ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα μηνύματα του ανασχηματισμού και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Τα μηνύματα του ανασχηματισμού και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου EUROKINISSI

Σε στοχευμένες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα προχώρησε ο προχώρησε Κυριάκος Μητσοτάκης στο απόηχο των Ευρωεκλογών 2024.

Ο πρωθυπουργός, λαμβάνοντας το μήνυμα της ευρωκάλπης όπως άλλωστε είχε πει και ο ίδιος, προχώρησε στον αναμενόμενο ανασχηματισμό ο οποίος σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «απαντά στο αίτημα των πολιτών “σας εμπιστευόμαστε, αλλά γίνετε καλύτεροι, προχωρήστε πιο γρήγορα».

Προτεραιότητες της κυβέρνησης όπως φαίνονται από τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα είναι να αντιμετωπιστεί το μεγάλο ζήτημα της ακρίβειας, αλλά και η διευκόλυνση του πολίτη στις συναλλαγές με το δημόσιο, ενώ είναι φανερή και διάθεση να «τρέξουν» οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις.

«Ο Πρωθυπουργός αξιολογεί αποτελεσματικότητα και εργατικότητα. Με το νέο κυβερνητικό σχήμα να χαρακτηρίζεται από αλλαγές και προσθήκες που δηλώνουν τις προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος: Ακρίβεια. Αγρότες και περιφέρεια. Και αποτελεσματικότερο κράτος για καλύτερη καθημερινότητα», σημείωναν κυβερνητικές πηγές.

Η αντιπολίτευση πάντως, αντέδρασε με αιχμηρά σχόλια για τον ανασχηματισμό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως πρόκειται για «Δεξιά Ανακύκλωση», το ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε «αγονες» τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, ενώ το ΚΚΕ σχολίασε ότι επιλέχθηκαν πρόσωπα δοκιμασμένα στο αντιλαϊκό έργο.

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Αιχμηρά ήταν τα σχόλια της αντιπολίτευσης για το νέο κυβερνητικό σχήμα που ανακοινώθηκε το πρωί της Παρασκευής.

Σε ανακοίνωση για τον ανασχηματισμό στον οποίο προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μέσω του Χ αντέδρασε ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Αυτό το μήνυμα έλαβε ο Πρωθυπουργός; Του φταίει ο κ. Σκρέκας για το μισό κιλό φέτας και τα υποδεέστερα γερμανικά απορρυπαντικά; Και προάγει αυτούς που αφήνουν διαρροές των προσωπικών δεδομένων εκλογέων;», διερωτάται και συνεχίζει:

«Δεξιά Ανακύκλωση. Περσινά ξινά σταφύλια».

Κασσελάκης για ανασχηματισμό: «Δεξιά Ανακύκλωση. Περσινά ξινά σταφύλια»

ΠΑΣΟΚ: «Μήνυμα δεν ελήφθη»

Άγονες χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ τις αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο και κάνει λόγο για ανασχηματισμό «αντίστροφης μέτρησης και προϊόν κομματικών συμβιβασμών».

Η Χαριλάου Τρικούπη τονίζει πως η κυβέρνηση απέτυχε να αντιμετωπίσει την ακρίβεια και τη στεγαστική κρίση, χαρακτηρίζει «τραγελαφική» τη διαχείριση της αγροτικής πολιτικής και τονίζει πως έχει αποδομηθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Δεν είναι τυχαίο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του υπουργικού συμβουλίου διατήρησαν τα χαρτοφυλάκια τους, συμπεριλαμβανομένων όσων δημοσίως επικαλούνταν ως άλλοθι της αβελτηρίας τους το ''41%''. Μήνυμα, συνεπώς, δεν ελήφθη», σχολιάζει το ΠΑΣΟΚ.

«Μήνυμα δεν ελήφθη» το σχόλιο του ΠΑΣΟΚ για τον ανασχηματισμό

ΚΚΕ: Επιλέχθηκαν πρόσωπα δοκιμασμένα στο αντιλαϊκό έργο

Στο νέο κυβερνητικό σχήμα, επιλέχθηκαν πρόσωπα «δοκιμασμένα στο αντιλαϊκό έργο», σχολιάζει το ΚΚΕ, προκειμένου όπως αναφέρει να τρέξουν «τις “μεταρρυθμίσεις” του κεφαλαίου και της ΕΕ σε βάρος των εργαζομένων και του λαού».

Το Κομμουνιστικό Κόμμα τονίζει πως ο πρωθυπουργός παρερμήνευσε και διαστρέβλωσε το εκλογικό αποτέλεσμα ως «εντολή να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι αντιλαϊκές “μεταρρυθμίσεις”».

«Το σίγουρο είναι ότι απάντηση στα κρίσιμα λαϊκά προβλήματα δεν μπορούν να δώσουν οι κυβερνητικοί ανασχηματισμοί και οι εναλλαγές προσώπων, όταν η πολιτική παραμένει η ίδια. Ούτε φυσικά αποτελούν διέξοδο οι διεργασίες και οι “ανασχηματισμοί” που επιχειρούνται στον άλλο πόλο του αστικού πολιτικού συστήματος, αυτού της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας», σημειώνει το ΚΚΕ.

Ελληνική Λύση: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χάσει την λαϊκή και την ηθική νομιμοποίηση

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από λίγα εικοσιτετράωρα σε συνέντευξή του σε πανελλαδικό δίκτυο, διαβεβαίωνε ότι «δεν πρόκειται να κάνει ανασχηματισμό» και πως σήμερα, ημέρα Παρασκευή, «το υπουργικό συμβούλιο θα διεξαγόταν με την προγενέστερη σύνθεση» σχολιάζει η Ελληνική Λύση.

Εν τέλει, ο πρωθυπουργός ακύρωσε το υπουργικό συμβούλιο και προέβη σε ανασχηματισμό, τον οποίο είχε διαψεύσει δύο εικοσιτετράωρα πριν! Η ενέργεια αυτή συνιστά τον ορισμό της πολιτικής απάτης.

Δημιουργεί όμως και μεγάλα ερωτηματικά για το «ποιος πραγματικά κυβερνά αυτόν τον τόπο», καθώς είναι αδύνατον για έναν πρωθυπουργό, ακόμα και για τον κύριο Μητσοτάκη, να αυτοεξευτελίζεται με τέτοιον τρόπο. Σε κάθε περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χάσει τόσο την λαϊκή όσο και την ηθική νομιμοποίηση. Εκλογές τώρα.

Νίκη: «Άσχημα υλικά, φθαρμένα και χιλιοχρησιμοποιημένα»

Ο επικεφαλής της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός, σε σχόλιο του για τον ανασχηματισμό, αναφέρει τα εξής: Αν-ασχημα-τισμός. Απομονώνω, αυθαίρετα, τη λέξη «άσχημα».

Άσχημα υλικά, φθαρμένα και χιλιοχρησιμοποιημένα, καλούνται να χτίσουν κάτι νέο. Ματαιοπονία. Η ίδια και η ίδια κοινότοπη τακτική. Ανασχηματισμός για να μετριαστεί η μεγάλη αποδοκιμασία στο πρόσωπο του κ. Μητσοτάκη. Γιατί δεν ρίχνει μια ματιά στη Γαλλία του Μακρόν; Καταποντίστηκε και προσφεύγει στις κάλπες. Μόνο 1 στους 10 Έλληνες θέλει τον κ. Μητσοτάκη. Το ξέρει ο ίδιος, το ξέρουν όλοι. Ας μιμηθεί τον φίλο του, τον Μακρόν…

Νέα Αριστερά «Ανασχηματισμός παρωδία»

«Ο ανασχηματισμός παρωδία του κ. Μητσοτάκη είναι τρανή απόδειξη ότι δεν πήρε κανένα μήνυμα από την κάλπη των ευρωεκλογών. Ο ριζικός ανασχηματισμός για τον οποίο μας προϊδεάζε, εξελίχθηκε σε μουσικές καρέκλες», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Νέα Αριστερά.

«Ο κ. Μητσοτάκης με αυτόν τον ανασχηματισμό αποκαλύπτει ότι δεν μπορεί να ελέγξει ούτε την κυβέρνησή του, ούτε το κόμμα του. Πέντε χρόνια τώρα τα ίδια πρόσωπα εφαρμόζουν τις ίδιες πολιτικές αλλάζοντας κάποιοι απλά θέσεις», υπογραμμίζει και καταλήγει.

«Οι πολίτες δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από την κυβέρνηση της ακρίβειας, των καρτέλ και των συμφερόντων. Ο ελληνικός λαός χρειάζεται μια νέα εναλλακτική πρόταση. Αριστερή και προοδευτική. Ένα ισχυρό αντίβαρο κυβερνητικής προοπτικής απέναντι στην κυβέρνηση της Ν.Δ. που πλέον εξαντλεί τον πολιτικό χρόνο και το πολιτικό της προσωπικό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ