Τσίπρας: Εδώ και τώρα συνεργασία της Κεντροαριστεράς ή... άνοδος Δεξιάς και Ακροδεξιάς
Σε μια παρέμβαση γύρω από τις εξελίξεις στο πεδίο της Κεντροαριστεράς, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία με την οποία έκλεισε η Διάσκεψη για την ειρήνη και την βιώσιμη ανάπτυξη που οργάνωσε το Ινστιτούτο που φέρει το όνομά του.
Οι προοδευτικές δυνάμεις δεν πρέπει να εξουδετερώνουν η μια την άλλη με ανώφελους και άγονους εμφύλιους, είπε ο πρώην πρωθυπουργός και τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας με πρόσθεση και όχι διαίρεση. Μίλησε για «δημοκρατική ισορροπία» απέναντι στον κίνδυνο όσμωσης δεξιάς και ακροδεξιάς.
Έκανε λόγο για τολμηρές πρωτοβουλίες, για σύγκλιση των κομμάτων της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς, «φωτογραφίζοντας» τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, την Νέα Αριστερά, αλλά και τον «Κόσμο» του Π. Κόκκαλη και λοιπές προοδευτικές δυνάμεις.
«Είναι πρωτίστως δικό τους καθήκον, κατά τη γνώμη μου, να αναλάβουν τολμηρές πρωτοβουλίες. Για να αποκτήσει ξανά η προοδευτική παράταξη προοπτική διακυβέρνησης. Αλλά και για να αποκτήσει εκ νέου το πολιτικό μας σύστημα πολιτική και κοινοβουλευτική ισορροπία. Μια νέα δημοκρατική ισορροπία, που θα ενισχύει το κράτος δικαίου και τη λογοδοσία, τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και τις θεσμικές δικλείδες ασφαλείας απέναντι σε μια ανεξέλεγκτη εκτελεστική εξουσία.
«Κίνδυνος να ενταθεί η ώσμωση Δεξιάς και Ακροδεξιάς»
Αν αυτή η δημοκρατική ισορροπία δεν αποκατασταθεί, ο κίνδυνος να ενταθεί στην Ελλάδα η ώσμωση Δεξιάς και Ακροδεξιάς που παρακολουθούμε στην υπόλοιπη Ευρώπη, είναι παραπάνω από ορατός.
Γιατί είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, δίπλα σε μια δεξιά κυβέρνηση, να ενισχύονται ως δεύτερη αθροιστικά δύναμη, κόμματα που φλερτάρουν με το ρατσισμό, την ομοφοβία, τον ακραίο εθνικισμό, ακόμα και το φασισμό.
Και την ίδια ώρα οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου να παραμένουν κατακερματισμένες και περιχαρακωμένες καθεμιά στην αυτάρκειά της.
Η πραγματικότητα, τα εκλογικά μαθηματικά, οι πιεστικές ανάγκης της κοινωνίας, επιβάλλουν στα πολιτικά κόμματα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, όπως και στην Ευρώπη, να μιλήσουν στον πληθυντικό αριθμό και όχι στον ενικό.
Να μάθουνε πρόσθεση και πολλαπλασιασμό και να αφήσουν την αφαίρεση και τη διαίρεση. Να βάλουν μπροστά το εμείς και να αφήσουν το εγώ.
Να δώσουν περισσότερο χώρο στο «μαζί», στην από κοινού αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της κοινωνίας, δίνοντας ρεαλιστική υπόσταση στην προοπτική μιας νικηφόρας Προοδευτικής Συμμαχίας.
Αυτό είναι σήμερα το αίτημα της κοινωνίας και των προοδευτικών πολιτών. Και όποιος το αγνοήσει, αργά ή γρήγορα θα δει να τον προσπερνούν η ζωή και οι εξελίξεις».
Για την ευρωπαϊκή συνεργασία:
«Οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, οι σοσιαλιστές, οι αριστεροί και οι πράσινοι, οφείλουμε να θέσουμε σε δεύτερη μοίρα τις υπαρκτές διαφορές μας», πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό μίνιμουμ πλαίσιο αξόνων για τη διακυβέρνηση της Ε.Ε. την επόμενη πενταετία και να συγκροτήσουμε ενιαία πολιτική ομάδα, με συνομοσπονδιακούς όρους, στο επόμενο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο», είπε.
Για την Αριστερά:
«Η Αριστερά με την πληθυντική της έννοια- οι ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις – οφείλουν να ξαναδώσουν με αυτοπεποίθηση τη μάχη των ιδεών και της επικράτησης προοδευτικών πολιτικών προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος. Να επαναπροσεγγίσουν τα οράματα και τις αξίες της πολιτικής. Να δώσουν νόημα στην πολιτική ως μάχη για τη αλλαγή της ζωής των πολλών προς το καλύτερο και όχι ως εναλλαγή αποτυχημενων ιδεών και πολιτικών», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Διάσκεψη για την Ειρήνη.
Συνέκρινε την εποχή μας με τον Μεσοπόλεμο: «Να μην υπνοβατούμε προς την άκρη του γκρεμού, όπως συνέβη τη περίοδο του μεσοπολέμου και ιδιαίτερα στις αρχές της δεκαετίας του 30. Οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να αναγνωρίσουν τόσο τον κίνδυνο της ανόδου της ακροδεξιάς όσο -και ακόμη περισσότερο- της νομιμοποίησής της Ακροδεξιάς ρητορικής αλλά και των ακροδεξιών πολιτικών δυνάμεων, από το ευρωπαϊκό συντηρητικό πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο».
«Πρόβλημα δεν είναι μόνο που κέρδισε η Μελόνι στην Ιταλία. Πρόβλημα είναι που σήμερα είναι πιθανό να πορευθεί χέρι χέρι, αν όχι αγκαλιά, με την Φον Ντερ Λάιεν», εξήγησε.
Για τα Βαλκάνια:
«Δεν πρέπει να αφήσουμε τα Βαλκάνια να γίνουν ένα ανεξέλεγκτο πεδίο ανταγωνισμού δυνάμεων, που – όπως έχει αποδειχτεί ιστορικά – οδηγεί σε τραγωδίες. Δεν πρέπει να αφήσουμε τον εθνικισμό να θεριέψει στην περιοχή ακόμα περισσότερο, διότι έχουμε δει πού οδήγησε αυτό με τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και μάλιστα πρόσφατα- πριν 20 μόλις χρόνια», ήταν ένα από τα μηνύματα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο Ιδρυμα Τσίπρα, παρόντος του Ζόραν Ζάεφ, του πρώην πρόεδρου της Γαλλίας Francois Hollande, του πρώην πρωθυπουργού της Σουηδίας Stefan Löfven στη Διάσκεψη για την Ειρήνη και το μέλλον της Ευρώπης.
«Επιβεβαιώθηκε σε όλα τα επίπεδα η σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την συνανάπτυξη στην περιοχή μας. Τονίσθηκε ότι ο μόνος δρόμος όχι μόνο για το ευρωπαικό μέλλον, αλλά για το μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας αυτό καθ’αυτό, είναι ο σεβασμός της Συμφωνίας», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.
«Και αυτό είναι ένα απολύτως σαφές μήνυμα προς την νέα πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της γειτονικής μας χώρας – για το τι σημαίνει παραβίαση της Συμφωνίας».
Για την αμυντική πολιτική:
«Η Ευρώπη να επανεξετάσει τη θέση της στο σημερινό παγκόσμιο γεωστρατηγικό χάρτη, καθώς και την Κοινή της Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας», είπε ο Α. Τσίπρας και συνέχισε:
«Η συζήτηση για ενίσχυση των κοινών αμυντικών της δυνατοτήτων είναι εύλογη. Άλλωστε το κόστος του κατακερματισμού των αμυντικών αγορών στην Ευρώπη υπερβαίνει τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Και όπως τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα, η ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανικής και Τεχνολογικής Βάσης θα έχει πολλαπλά οφέλη.
»Δεν μπορούμε, όμως, να μιλάμε για μια κοινή ευρωπαική αμυντική βιομηχανία, αν δεν καταλήξουμε πρώτα στους κοινούς μας στόχους και δεν απαντήσουμε στο κρίσιμο ερώτημα: Ποιος πρέπει να είναι σήμερα ο γεωστρατηγικός ρόλος της ΕΕ; Θα αποτελεί η ΕΕ παρακολούθημα των στρατηγικών προτεραιοτήτων των ΗΠΑ; Θεατής των εξελίξεων, δίκην Πόντιου Πιλάτου;
Ή στρατηγικά αυτόνομη, μεγάλη και ενεργή δύναμη ειρήνης και προόδου, με βάση τις ευρωπαϊκές αξίες, τον διαφωτισμό και τα μαθήματα της Ιστορίας;».
Για τη Γάζα:
«Οσο η ΕΕ δεν δρα πιο δυναμικά στη Γάζα, τόσο θα ενισχύεται -και δικαίως- η κατηγορία του Παγκόσμιου Νότου και των απανταχού δημοκρατικών πολιτών για δύο μέτρα και δύο σταθμά», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και ζήτησε η ΕΕ να συμμετάσχει ενεργά στις συνομιλίες για κατάπαυση πυρός. «Να υποστηρίξει την επιβολή κυρώσεων στο Ισραήλ, αν δεν τερματιστούν οι επιχειρήσεις.
Και, επιτέλους, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να βάλει στο τραπέζι έναν οδικό χάρτη για την συντονισμένη αναγνώριση Παλαιστινιακού Κράτους από τα κράτη-μέλη του».
Για την Ουκρανία:
«Ως προς την Ουκρανία, η αλληλεγγύη μας στον Ουκρανικό λαό απέναντι στην παράνομη και αιματηρή Ρωσική εισβολή είναι σαφής», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και ότι «το μήνυμα απέναντι σε οποιαδήποτε λογική παραβίασης της εδαφικής ακεραιότητας και αναθεωρητισμού πρέπει να είναι ξεκάθαρο».