ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στο «Economist»: Δεν θα υπάρξουν πρόωρες εκλογές - Θα γίνουν το 2027

Μητσοτάκης στο «Economist»: Δεν θα υπάρξουν πρόωρες εκλογές - Θα γίνουν το 2027

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ενρίκο Λέτα στο συνέδριο του Economist

Eurokinissi

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας και πρόεδρο του Ινστιτούτου Jacques Delors Ενρίκο Λέτα στο πλαίσιο του 28ου ετήσιου συνεδρίου «Economist Government Roundtable» με τίτλο με τίτλο «Διασχίζοντας τις συγκρούσεις σε αναζήτηση ευκαιριών | Γεωπολιτική • Περιβάλλον • Τεχνολογία».

«Το ένα συμπέρασμα είναι ότι η Ν.Δ. παρέμεινε η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα, το δεύτερο ή τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στην Κεντροδεξιά ποσοστιαία στην Ευρώπη», είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας για ττις ευρωπαϊκές εξελίξεις και τις εκλογές στη Γαλλία.

Αναφερόμενος σε μια πιθανή δημοσιονομική κρίση ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε πως «την Ελλάδα δεν την αφορά, η Ελλάδα είναι πυλώνας της δημοσιονομικής σταθερότητας».

«Υπήρχε κάποια κόπωση λόγω τω συνεχόμενων εκλογών. Είχαμε πολύ υψηλή αποχή, αλλά και οι πολίτες αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τις ευρωπαϊκές εκλογές για να μας στείλουν ένα μήνυμα ανησυχίας», πρόσθεσε.

«Τα επόμενα χρόνια πρέπει να έχουν ως στόχο να συγκλίνουμε με την Ευρώπη και έχουμε τρία χρόνια στην θητεία μας, δεν θα υπάρξουν πρόωρες εκλογές. Οι εκλογές θα λάβουν χώρα το 2027».

«Ήμουν επίσης σαφής στην πρώτη μου θητεία, παρά τις πολλές ερωτήσεις που υπήρξαν. Διαψεύστηκαν, θα διαψευστούν ξανά. Και θα κριθούμε στην ολότητα μας από ότι κάναμε στην δεύτερη θητεία μας» σημείωσε ακόμα ο πρωθυπουργός.

«Θα πιέσουμε υπέρ μιας μεταρρυθμιστικής ατζέντας»

«Το 2023 είχαμε εθνικές εκλογές που πήραμε 41%, καταφέραμε να δείξουμε ότι υπάρχει ένα κεντροδεξιό κόμμα το οποίο ελκύει πολλούς πολίτες, και άνθρωποι που αυτοπροσδιορίζονται ως δεξιοί και προοδευτικοί του κέντρου συνασπίστηκαν κάτω από αυτή την σκέπη και αυτό δεν ήταν κάτι σίγουρο για άλλα ευρωπαϊκά κόμματα, το οποίο μας οδήγησε σε πολύ ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Έχουμε τέσσερα χρόνια με ισχυρή εντολή για να υλοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις. Στα πρώτα τέσσερα χρόνια έπρεπε να σταθεροποιήσουμε την χώρα και νομίζω ότι τα καταφέραμε» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι στόχος της επόμενης τετραετίας είναι το κλείσιμο της ψαλίδας με την Ευρώπη. «Θα πιέσουμε υπέρ μιας μεταρρυθμιστικής ατζέντας, οι εκλογές θα γίνουν το 2027 και θα κριθούμε για το αποτέλεσμα αυτών που πετύχαμε στο τέλος της τετραετίας. Έχουμε νωπή εντολή για να προωθήσουμε ισχυρές μεταρρυθμίσεις» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Επίσης είπε ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς ταχύτερους από ολόκληρη την ΕΕ και σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις. «Έχουμε δημιουργήσει 400.000 νέες θέσεις εργασίας και αν συνεχίσουμε να υλοποιούμε τις μεταρρυθμίσεις μας τότε θα πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει μέχρι το 2027» ανέφερε υπογραμμίζοντας ότι δυο είναι οι κομβικοί στόχοι της κυβέρνησης, η μείωση της ανεργίας με την δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και δεύτερος η θωράκιση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι ένας πεπεισμένος μεταρρυθμιστής και η εντολή που πήρε είναι ότι πρέπει να εστιάσει στις μεταρρυθμίσεις με μετρήσιμο αποτέλεσμα.

«Το μήνυμα ήταν πιάστε δουλειά και να πετύχετε τα αποτελέσματα που δεσμευτήκατε» είπε.

«Νομίζω ότι η Λεπέν θα είναι διαφορετική από τη Μελόνι» είπε ο Ενρίκο Λέτα . «Πάντως είμαι αισιόδοξος. Πριν από 5 χρόνια συζητούσαμε ποιος θα είναι ο επόμενος μετά τη Βρετανία στο να εγκαταλείψει την ΕΕ. Σήμερα δεν τίθεται τέτοιο θέμα», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τις εξελίξεις που δρομολόγησαν στη Γαλλία.

Δείτε τη συζήτηση:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ