Νέα «ψηφιακή» εποχή για το ΑΣΕΠ - Το στοίχημα του Θεόδωρου Λιβάνιου
Για πάνω από τρεις ώρες ο Θεόδωρος Λιβάνιος, ο νέος Υπουργός Εσωτερικών και η υφυπουργός Βιβή Χαραλαμπογιάννη, έμειναν στο Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα της Τρίτης, σε κλειστή σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς Επικρατείας του Μαξίμου.
Όταν εξήλθαν έγινε σαφές πως το ΑΣΕΠ έχει αποφασιστεί να ψηφιοποιηθεί άμεσα και να περάσει σε μία νέα εποχή καθώς “πνίγεται στη χαρτούρα” εκατοντάδων χιλιάδων δικαιολογητικών που καθυστερούν τις αναγκαίες προσλήψεις.
Το ποτήρι για τον Πρωθυπουργό έχει ξεχειλίσει, οι ρυθμοί κρίνονται απογοητευτικοί, οι καθυστερήσεις υπερβαίνουν τα δύο χρόνια στο κομμάτι των προσλήψεων με αποτέλεσμα νευραλγικές θέσεις να μένουν κενές.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε στους πολίτες πως πήρε το μήνυμα τους στις ευρωεκλογές και θα αλλάξει προς το καλύτερο την καθημερινότητά τους.
Αλλαγή στην καθημερινότητα δεν νοείται αν μία κυβέρνηση αναγγέλλει προσλήψεις σε τομείς όπως η υγεία, η παιδεία, η πολιτική προστασία και αυτές μόνιμα μένουν στα χαρτιά. Οι πολίτες δεν θα δεχθούν καμία δικαιολογία την ώρα που χρειάζονται το κράτος σε μία ώρα ανάγκης, σε έναν διάδρομο νοσοκομείου ή σε μία πυρκαγιά και αυτό γίνεται αντιληπτό από το Μαξίμου.
Ψηφιοποίηση και διαλειτουργικότητα
Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, υπάρχουν δύο λέξεις κλειδιά για την επόμενη ημέρα στο ΑΣΕΠ. Ψηφιοποίηση και διαλειτουργικότητα.
Το ΑΣΕΠ ως ΑΣΕΠ ούτε θα αντικατασταθεί από κάτι άλλο, ούτε θα επηρεαστεί η ανεξαρτησία της αρχής που επιλέγει το προσωπικό λένε κυβερνητικά στελέχη.
Αυτό που πρέπει να γίνει, τονίζουν Κυβερνητικοί παράγοντες, είναι να περάσει στη νέα εποχή, καθώς μπορεί από το 2019 να έγιναν άλματα στην ψηφιοποίηση του κράτους αλλά το ΑΣΕΠ … ξεχάστηκε.
Πώς θα μπει τέλος στην ... χαρτούρα
Η πιο κομβική μεταρρύθμιση είναι αυτή της ψηφιοποίησης των δικαιολογητικών. Στόχος του Υπουργείου είναι όταν οι ενδιαφερόμενοι συμπληρώνουν την αίτηση να “τραβούν” τα δικαιολογητικά από ήδη διαπιστευμένες πηγές, έγγραφα όπως την ταυτότητα, τα χαρτιά της πολυτεκνίας, πτυχία ξένων γλωσσών.
Αν γίνει αυτό οι υπάλληλοι του ΑΣΕΠ δεν θα χρειάζεται να ανοίγουν καρτέλα την καρτέλα και να διασταυρώνουν αν τα όσα δηλώνουν οι ενδιαφερόμενοι είναι αληθή. Για να υλοποιηθεί θα πρέπει να δημιουργηθούν νέες βάσεις δεδομένων με την βοήθεια του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Συζητήθηκε η ψηφιοποίηση των διαδικασιών που ακολουθούνται σήμερα, με σκοπό τον ταχύτερο έλεγχο των αιτήσεων μέσω της άντλησης δεδομένων από υπηρεσίες όπως το Ptyxia.gov.gr και το Taxisnet. Με τον τρόπο αυτόν, τα πιστοποιημένα προσόντα των υποψηφίων θα επικαιροποιούνται άμεσα, περιορίζοντας έτσι τους ελέγχους που γίνονται από το ΑΣΕΠ και συμβάλλοντας στη μείωση του χρόνου εξέτασης των αιτήσεων.
Επιπλέον, συζητήθηκε η ανάπτυξη της διαλειτουργικότητας του ΑΣΕΠ με κρατικούς φορείς που εμπλέκονται στις διαδικασίες πρόσληψης στον δημόσιο τομέα, ώστε να αντιμετωπιστούν περιττά γραφειοκρατικά εμπόδια που σήμερα καθυστερούν την πλήρωση θέσεων και να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το κύρος του ΑΣΕΠ.
Πώς θα αντιμετωπιστεί ο «βραχνάς» των ενστάσεων
Το ζήτημα των δικαιολογητικών θα λύσει εν συνεχεία τον “βραχνά” των ενστάσεων. Οι περισσότερες ενστάσεις των υποψηφίων έχουν να κάνουν με τα δικαιολογητικά και προσθέτουν πολύμηνες καθυστερήσεις στις προσλήψεις.
Πληροφορίες του CNN Greece λένε, πως παρέμβαση του Υπουργείου θα υπάρξει και στο στάδιο της μη αποδοχής της θέσης από κάποιο ενδιαφερόμενο. Παίρνει έξι μήνες μέχρι η θέση να περάσει στο επόμενο και αυτό το χρονικό διάστημα είναι μη αποδεκτό από την ηγεσία του Υπουργείου.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης οι Υπουργοί Επικρατείας Μάκης Βορίδης και Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιώργος Μυλωνάκης και ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Στέλιος Κουτνατζής.