ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καταπέλτης ο Πρόεδρος της Βουλής για Αυγενάκη: Απαράδεκτη η συμπεριφορά του - Δεν δέχομαι συγγνώμη

Καταπέλτης ο Πρόεδρος της Βουλής για Αυγενάκη: Απαράδεκτη η συμπεριφορά του - Δεν δέχομαι συγγνώμη

Ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας

ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Τον αποκλεισμό του Λευτέρη Αυγενάκη από τις επερχόμενες συνεδριάσεις της Βουλής ανακοίνωσε ο Κώστας Τασούλας μετά το περιστατικό χειροδικίας του πρώην υπουργού σε βάρος υπαλλήλου αεροπορικής εταιρείας στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και τις αντιδράσεις που αυτό προκάλεσε στον πολιτικό και όχι μόνο κόσμο.

«Είμαστε σήμερα και χθες μάρτυρες συμπεριφορών μελών του κοινοβουλίου, που όχι μόνο δεν προασπίζουν το κύρος του, αλλά το υπονομεύουν. Η συμπεριφορά του Λευτέρη Αυγενάκη στο χώρο του αεροδρομίου είναι απαράδεκτη», ανέφερε από κ. Τασούλας και συνέχισε:

«Ζήτησα και τον είδα, μου έδωσε εξηγήσεις, ζήτησε και συγγνώμη δημοσίως αλλά δεν μπορώ να δεχθώ την συγγνώμη αυτή από έναν εκπρόσωπο του λαού, ο οποίος έχει τη στοιχειώδη υποχρέωση να προασπίζει το κύρος του θεσμού τον οποίον υπηρετούμε. Υπηρετούμε δεν απολαμβάνουμε.

Κατόπιν αυτού, εφαρμόζοντας τις αρχές που πηγάζουν από το στοιχειώδες πειθαρχικό δίκαιο του Κανονισμού, και το άρθρο 77 του Κανονισμού που προβλέπει ότι η ανάρμοστη συμπεριφορά βουλευτού είναι η καταφρόνηση του Συντάγματος και των πολιτειακών θεσμών και συμπεριφορά αυτή είναι καταφρόνηση πολιτειακού θεσμού είμαι αναγκασμένος να επιβάλλω στον κ. Αυγενάκη την ποινή της μομφής για ανάρμοστη συμπεριφορά και τον αποκλεισμό του από τις επόμενες συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου».

Κώδικας Δεοντολογίας

Όπως τόνισε ο κ. Τασούλας, από το 2016 η Βουλή έχει θέσει εν ισχύ έναν κώδικα δεοντολογίας ο οποίος έχει ένα προοίμιο σύμφωνα με το οποίο: Ο Κώδικας Δεοντολογίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου συμβάλει προς την ενίσχυση της εμπιστοσύνης του λαού προς τον θεσμό του Κοινοβουλίου εν γένει και το έργο των βουλευτών ειδικότερα. Απαντά στην απαίτηση των σύγχρονων κοινωνιών να υφίσταται διαφάνεια και αξιοπιστία κατά την άσκηση της δημόσιας εξουσίας και λογοδοσία των φορέων της.

«Κι επειδή είναι του 2016 ο Κώδικας Δεοντολογίας θα προσέθετα σε μια επικείμενη αλλαγή στην αξιοπιστία και τη διαφάνεια και την ευπρέπεια. Ενισχύει τον αλληλοσεβασμό των μελών του Κοινοβουλίου και την δέσμευσή τους ως προς την τήρηση κανόνων κοινοβουλευτικής δεοντολογίας. Εν συνεχεία αυτός ο Κώδικας Δεοντολογίας περιέχει όλα εκείνα τα οποία είναι αποτρεπτικά για τους βουλευτές. Είναι κυρίως τα θέματα που άπτονται της διαφάνειας, της χρήσης εμπιστευτικών πληροφοριών και της συγκρούσεως συμφερόντων. Υπάρχει μια γενική διατύπωση, η οποία στη γενικότητά της είναι πάρα πολύ σωστή. Αρκεί να εφαρμόζεται. Ανάμεσα στα θέματα λοιπόν που άπτονται της διαφάνειας, της αποτροπής χρήσης εμπιστευτικών πληροφοριών και στη σύγκρουση συμφερόντων που τα αποδοκιμάζει και τα αποσκορακίζει περιέχεται και η προτροπή οι βουλευτές να τηρούν τις αρχές της προάσπισης του κύρους του Κοινοβουλίου”, προσέθεσε στην παρέμβασή του ο κ. Τασούλας.

Ο πρόεδρος της Βουλής, υπογράμμισε επίσης ότι η τήρηση των αρχών της προάσπισης του κύρους του Κοινοβουλίου αφορά την συμπεριφορά μας εντός και εκτός αυτού. Εξήγησε ότι προφανώς δεν αντιλαμβάνεται τον ρόλο του και τον ρόλο του προεδρείου ως ρόλο παιδονόμων ή κάποιου ο οποίος παρακολουθεί την ιδιωτική ζωή των πολιτικών αλλά η στοιχειώδης τήρηση αυτού του κανόνα του κύρους της εθνικής αντιπροσωπείας, άρα της λαϊκής κυριαρχίας, η οποία μας έστειλε εδώ είναι χρέος όλων μας και οφείλω στοιχειωδώς να το υπερασπιστώ.

«Είμαστε σήμερα και χθες μάρτυρες συμπεριφορών μελών του κοινοβουλίου, που όχι μόνο δεν προασπίζουν το κύρος, αλλά το υπονομεύουν. Η συμπεριφορά του Λευτέρη Αυγενάκη στο χώρο του αεροδρομίου είναι απαράδεκτη. Ζήτησα και τον είδα, μου έδωσε εξηγήσεις, ζήτησε και συγγνώμη δημοσίως αλλά δεν μπορώ να δεχθώ την συγγνώμη αυτή από έναν εκπρόσωπο του λαού, ο οποίος έχει τη στοιχειώδη υποχρέωση να προασπίζει το κύρος του θεσμού τον οποίον υπηρετούμε.

Υπηρετούμε δεν απολαμβάνουμε. Κατόπιν αυτού, εφαρμόζοντας τις αρχές που πηγάζουν από το στοιχειώδες πειθαρχικό δίκαιο του Κανονισμού, και το άρθρο 77 του Κανονισμού που προβλέπει ότι η ανάρμοστη συμπεριφορά βουλευτού είναι η καταφρόνηση του Συντάγματος και των πολιτειακών θεσμών και συμπεριφορά αυτή είναι καταφρόνηση πολιτειακού θεσμού είμαι αναγκασμένος να επιβάλλω στον κ. Αυγενάκη την ποινή της μομφής για ανάρμοστη συμπεριφορά και τον αποκλεισμό του από τις επόμενες συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου», κατέληξε ο κ. Τασούλας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ