ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέχεια εμφυλίου στον ΣΥΡΙΖΑ: Απάντηση Κουμουνδούρου στην επιστολή «εξέγερση» των 87 κατά Κασσελάκη

Συνέχεια εμφυλίου στον ΣΥΡΙΖΑ: Απάντηση Κουμουνδούρου στην επιστολή «εξέγερση» των 87 κατά Κασσελάκη
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Το κλίμα διχασμού στην Κουμουνδούρου καλά κρατεί, καθώς μετά τις τοποθετήσεις του Στέφανου Κασσελάκη γύρω από τα «μαύρα ταμεία», το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου της Αυγής, αλλά και οι απολύσεις στελεχών, έφεραν σφοδρές αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ακολούθησε η σκληρή επιστολή των 87 βουλευτών και στελεχών κατά του προέδρου, κατηγορώντας τον ανοιχτά για την αδυναμία το κόμμα να καρπωθεί τις τεράστιες απώλειες που είχε η Νέα Δημοκρατία στις φετινές Ευρωεκλογές.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και μπορεί ο Στέφανος Κασσελάκης να προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, αναφέροντας πως δεν μίλησε για «μαύρα ταμεία» στο κόμμα, ωστόσο, μετά την καυστική σημερινή επιστολή - τελεσίγραφο, αναγκάστηκε να απαντήσει εκ νέου μέσω των πηγών της Κουμουνδούρου

Έτσι, οι πηγές εξέφρασαν την απορία τους για την επιλογή των υπογραφόντων: «Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και ο πρόεδρος του, Στέφανος Κασσελάκης, δεν φοβήθηκαν ποτέ το διάλογο», απαντούν χαρακτηριστικά από την Κουμουνδούρου στο κείμενο των «87» που δόθηκε στη δημοσιότητα το μεσημέρι της Πέμπτης.

Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνουν πως «όλες οι απόψεις είναι ευπρόσδεκτες και σεβαστές», ωστόσο αναφέρουν πως είναι απορίας άξιο γιατί επιλέχθηκε να εισαχθούν στο δημόσιο διάλογο πρόωρα, από τη στιγμή που έχουν ήδη συγκληθεί τα όργανα.

Παράλληλα, υπενθυμίζουν ότι στις 4 Ιουλίου- την ερχόμενη Πέμπτη- θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία και στις 7 Ιουλίου- τη μεθεπόμενη Κυριακή- η Κεντρική Επιτροπή.

Η επιστολή «φωτιά» των «87»

Νωρίτερα, αυστηρή κριτική στον κ. Κασσελάκη άσκησαν στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επιστολή που απέστειλαν τόσο στον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσο και στη γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Ράνια Σβίγκου.

Μεταξύ άλλων, καταγγέλλουν πως τα Όργανα του κόμματος είναι αδρανοποιημένα, αφήνουν αιχμές για το εκλογικό αποτέλεσμα και ζητούν άμεση σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής.

Εξαπολύουν δε πυρά για την απόφαση να ανασταλεί η κυκλοφορία του καθημερινού φύλλου της Αυγής.

Την επιστολή υπογράφουν 87 βουλευτές και στελέχη που στρέφονται ανοιχτά κατά του Στέφανου Κασσελάκη.

Η επιστολή των 87:

Προς
Πρόεδρο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σ. Στέφανο Κασσελάκη
Γραμματέα Κεντρικής Επιτροπής, σ. Ράνια Σβίγκου

Σύντροφε Πρόεδρε,
Συντρόφισσα Γραμματέα,

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μάς υποχρεώνει να δούμε κατάματα τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στη χώρα και να αναλάβουμε τις κατάλληλες πρωτοβουλίες.

Παρά την τεράστια πτώση των ποσοστών της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχασε δυνάμεις και ο προοδευτικός χώρος συνολικά δεν ενισχύθηκε, αντιθέτως είχαμε αποχή ρεκόρ και άνοδο της ακροδεξιάς.

Η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία αν και αποδοκιμάζει την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, δεν βλέπει εναλλακτική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης. Αυτή η ανισορροπία στο πολιτικό σύστημα είναι δημοκρατική αναγκαιότητα να αντιμετωπιστεί.

Η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων είναι πλειοψηφικό κοινωνικό αίτημα και σε αυτό το αίτημα είμαστε υποχρεωμένοι να ανταποκριθούμε, με τη συγκρότηση μιας μεγάλης προοδευτικής συμμαχίας, ενός μετώπου σε κοινοβουλευτικό και κοινωνικό επίπεδο, που θα κερδίσει την ΝΔ στις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε αυτές κι αν γίνουν.

Ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία οφείλει να είναι πρωταγωνιστικός σε αυτές τις εξελίξεις. Γι’ αυτό απαιτείται μια συντεταγμένη συζήτηση στο κόμμα μας τόσο για το εκλογικό αποτέλεσμα όσο και για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν. Τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος πρέπει να πάρουν τις τελικές αποφάσεις
Ταυτοχρόνως, διαιρετικές τακτικές, απολύσεις και στοχοποιήσεις στελεχών, επειδή διατυπώνουν την άποψή τους, είναι μακριά από την κουλτούρα διαλόγου ενός δημοκρατικού κόμματος.

Όπως επίσης, τραυματίζει το χώρο μας το να ανοίγει ξαφνικά, δημόσια και με υπαινιγμούς, μια συζήτηση περί ηθικής και διαφάνειας στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, που δεν έχει κανένα έρεισμα, την ώρα που θα έπρεπε να ασκούμε σκληρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και όταν μάλιστα παράγεται τόσο σημαντικό κοινοβουλευτικό έργο. Οφείλουμε να είμαστε υπερήφανοι για το γεγονός ότι το κόμμα μας δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ στις τράπεζες, υπηρετούσε πάντα στην πράξη τη διαφάνεια και ήταν ανεξάρτητο από οικονομικά συμφέροντα.

Την ίδια ώρα, δεν γίνεται να παίρνονται τόσο κρίσιμες αποφάσεις για τον εξορθολογισμό στα μέσα ενημέρωσης του κόμματος, που αφορούν εργαζόμενους, αποφάσεις με ιστορικό χαρακτήρα για την Αριστερά, όπως η αναστολή του καθημερινού φύλλου της Αυγής, χωρίς να συζητηθούν καν σε κάποιο συλλογικό όργανο.

Όλα αυτά τα κρίσιμα ζητήματα, οι υπογράφουσες και οι υπογράφοντες, βουλευτές και μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, θα θέσουμε στις συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, όργανα που ουσιαστικά παρέμειναν αδρανοποιημένα για όλο το προηγούμενο διάστημα. Αυτό επιβάλλει, ότι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής οφείλει να γίνει άμεσα και επι διημέρου για να δοθεί η ευκαιρία να τοποθετηθούν επαρκώς όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

Ποιον προτείνει ο Κασσελάκης για το Ινστιτούτο Πουλαντζά

Στο μεταξύ, ο κ. Κασσελάκης θα προτείνει στην προσεχή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας τον Όθωνα Ηλιόπουλο για τη θέση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς».

Σύμφωνα με τις ίδιες κομματικές πηγές, στο πρόσωπο του βουλευτή Επικρατείας διασταυρώνονται εδώ και πολλά χρόνια οι έννοιες της συνεισφοράς στον άνθρωπο, καθώς και της πανεπιστημιακής αριστείας, η οποία έχει δοκιμαστεί με επιτυχία έξω από τα σύνορα της χώρας μας και της πολιτικής δράσης, πάντοτε με γνώμονα τα συμφέροντα και τις αγωνίες της κοινωνικής πλειοψηφίας.

«Ακριβώς αυτά τα στοιχεία είναι που τον καθιστούν ιδανικό για τη θέση του επικεφαλής του αναγνωρισμένου Ινστιτούτου, το οποίο από το 1997 που ιδρύθηκε υπηρετεί με συνέπεια την ενδυνάμωση των αξιών της Αριστεράς, προωθώντας συστηματικά την εμβάθυνση της γνώσης γύρω από τα σύγχρονα κοινωνικά, οικολογικά, πολιτικά και πολιτισμικά ζητήματα, και τη διερεύνηση των αναδυόμενων κοινωνικών μεταβολών», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Βιογραφικό του Όθωνα Ηλιόπουλου: Τελείωσε την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ακολούθως, εκπαιδεύτηκε στην Παθολογία στο University of Wisconsin Medical School και στην Ογκολογία στο Dana-Farber Cancer Institute and Harvard Medical School. Κατέχει τις ειδικότητες Παθολογίας και Ιατρικής Ογκολογίας.

Είναι αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής και κλινικός ογκολόγος στο Harvard Medical School και στο Massachusetts General Hospital Cancer Center. Ο Δρ. Ηλιόπουλος είναι γιατρός ερευνητής και το επιστημονικό ενδιαφέρον του Εργαστηρίου του εντοπίζεται στην ανακάλυψη μοριακών στόχων για την πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου.

Είναι μέλος επιτροπών στρατηγικού σχεδιασμού στο Dana-Farber/Harvard Cancer Center και έχει μακρόχρονη εμπειρία στον σχεδιασμό, μελέτη και εκτέλεση στρατηγικών στην ιατρική εκπαίδευση και βασική βιοϊατρική έρευνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ