ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Οι ελληνικές προτεραιότητες αποτυπώνονται στο κείμενο στρατηγικής της Ε.Ε.

Μητσοτάκης: Οι ελληνικές προτεραιότητες αποτυπώνονται στο κείμενο στρατηγικής της Ε.Ε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Την ικανοποίησή του για το ότι οι ελληνικές προτεραιότητες συμπεριλαμβάνονται στο κείμενο για την στρατηγική της Ε.Ε. για την επόμενη τετραετία εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την προσέλευσή του στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες. 

Όσον αφορά για τα ανώτατα αξιώματα της Ένωσης δήλωσε ότι ως Ευρώπη θα ωφεληθούμε αν καταλήξουμε σε κοινή απόφαση όσο το δυνατό πιο σύντομα».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών και των Φιλελεύθερων έχουν καταλήξει στα πρόσωπα που θα καταλάβουν τις ηγετικές θέσεις.

Τα πρόσωπα αυτά είναι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από το ΕΛΚ, υποψήφια για μια δεύτερη θητεία στην Προεδρία της Κομισιόν, ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, από τους Σοσιαλδημοκράτες, υποψήφιος για Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για θητεία 2,5 ετών με δυνατότητα ανανέωσης και η Εσθονή πρωθυπουργός, Κάγια Κάλας, υποψήφια για Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε.

«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα καταλήξει αυτή η συζήτηση εντός του Ιουλίου. Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε μια παραγωγική και ενδιαφέρουσα συζήτηση, και θα αναγνωρίσουμε ότι είναι προς όφελος ΕΕ να ολοκληρώσουμε σύντομα τη συζήτηση. Οι προτάσεις αυτές φυσικά θα πρέπει να επικυρωθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε μια εξαιρετικά αποδοτική συζήτηση».

«Το επόμενο σημαντικό θέμα που θα μας απασχολήσει είναι η στρατηγική ατζέντα για την επόμενη πενταετία. Για τα σημαντικά ζητήματα πολιτικής τα οποία θα πρέπει να απασχολήσουν την Ε.Ε. Και εκεί χαίρομαι γιατί όλες οι σημαντικές ελληνικές προτεραιότητες αποτυπώνονται στο κείμενο αυτό».

«Μεγάλη έμφαση δίνεται στα ζητήματα μετανάστευσης και προστασίας των εξωτερικών συνόρων, στην ανάγκη για περισσότερη αμυντική συνεργασία με εξεύρεση ενδεχομένως δυνατοτήτων χρηματοδότησης από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ανταγωνιστικότητα αλλά και θέματα που έχουν να κάνουν με τον πρωτογενή τομέα, στη στήριξη των αγροτών μας, των κτηνοτρόφων μας και των αλιέων μας. Ένα κείμενο το οποίο θα αποτελέσει και τον οδηγό για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επόμενη πενταετία», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Έχω πολύ μεγάλη εκτίμηση για την Τζόρτζια Μελόνι»

Αναφερόμενος στις αντιρρήσεις που εκφράστηκαν από την ιταλική πλευρά, ο πρωθυπουργός είπε: «Φυσικά αυτή δεν είναι μια διαδικασία που αποκλείει οποιονδήποτε, δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση, είτε να προσβάλει κάποιον. Προσωπικά έχω πολύ μεγάλη εκτίμηση για την Τζόρτζια Μελόνι την πρωθυπουργό της Ιταλίας. Η Ιταλία είναι πολύ σημαντική χώρα για την ΕΕ».

Κοινή αμυντική συνεργασία

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην κοινή του πρόταση με τον Πολωνό πρωθυπουργό κ. Τουσκ για την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι θα εκριθεί από τη σύνοδο, καθώς είναι καθοριστικής σημασίας για την ασφάλεια της Ευρώπης.

«Θα συζητήσουμε πιο αναλυτικά και τα θέματα της κοινής αμυντικής συνεργασίας, όπου θα έχω την ευκαιρία να επαναφέρω την κοινή πρόταση που έχω διατυπώσει με τον Πολωνό Πρωθυπουργό για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας ως ενός έργου φάρου θα έλεγα το οποίο θα μπορεί να σηματοδοτήσει ένα ακόμα βήμα στην ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασίας, σε μια εποχή όπου όλοι αναγνωρίζουμε ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για να θωρακίσει την κοινή της άμυνα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ