη στις 10.00, στα γραφεία της πλατείας Κουμουνδούρου) και της Κεντρικής Επιτροπής (Σάββατο, στις 10.00, σε ξενοδοχείο στην πλατεία Καραϊσκάκη) εισηγούνται στον Στέφανο Κασσελάκη οι στενοί του συνεργάτες, όπως πληροφορείται το CNN Greece.

Είναι άγνωστο, ωστόσο, αν θα εισακουστούν λόγω του απρόβλεπτου χαρακτήρα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

Ο κομβικός ρόλος Αποστολάκη και η «σκληρή» γραμμή

Κομβικός, πάντως, είναι ο ρόλος του Βαγγέλη Αποστολάκη, ο οποίος είναι και το πολιτικό πρόσωπο που εμπιστεύεται περισσότερο από τα υπόλοιπα ο κ. Κασσελάκης.

Από την άλλη, υπάρχουν και οι πιο «σκληροί» οι οποίοι προτείνουν, για παράδειγμα, την άμεση αντικατάσταση των δύο γραμματέων, της Ράνιας Σβίγκου και του Γιάννη Βουλγαράκη.

Στα σκαριά ενωτική παρέμβαση μικρομεσαίων στελεχών από όλη τη χώρα

Την ίδια ώρα, όπως μαθαίνουμε, ετοιμάζεται ενωτικό κείμενο- παρέμβαση μικρομεσαίων στελεχών από όλη τη χώρα το οποίο θα δημοσιοποιηθεί ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής με το οποίο θα στηρίζεται ο κ. Κασσελάκης και το κεντρικό του μήνυμα θα είναι «να προχωρήσουμε μπροστά».

Κοινή συνισταμένη, επίσης, όσων προωθούν πιο ενωτικές λύσεις είναι πως την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη καταρρέει- με αφορμή και τις ομιλίες των δύο πρώην πρωθυπουργών και τη διαγραφή Αυγενάκη- και το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ βρίσκεται εκ των πραγμάτων σε εσωστρέφεια λόγω της εκλογής νέου προέδρου είναι κρίμα να χαθεί η ευκαιρία ο ΣΥΡΙΖΑ να βγει μπροστά και να ανανεωθεί ριζικά στο καταστατικό του συνέδριο του Οκτωβρίου.

Αναπόφευκτο το ξεκαθάρισμα λογαριασμών

Ακόμα, ωστόσο, και οι προεδρικοί αναγνωρίζουν ότι το ξεκαθάρισμα λογαριασμών θα είναι αναπόφευκτο το φθινόπωρο από τη στιγμή που στόχευση Κασσελάκη είναι και η αποδυνάμωση των οργάνων και η ενίσχυση της συμμετοχής της βάσης στη λήψη των πιο σημαντικών αποφάσεων μέσω της πλατφόρμας του isyriza.

Ως προς την πορεία προς το συνέδριο, ο κ. Κασσελάκης έχει δεχθεί εισηγήσεις για τη συγκρότηση- με απόφαση της Κ.Ε. αφού δεν προβλέπεται καταστατικά- Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου από την οποία θα προέλθει ένα μικρότερο σχήμα το οποίο και θα αναλάβει να διαμορφώσει τα κείμενα του συνεδρίου.

Έτοιμη να απαντήσει σε «προκλήσεις» η εσωκομματική αντιπολίτευση

Μια πρώτη γεύση, εξάλλου, για τις αλλαγές που επιθυμεί αναμένεται να δώσει ο κ. Κασσελάκης το Σάββατο, με την εσωκομματική αντιπολίτευση να έχει το όπλο παρά πόδα έτοιμη να απαντήσει σε οποιαδήποτε «πρόκληση» δεχθεί, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη της.

Με τα σημερινά, ωστόσο, δεδομένα κι έχοντας υπόψη πως ο μηχανισμός του Νίκου Παππά δεν θα κινηθεί αντιπαραθετικά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται πως ο τελευταίος διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία στο όργανο ώστε και τις προτάσεις του να περάσει, αλλά και οι αντιπροτάσεις που θα κατατεθούν να απορριφθούν.

«Τα κόμματα δεν είναι επιχειρήσεις για να έχουμε συγχωνεύσεις κι εξαγορές», τόνισε από το συνέδριο του «Economist» ο κ. Κασσελάκης, απαντώντας σε όσους προτείνουν συμφωνίες κορυφής για τη συγκρότηση της Κεντροαριστεράς, ενώ ταυτοχρόνως αντέτεινε το τρίπτυχο για ισχυρό, ανεξάρτητο και χωρίς συμβιβασμούς ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος, εξάλλου, συνέχισε και την Τετάρτη τις συναντήσεις του με τους βουλευτές του κόμματός του και σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά το κλίμα ήταν εποικοδομητικό, με κοινό τόπο την ανάγκη να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για περαιτέρω ενδυνάμωση του ρόλου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σήμερα ο κ. Κασσελάκης είχε επαφές με τους Θεοδώρα Τζάκρη, Θεόφιλο Ξανθόπουλο, Γιώργο Παπαηλιού, Ανδρέα Παναγιωτόπουλο, Ραλλία Χρηστίδου, Μίλτο Ζαμπάρα, Γιάννη Σαρακιώτη, Πέτρο Παππά, Γιώργο Γαβρήλο, Χάρη Μαμουλάκη, Έλενα Ακρίτα και Όλγα Γεροβασίλη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης