ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ για διαγραφή Αυγενάκη: Καμία ανοχή με πράξεις, όχι με λόγια - Να μην κουνάει το δάχτυλο ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο Λευτέρης Αυγενάκης την εποχή που διετέλεσε υφυπουργός Αθλητισμού

INTIME

Μορφή ντόμινο παίρνουν οι εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία, καθώς μετά τη διαγραφή του Λευτέρη Αυγενάκη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, εκδόθηκε και ανακοίνωση από την Πειραιώς, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται πως ήταν αυτονόητη η στάση της ΝΔ απέναντι σε σκάνδαλα, όπως αυτό με τη βιαιοπραγία του Κρητικού Βουλευτή κατά του υπαλλήλου στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Παράλληλα, θα πρέπει να διευκρινιστεί πως η διαγραφή Αυγενάκη από την Κ.Ο. σημαίνει ταυτόχρονα και διαγραφή από όλα τα συλλογικά όργανα και από την Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ.

Επίσης, από την Πειραιώς στέκονται στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα στις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως το κόμμα που καμαρώνει για τον «αψή Κρητικό» (σ.σ. φωτογραφίζοντας τον Πολάκη), δεν μπορεί να κουνάει το δάχτυλο στην κυβέρνηση.

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας:

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχουμε αποδείξει με πράξεις και όχι με λόγια ότι όταν τίθενται ζητήματα ατομικής συμπεριφοράς δεν κάνουμε εκπτώσεις και προχωράμε σε αποφάσεις όπως η σημερινή. Η στάση μας αυτή είναι αυτονόητη απέναντι, όχι μόνο στους ψηφοφόρους μας, αλλά στο σύνολο των Ελλήνων πολιτών.

Είναι όμως εξοργιστικό, και ταυτόχρονα βαθιά υποκριτικό, να μας εγκαλεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
Το κόμμα που διαχρονικά «καμαρώνει» για τον «αψύ Κρητικό» των αλλεπάλληλων απειλών, των προγραφών και τραμπουκισμών, και τον οποίο ποτέ δεν τόλμησε να διαγράψει οριστικά. Το κόμμα που όχι μόνο δεν απομάκρυνε, αλλά αντιθέτως τοποθέτησε στην πρώτη γραμμή, πρώην Υπουργό ο οποίος έχει καταδικασθεί αμετάκλητα από τη Δικαιοσύνη για βαρύτατα αδικήματα.

Εάν η λέξη «κωλοτούμπα» έκανε γνωστό τον ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ευρώπη, η έννοια «καρέκλα με κάθε τρόπο» είναι αυτή που τους χαρακτήριζε και εξακολουθεί να τους διακρίνει μέχρι σήμερα. Αντί λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ να «κουνάει το δάχτυλο» στη Νέα Δημοκρατία, ας κάνει την αυτοκριτική του για θέματα ηθικής και πολιτικής συμπεριφοράς. Και ας δώσει απαντήσεις για τα στελέχη του».

Η επιστολή Μητσοτάκη στη Βουλή

Όπως αναμενόταν μετά το σάλο που ξέσπασε από το σκάνδαλο με το περιστατικό βιαιοπραγίας του Λευτέρη Αυγενάκη κατά υπαλλήλου του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», ο βουλευτής Ηρακλείου τέθηκε εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης απέστειλε την σχετική επιστολή, στον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, η οποία αναγνώστηκε στο Σώμα από την Ολομέλεια.

Ουσιαστικά με την αποπομπή του βουλευτή Ηρακλείου, Λευτέρη Αυγενάκη, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ που ανακοίνωσε το προεδρείο της Βουλής, οι γαλάζιοι βουλευτές είναι πλέον 157 και οι ανεξάρτητοι ανέβηκαν στον αριθμό 12.

Δείτε την επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Κύριε πρόεδρε

Σας προωθώ την απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τη διαγραφή του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Ελευθερίου Αυγενάκη από μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατρίας.

Σήμερα την 3η Ιουλίου 2024 συνήλθε η Επιτροπή Δεοντολογίας της Νέας Δημοκρατίας υπό την Προεδρία του Προέδρου της, Βουλευτή κ. Ιωάννη Τραγάκη, κατόπιν του υπ' αριθμο. 32 έγγραφο του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη σύμφωνα με το οποίο παραπέμπεται στην Επιτροπή με το ερώτημα της διαγραφής από μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Ελευθέριος Αυγενάκης.

Κατόπιν τούτου, διαγράφει τον Βουλευτή Ηρακλείου κ. Ελευθέριο Αυγενάκη από μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

Διεγράφη και επίσημα ο Αυγενάκης

Το μεσημέρι εκδόθηκε η ανακοίνωση της διαγραφής του Λευτέρη Αυγενάκη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, μετά το σκάνδαλο στο οποίο ενεπλάκη με τον ξυλοδαρμό υπαλλήλου στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Έτσι, ο κ. Αυγενάκης παραμένει ως ανεξάρτητος βουλευτής Ηρακλείου, καθώς ο ίδιος δήλωσε ότι δεν προτίθεται να παραδώσει την έδρα του.

Συγκεκριμένα, ο πρώην υπουργός και βουλευτής, Λευτέρης Αυγενάκης μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τη βιαιοπραγία εναντίον υπαλλήλου του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος, τέθηκε εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.

Με επιστολή του προς το προεδρείο της Βουλής, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης γνωστοποίησε ότι ο βουλευτής Ηρακλείου τίθεται εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Όπως είχε γίνει γνωστό και από νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης (3/7) την διαγραφή Αυγενάκη είχε ζητήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός παρέπεμψε τον βουλευτή στην επιτροπή δεοντολογίας του κόμματος, η οποία όπου μετά την προβλεπόμενη παροχή εξηγήσεων θα επικυρώσει την ανωτέρω εισήγηση.

Ωστόσο, ο ίδιος ο πρώην υπουργός με ανάρτησή του ανέφερε ότι δεν παραδίδει την έδρα του αν και, όπως τόνισε, σέβεται την απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Εισαγγελική παρέμβαση για το επεισόδιο

Μάλιστα, τη διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής έρευνας για την επίθεση του Λευτέρη Αυγενάκη σε υπάλληλο του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» επειδή έχασε πτήση διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Αντώνης Ελευθεριάνος.

Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας θα διερευνηθούν τα αδικήματα της βίας κατά υπαλλήλου, της διατάραξης λειτουργίας κοινωφελούς επιχείρησης, της παράνομης βίας και φθοράς πράγματος που χρησιμεύει για την εξυπηρέτηση κοινού οφέλους.

Η υπόθεση οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη έπειτα από καταγγελίες εκπροσώπων των εργαζομένων στο αεροδρόμιο, αλλά και την υποβολή αναφοράς από βουλευτή του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που ο κ. Αυγενάκης κληθεί από τον εισαγγελέα για παροχή εξηγήσεων ή προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία άσκησης ποινικής δίωξης θα απαιτηθεί άρση της βουλευτικής του ασυλίας.

«Σεβαστή η απόφαση της διαγραφής μου»

Ωστόσο, ο Λευτέρης Αυγενάκης μετά τη διαγραφή του από την «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα για τη βιαιοπραγία σε βάρος εργαζομένου στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, ανέφερε πως δεν προτίθεται να παραδώσει την έδρα στη Νέα Δημοκρατία.

Στην πρώτη του αντίδραση μετά την έξοδο από τη ΝΔ, αναφέρει ότι σέβεται την απόφαση της διαγραφής του, πως έδωσε εξηγήσεις για το συμβάν και ζήτησε δημοσίως συγγνώμη.

«Ήμουν και παραμένω Βουλευτής του νομού Ηρακλείου και θα συνεχίσω να υπηρετώ τους πολίτες της Κρήτης με το ίδιο πάθος. Ανήκω στη Νεα Δημοκρατία και θα συνεχίσω να στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις την παράταξη και την κυβέρνησή μας», τονίζει ο κ. Αυγενάκης.

Ολόκληρη η δήλωσή του

«Η απόφαση του Προέδρου και Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για την διαγραφή μου απο την Κ.Ο. του Κόμματός μας είναι απόλυτα σεβαστή. Έδωσα εξηγήσεις σχετικά με το συμβάν και ζήτησα δημοσίως συγγνώμη. Ήμουν και παραμένω Βουλευτής του νομού Ηρακλείου και θα συνεχίσω να υπηρετώ τους πολίτες της Κρήτης με το ίδιο πάθος. Ανήκω στη Νεα Δημοκρατία και θα συνεχίσω να στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις την παράταξη και την κυβέρνησή μας».

Ποινή μομφής από τον πρόεδρο της Βουλής

Για ανάρμοστη συμπεριφορά του βουλευτή έκανε λόγο ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας ο οποίος και ανακοίνωσε την ποινή της μομφής και του αποκλεισμού από τις εργασίες του Κοινοβουλίου του κ. Αυγενάκη.

Ο κ. Τασούλας ανέγνωσε από την έδρα τον Κώδικα Δεοντολογίας, χαρακτήρισε απαράδεκτη την συμπεριφορά του κ. Αυγενάκη στο αεροδρόμιο και δήλωσε ότι δεν δέχεται την συγγνώμη που ζήτησε δημοσίως.

«Κατόπιν αυτού εφαρμόζοντας τις αρχές αυτές άρθρο 77 του Κανονισμού που προβλέπει ότι η συμπεριφορά αυτή είναι καταφρόνηση πολιτειακού θεσμού είμαι αναγκασμένος να ποινή της μομφής για ανάρμοστη συμπεριφορά και τον αποκλεισμό του από τις εργασίες του Κοινοβουλίου» είπε ο κ. Τασούλας από την έδρα της Ολομέλειας.

Ο κ. Αυγενάκης νωρίτερα είχε δώσει εξηγήσεις για το περιστατικό και την συμπεριφορά του τόσο στον πρόεδρο της Βουλής, όσο και στον διευθυντή της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρο Καλαφάτη.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Το περιστατικό ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτεση που σύσσωμη ζήτησε την αποπομπή του πρώην υπουργού.

Σε ανάρτηση του πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης αφού ζήτησε τη διαγραφή από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας του τραμπούκου Αυγενάκη, όπως τον χαρακτήρισε, κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην τον προστατεύσει όταν συζητηθεί η άρση ασυλίας του και κατέληξε ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανοχή.

Σε ανάλογο ύφος και η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ που χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του πρώην υπουργού «προϊόν αλαζονείας» και ζήτησε την απομάκρυνσή του, τονίζοντας πως η συγγνώμη του δεν πείθει.

Σφοδρά πυρά κατά του Λευτέρη Αυγενάκη και από το ΚΚΕ που έκανε λόγο για τραμπουκισμούς του πρώην υπουργού.

Την αποπομπή του Λευτέρη Αυγενάκη για το περιστατικό στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος ζήτησε με ανακοίνωσή της και η Ελληνική Λύση κάνοντας λόγο για εικόνες που προκαλούν φρίκη και αποτροπιασμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης