ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι απαντήσεις της κυβέρνησης σε Σαμαρά - «Παραμένουμε η κυρίαρχη πολιτική δύναμη»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης 

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

Με ψύχραιμο και συντονισμένο τρόπο η κυβέρνηση επιχειρεί να απαντήσει σε ένα προς ένα, στα όσα, σφόδρα επικριτικά, επέλεξε να πει ο Αντώνης Σαμαράς σε εκδήλωση βιβλίου για τον Κώστα Καραμανλή. 

Απαντήσεις δίνονται πλέον και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό για όσα λέγονται από την πλευρά Σαμαρά περί αποϊδεολογικοποίησης και μετάλλαξης της Νέας Δημοκρατίας. Στο στρατόπεδο Σαμαρά επικρατεί ικανοποίηση για τον παλμό της εκδήλωσης και το χειροκρότημα που εισέπραξε και δυσφορία για την επιλογή Μητσοτάκη να επισκεφθεί το Λαϊκό Νοσοκομείο την ώρα της εκδήλωσης, με κάποιους γαλάζιους να σχολιάζουν πως τα λέει τώρα γιατί από την Κυβέρνηση «δεν τον παίζουνε».

Είναι ξεκάθαρο πως η Κυβέρνηση επιθυμεί τα «μαχαίρια» να μείνουν στα «θηκάρια», αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα αφήσει το οτιδήποτε να πέσει κάτω.

«Πήραμε 41% με κεντρώους και δεξιούς πολίτες»

Στη συζήτηση με τον Enrico Letta, στο πλαίσιο του 28ου ετήσιου συνεδρίου «Economist Government Roundtable» ο πρωθυπουργός επισήμανε, απαντώντας εμμέσως στον κ. Σαμαρά ο οποίος είχε μιλήσει για το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα σε αριθμό ψήφων στην ιστορία της παράταξης, ότι η ΝΔ πήρε στις εκλογές του 2023 ποσοστό 41%, δείχνοντας ότι μπορεί να είναι ένα κεντροδεξιό κόμμα με ευρεία απήχηση που συνδυάζει δεξιούς πολίτες και μετριοπαθείς κεντρώους. Πολλά άλλα ευρωπαϊκά κόμματα αυτό δεν μπορούν να το πετύχουν όσο και αν προσπαθούν πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Παραμένουμε η κυρίαρχη πολιτική δύναμη - Λάβαμε το μήνυμα των πολιτών»

Η Νέα Δημοκρατία παραμένει η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός παρά το γεγονός ότι δεν έπιασε τον στόχο που είχε θέσει, τόνισε πως κατανοεί πως υπάρχουν πολλοί λόγοι που δεν έγινε αυτό και η κυβέρνηση το παίρνει πολύ σοβαρά, καθώς πολίτες είναι ξεκάθαρο πως θέλησαν να στείλουν μήνυμα δυσαρέσκειας, όπως για παράδειγμα για το μεγάλο κόστος ζωής. «Μας είπαν να πέσουμε στη δουλειά και να κάνουμε όσα υποσχεθήκαμε» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Συγκρίνουν μήλα με πορτοκάλια»

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση Σαμαρά πως επιδεικνύει η κυβέρνηση αδυναμία κατανόησης της κρισιμότητας των περιστάσεων αλλά και πως το 41% ήταν αποτέλεσμα μόνο και μόνο του φόβου των πολιτών για επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ. Κυβερνητικά στελέχη σχολιάζουν πως είναι πολύ μεγάλο λάθος να συγκρίνει κάποιος μήλα με πορτοκάλια, δηλαδή εκλογές εθνικές με ευρωεκλογές, από την άλλη απαντούν στην πλευρά Σαμαρά πως η παράταξη πέτυχε τη μεγαλύτερη ως προς τη διαφορά της, νίκη στην ιστορία των ευρωεκλογών, με 14 μονάδες διαφορά.

Προς όσους δε, λένε πως η κυβέρνηση «αδυνατεί να λάβει το μήνυμα των πολιτών» ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι η κυβέρνηση έλαβε το μήνυμα, τόνισε ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν το 2027, και επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα ρίξει το βάρος της στις μεταρρυθμίσεις.

Έμμεση απάντηση σε ανησυχίες Καραμανλή

Απαντώντας με έναν τρόπο και στις ανησυχίες που εξέφρασε ο Κώστας Καραμανλής για τα μηνύματα που πήραν οι Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως το ευρωπαϊκό πολιτικό κέντρο κατέκτησε μία ευρεία και λειτουργική πλειοψηφία, ενώ η ακροδεξιά δεν τα πήγε τόσο καλά όσο αναμενόταν με εξαίρεση τη Γαλλία και τη Γερμανία. Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν θα εκλεγεί ώστε στη συνέχεια η Ευρώπη να στρωθεί στη δουλειά για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη, να ενισχυθεί η κοινή αγορά, η κοινή άμυνα και να απαντηθούν τα προβλήματα των ευρωπαίων που πολιτών.

Σύγκρουση για την «διεύρυνση» της ΝΔ

Ο Αντώνης Σαμαράς σχολίασε με φαρμακερό τρόπο πως η ΝΔ για πρώτη φορά έχει πόρτες ιδεολογικά αφύλαχτες, τόνισε πως άλλο διεύρυνση και άλλο μετάλλαξη, επιχείρησε να αποδομήσει το μήνυμα Μητσοτάκη «ούτε Δεξιά, ούτε Κέντρο, ούτε Αριστερά, μόνο μπροστά» κάνοντας λόγο για αποϊδεολογικοποίηση της παράταξης.

Αυτή η στρατηγική ήταν που οδήγησε στις νίκες της ΝΔ σχολιάζουν Κυβερνητικά στελέχη, χαρακτηρίζουν μονόδρομο τη στρατηγική Μητσοτάκη και μιλούν για διεύρυνση η οποία έγινε με σεβασμό στις αρχές και στις αξίες και στην ιδρυτική διακήρυξη της Νέας Δημοκρατίας.

Στα δε πυρά Σαμαρά προς «ανακυκλούμενους», «αλάνθαστους» εξωκοινοβουλευτικούς που επιδεικνύουν αλαζονεία η Κυβέρνηση απαντά πρώτον πως η συντριπτική πλειοψηφία όλων των συνθέσεων των Κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη από το 2019 μέχρι σήμερα, κατά παράδοση της παράταξης είναι κοινοβουλευτικά στελέχη, και δεύτερον πως από το 2019 μέχρι σήμερα έχουν αποχωρήσει μετά από ανασχηματισμούς από την Κυβέρνηση δεκαπέντε εξωκοινοβουλευτικοί, ασχέτως των όσων λέει ο πρώην πρωθυπουργός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης