ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διεθνοποίηση της προκλητικότητας των Σκοπίων από την Αθήνα - Οι επόμενες κινήσεις

Διεθνοποίηση της προκλητικότητας των Σκοπίων από την Αθήνα - Οι επόμενες κινήσεις
Hristijan Mickoski, the leader of the opposition conservative VMRO-DPMNE party, right, and their presidential candidate Gordana Siljanovska Davkova, center left, attend a celebration on the main square, after their party announced victory in the presidential and parliamentary elections, in Skopje, North Macedonia, early Thursday, May 9, 2024. (AP Photo/Boris Grdanoski)

Η Αθήνα διεθνοποιεί μεθοδικά την ωμή παραβίασης της Συμφωνίας των Πρεσπών από την νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να υπάρξει συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον ομόλογό του από την Αυστρία Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

Στην ατζέντα εκτός από τις διμερείς σχέσεις, τα περιφερειακά και τα ευρωπαϊκά ζητήματα, βρίσκεται και η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Με την Αυστρία στο συγκεκριμένο ζήτημα υπάρχει σύμπνοια. Στο περιφερειακό πλαίσιο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τα Δυτικά Βαλκάνια δεν πρέπει να μείνουν στο περιθώριο υπό τους όρους την υιοθέτηση των ευρωπαϊκών προτύπων και των κοινών αξιών της Ένωσης, οι οποίες βασίζονται στην ειρήνη, την ελευθερία, τη Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου, την ανεκτικότητα, την αλληλεγγύη και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχουν επανειλημμένα επιβεβαιώσει ότι τα Δυτικά Βαλκάνια έχουν σαφή ευρωπαϊκή προοπτική, η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την προώθηση της σταθερότητας, της συμφιλίωσης και της ανάπτυξης της περιοχής.

Η Ελλάδα υποστηρίζει τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να βρουν τον δρόμο που άνοιξε το 2003 με την “Ατζέντα της Θεσσαλονίκης”. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ανέδειξε την παραβατική συμπεριφορά των Σκοπίων από τις εκλογές και εντεύθεν.

Κατά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, το οποίο διεξήχθη στο Λουξεμβούργο (24/06), ο Γιώργος Γεραπετρίτης, επεσήμανε την ξεκάθαρη ερμηνεία της Συμφωνίας Πρεσπών, η οποία ισχύει έναντι όλων (erga omnes). Η επιλεκτική εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, υπογράμμισε, είναι ανεπίτρεπτη. Κατέληξε λέγοντας ότι το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκεται στην Ευρώπη, ωστόσο, θεμελιώδης προϋπόθεση είναι η πίστη τήρηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του Διεθνούς Δικαίου.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης κατά το γεύμα εργασίας των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ με τους ομολόγους τους των Δυτικών Βαλκανίων επανέλαβε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική είναι μονόδρομος, πλην όμως θα πρέπει να στηρίζεται στην αιρεσιμότητα και στις ίδιες επιδόσεις των κρατών.

Νέες προειδοποιήσεις της Αθήνας στα Σκόπια

Τη συστηματικά παραβατική συμπεριφορά της νέας πολιτικής ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία αντιβαίνει πλήρως στο πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και του ενός ονόματος έναντι όλων, εξέθεσε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός, στέλνοντας παράλληλα αυστηρό μήνυμα στη γειτονική χώρα για την ευρωπαϊκή της πορεία.

«Ενημέρωσα, λοιπόν, τους συναδέλφους μου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο γι’ αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη και κατέστησα επίσης απολύτως σαφές ότι εάν τα Σκόπια επιμείνουν σε αυτή την γραμμή, θα καταστήσουν ουσιαστικά εξαιρετικά δύσκολη -αν όχι θα ακυρώσουν στην πράξη οποιαδήποτε διαδικασία άμεσης σύγκλισης με την ευρωπαϊκή οικογένεια. Οπότε νομίζω ότι θα πρέπει όλοι να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες των πράξεών τους και να γνωρίζουν ότι η συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο περνά, προφανώς, μέσα από την πιστή τήρηση διεθνών συμφωνιών που έχουν υπογραφεί, εν προκειμένω, και από τα δύο μέρη» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με σκληρή γλώσσα απάντησε το Υπουργείο Εξωτερικών στην προεδρία της Βόρειας Μακεδονίας.

«Η ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας συνεχίζει να παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών», υπογράμμισε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Επιπλέον, επιστρέφει σε ενέργειες του παρελθόντος που υποδηλώνουν αλυτρωτική διά-θεση και πλήρη άγνοια της ιστορίας. Η ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας απομακρύνεται καθημερινά όλο και περισσότερο από τις σχέσεις καλής γειτονιάς που αποτελούν τον πυ-ρήνα του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του διεθνούς δικαίου» τόνισε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Πρόεδρος της Βορείας Μακεδονίας

Είχε προηγηθεί η νέα πρόκληση της Προέδρου τη Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα. Να επαναφέρει με επίσημη ανακοίνωση την πιο σκληρή μορφή του αλυτρωτισμού εναντίον της χώρας μας, κάνοντας λόγο για Μακεδόνες του Αιγαίου, υπαινισσόμενη την ύπαρξη μιας "κατεχόμενης" από την Ελλάδα Μακεδονίας.

Σε σχετική ανακοίνωση της προεδρίας της Βόρειας Μακεδονίας αναφέρονται, μεταξύ άλλων, «Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε την παραμονή του παραδοσιακού εορτασμού της 75ης επετείου από το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου στην Ελλάδα και της 76ης επετείου από τις βίαιες διώξεις των Μακεδόνων από το Αιγαιατικό τμήμα της Μακεδονίας, η αντιπροσωπεία της ΜAKEDON ενημέρωσε για την προετοιμασία της εκδήλωσης [...] Η Πρόεδρος Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα, αφού εξέφρασε την υποστήριξή της στο έργο και τις δραστηριότητες της Ένωσης Συλλόγων Μακεδόνων και παιδιών προσφύγων από το Αιγαιατικό τμήμα της Μακεδονίας - MAKEDON, τόνισε ότι η μοίρα και η τραγωδία των 30.000 παιδιών προσφύγων, καθώς και ο γολγοθάς τους δεν πρέπει να αποκρύπτονται και να σχετικοποιούνται».

Η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα ανήρτησε την εν λόγω ανακοίνωση και στον λογαριασμό που διατηρεί στο «Χ», στο οποίο εμφανίζεται ως «Πρόεδρος της Μακεδονίας»,
Η ανακίνηση αλυτρωτισμου και η έγερση θεμάτων μειονότητας συνιστά παραβίαση των ειδικών προβλέψεων της Συμφωνίας των Πρεσπών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ