ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πυρ και μανία στο ΣΥΡΙΖΑ με Κασσελάκη: «Αν επιλέξει τη μετωπική όλα είναι ανοιχτά»

Πυρ και μανία στο ΣΥΡΙΖΑ με Κασσελάκη: «Αν επιλέξει τη μετωπική όλα είναι ανοιχτά»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης

EUROKINISSI

Κάθε άλλο παρά πέφτουν οι τόνοι στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ύστερα από την επανεμφάνιση του Στέφανου Κασσελάκη σε ελληνικό έδαφος και την τηλεοπτική του συνέντευξη που προκάλεσε την οργή της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το CNN Greece, η οποία τον κατηγορεί, ανάμεσα σε άλλα, για αμετροέπεια, αλαζονεία και ύβρι.

Σε αυτό το πλαίσιο η αυριανή (Πέμπτη) συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και, κυρίως, η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σάββατο προμηνύονται θυελλώδεις με το ενδεχόμενο αποχωρήσεων να μην αποκλείεται, ιδίως αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανιστεί ξανά με το «ζωνάρι λυμένο για καβγά», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά κομματικά στελέχη.

Διαφορετικές οι στοχεύσεις εντός της εσωκομματικής αντιπολίτευσης

Η εσωκομματική αντιπολίτευση δεν είναι, πάντως, ένα ενιαίο μπλοκ και ούτε απαραιτήτως έχει τους ίδιους στόχους.

Το Δίκτυο Εναλλακτικής Κοινωνικής Αριστεράς επιθυμεί τη χάραξη εναλλακτικής στρατηγικής για τη διεύρυνση του προοδευτικού χώρου.

Σε αυτό το πλαίσιο αντιτίθεται τόσο στη δαιμονοποίηση του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ από τον κ. Κασσελάκη όσο και στη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε «κόμμα Ι.Χ.».

Όπως πληροφορούμαστε, μάλιστα, τα στελέχη του Δικτύου (Διονύσης Τεμπονέρας, Αντώνης Κοτσακάς, Χάρης Τσιόκας κ.ά.) σκέφτονται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να μην παραστούν καν στην Κεντρική Επιτροπή όπου σκόπευαν να μιλήσουν για να δικαιολογήσουν την απόφασή τους αποχώρησης από τα κομματικά όργανα.

Την ίδια ώρα, η ομάδα του Κώστα Ζαχαριάδη, του Γιάννη Ραγκούση και του Θανάση Θεοχαρόπουλου- από κοντά κι ο Γιώργος Βασιλειάδης-, αλλά και η ομάδα του Χρήστου Σπίρτζη και της Κατερίνας Νοτοπούλου αναμένεται να είναι σφόδρα επικριτικές σε βάρος του κ. Κασσελάκη κατά τη συνεδρίαση της Κ.Ε., επιδιώκοντας ένα συναινετικό πλαίσιο καταστατικών αλλαγών.

Κι αν κανείς από την εσωκομματική αντιπολίτευση δεν δηλώνει διατεθειμένος να αποχωρήσει από το ΣΥΡΙΖΑ επίσης ουδείς είναι σε θέση να το δηλώσει δημοσίως πριν ο πρόεδρός του ανοίξει τα χαρτιά του.

«Αν ο Κασσελάκης επιλέξει τη μετωπική, τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

«Δεν θα σπαταλήσει το πολιτικό του κεφάλαιο ο Αλέξης Τσίπρας»

Σε σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα, οι ουκ ολίγοι υποστηρικτές του στο κόμμα υποστηρίζουν πως ναι μεν το πολιτικό του κεφάλαιο δεν έχει εξαντληθεί- κάποιοι, μάλιστα, ισχυρίζονται πως δεν θα εξαντληθεί ποτέ-, ωστόσο επισημαίνουν πως δεν πρόκειται να το σπαταλήσει σε μια στείρα εσωκομματική αντιπαράθεση με τον σημερινό πρόεδρο.

Έτσι κι αλλιώς την Παρασκευή θα είναι ομιλητής σε πολιτική εκδήλωση στη Μασσαλία, δύο ημέρες πριν το β’ γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία.

Κατηγορηματικό «όχι» Κασσελάκη σε νέες εσωκομματικές εκλογές

Από την πλευρά του, ο κ. Κασσελάκης απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο νέων εσωκομματικών εκλογών, αποκρούοντας τα σενάρια για διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και συγκόλλησή του με άλλα σχήματα.

Ο ίδιος προανήγγειλε ριζικές αλλαγές στα όργανα του κόμματος στο καταστατικό συνέδριο το φθινόπωρο, προτάσσοντας την ανάγκη εκσυγχρονισμού.

Παραλλήλως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την Τρίτη τις πρώτες συναντήσεις με τους αρμόδιους τομεάρχες, οι οποίες θα συνεχιστούν και το επόμενο χρονικό διάστημα προκειμένου να υπάρξει καλύτερος συντονισμός του κοινοβουλευτικού έργου και να διερευνηθεί η δυνατότητα για συνεργασία με τομεάρχες άλλων κομμάτων στο πλαίσιο της προτροπής του για συνέργειες στη Βουλή με τα άλλα προοδευτικά κόμματα.

Στο μεταξύ, ο κ. Κασσελάκης θα συμμετάσχει σήμερα Τετάρτη στο 28ο ετήσιο συνέδριο «Economist Government Roundtable», στις 21:00, στο Grand Resort Hotel Lagonisi.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ