ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ραντεβού το φθινόπωρο για τις αλλαγές – «Ποιος έχει σειρά μετά τον Θεοχαρόπουλο»

ΣΥΡΙΖΑ: Ραντεβού το φθινόπωρο για τις αλλαγές – «Ποιος έχει σειρά μετά τον Θεοχαρόπουλο»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Ραντεβού το φθινόπωρο για τις μεγάλες αλλαγές έδωσαν στην ουσία στο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Στέφανο Κασσελάκη να βρίσκεται ήδη στις ΗΠΑ, όπου αναμένεται να παραμείνει για μία εβδομάδα τουλάχιστον για σειρά επαφών με ομογενείς κι επιχειρηματίες.

Όπως πληροφορείται το CNN Greece, κατά τη χθεσινή (Τρίτη) συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου αποφασίστηκε η αξιωματική αντιπολίτευση να πορευτεί μέχρι το καταστατικό συνέδριο του Οκτωβρίου με τη σημερινή σύνθεση των οργάνων και τους νυν γραμματείς, Ράνια Σβίγκου και Γιάννη Βουλγαράκη.

Αξίζει να σημειωθεί πως είχαν γίνει εισηγήσεις στον κ. Κασσελάκη για αντικατάσταση της κυρίας Σβίγκου από τη θέση της γραμματέα από κοινοβουλευτικό πρόσωπο, με επικρατέστερη διάδοχο την Ρένα Δούρου, ωστόσο αυτό το σενάριο δεν φαίνεται να προχωρά.

Συγκλίσεις

Όσον αφορά τη συζήτηση για τις προοδευτικές συγκλίσεις και την εσωκομματική αντιπολίτευση, στελέχη τα οποία στηρίζουν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναρωτιούνται ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετεί η εσωστρέφεια την ώρα που το κόμμα τους βγήκε δεύτερο στις ευρωεκλογές, ενισχύθηκε στα αστικά κέντρα όπου οι πολιτικές διακυβεύσεις είναι σημαντικότερες, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται ουσιαστικώς σε αναζήτηση ηγεσίας και στη Νέα Αριστερά φλερτάρουν με την πολιτική εξαΰλωση.

Στο παρασκήνιο, εξάλλου, έχουν ξεκινήσει ήδη οι διεργασίες ώστε το συνεδριακό σώμα να περάσει χωρίς ιδιαίτερες αντιστάσεις τις προτάσεις Κασσελάκη για καταστατικές αλλαγές, προκειμένου δηλαδή να βρεθεί η «κατάλληλη» πλειοψηφία των συνέδρων.

Στο μεταξύ, στο Εκτελεστικό Γραφείο επικυρώθηκε η κατευθυντήρια πορεία, με τον κ. Κασσελάκη να αναλύει λεπτομερώς το βασικό υπόβαθρο που τον οδήγησε να δηλώσει «παρών» σε όλα τα ενδεχόμενα, θέτοντας όμως δύο βασικές προϋποθέσεις: να κριθούν τα πάντα από τη βάση και να προκύψουν ουσιαστικές προγραμματικές συγκλίσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόταση του Νίκου Παππά για κοινό ψηφοδέλτιο και κοινό υποψήφιο είναι το επόμενο βήμα, όπως επισημαίνουν πηγές της Κουμουνδούρου: «Αν η συμπόρευση προχωρήσει και είναι αποδοτική στο κοινοβουλευτικό επίπεδο, αλλά και στο επίπεδο των κοινωνικών φορέων κι αν η κοινωνία έρθει και πει πως είναι αξίωση να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και να δούμε ένα μεγάλο φορέα της Κεντροαριστεράς τότε, θεωρητικώς τουλάχιστον, θα εξελιχθούν προς αυτή την κατεύθυνση τα πράγματα».

Όσον αφορά την απομάκρυνση του Θανάση Θεοχαρόπουλου από τη θέση επιστημονικού συνεργάτη, αρκετοί βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτιούνται ποιος μπορεί να έχει σειρά από τους αμφισβητίες Κασσελάκη, υπενθυμίζοντας και την αντίστοιχη απομάκρυνση του Διονύση Τεμπονέρα ο οποίος παρείχε τεκμηρίωση για τα εργασιακά νομοσχέδια.

«Δεν μπορείς να συμπεριφέρεσαι με αυτόν τον τρόπο σε έναν πρώην πρόεδρο κόμματος και διευθυντή της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας», ισχυρίζονται οι ίδιες πηγές με άλλες να τις αντικρούουν και να κάνουν λόγο για αργομισθία στην ουσία Θεοχαρόπουλου ο οποίος «έκλεβε» θέση από κάποιον που θα δούλευε πραγματικά.

Σημειώνουν, μάλιστα, με νόημα πως είναι αρκετοί συγγενείς στελεχών που έχουν αποχωρήσει από το κόμμα, αλλά εκείνοι εξακολουθούν να αμείβονται από αυτό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ