ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεχίζονται οι μετεκλογικοί τριγμοί στο ΠΑΣΟΚ: Νέες δηλώσεις στελεχών που θέτουν θέμα ηγεσίας

Συνεχίζονται οι μετεκλογικοί τριγμοί στο ΠΑΣΟΚ: Νέες δηλώσεις στελεχών που θέτουν θέμα ηγεσίας

O Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης με την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος

EUROKINISSI

Ρήγματα προκαλεί στο ΠΑΣΟΚ η αμφισβήτηση στελεχών της ηγεσίας του Κινήματος αλλά και οι κόντρες μεταξύ τους που συνεχίστηκαν και σήμερα.

Μετά το δυσμενές για το ΠΑΣΟΚ εκλογικό αποτέλεσμα υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος θέτουν θέμα ηγεσίας, θεωρώντας ως κύριο υπεύθυνο τον πρόεδρο του κόμματος Νίκο Ανδρουλάκη. Η Χαριλάου Τρικούπη βλέπει μεθοδευμένη αμφισβήτηση του προέδρου του κόμματος ο οποίος απαντά, μέσω πηγών, ότι «δεν θα επιτρέψει να βυθιστεί στην εσωστρέφεια το κόμμα».

Την αρχή έκαναν χθες Τετάρτη (12/6) ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και ο Νίκος Παπανδρέου που έθεσαν ανοιχτά θέμα ηγεσίας, ενώ γύρω τους στοιχίστηκαν και άλλα προβεβλημένα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη όπως ο Παύλος Γερουλάνος και η Νάντια Γιαννακοπούλου.

ΠΑΣΟΚ: Θέμα ηγεσίας από τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο - Ζητά σύγκληση οργάνων

Η κα Γιαννακοπούλου μάλιστα, τοποθετήθηκε και σήμερα για το ίδιο θέμα, ενώ έριξε τα πυρά της στον Παναγιώτη Δουδωνή που την είχε κατηγορήσει για προκατασκευασμένες δηλώσεις την επομένη των εκλογών. αποκαλώντας τον διορισμένο συνάδελφο, καθώς εκλέχτηκε με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας και τόνισε ότι «δεν ανέχομαι τις δολοφονίες χαρακτήρα». Η ίδια παράλληλα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι υποψήφια στις επόμενες εσωκομματικές εκλογές.

Στους αμφισβητίες της ηγεσίας προστέθηκε σήμερα και το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός, Χάρης Καστανίδης, που ζήτησε την παραίτηση του προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη.

Πιο χαμηλούς τόνους κράτησε η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Λιακούλη, σημειώνοντας πάντως πως «θα πρέπει να τα συζητήσουμε όλα θεσμικά, στα όργανά μας, στα οποία και εγώ θα εκφραστώ όπως πάντα πράττω , θεσμικά και μόνο».

θέση υπέρ του κου Ανδρουλάκη πήρε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος ΚακλαμΆνης.

Γιαννακοπούλου: Αυτό που εκφράζει ο Ανδρουλάκης πήρε 12,8%

«Όταν ανοίγει ένας διάλογος ανοίγει για όλα. Πρωτίστως πρέπει να μιλήσουμε για τις πολιτικές. Οι πολιτικές εκφράζονται από πρόσωπα. Δεν πρέπει να συζητήσουμε ότι αυτό που εκφράζει ο Ανδρουλάκης πήρε 12,8%;», σημείωσε η κα Νάντια Γιαννακοπούλου σε σχόλιό της στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ για τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών.

Στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε «καλοδεχόμενη» την πρόταση Κωνσταντινόπουλου ενώ για το αν θα είναι υποψήφια απάντησε «δεν θα μπω στην κουβέντα αυτή τη στιγμή».

«Πόσες φορές έχει γίνει πολιτικό συμβούλίο την τελευταία χρονιά; 1; 2; Πόσες φορές έχει συνεδριάσει η κεντρική επιτροπή; Έχει συνεδριάσει 2-3 φορές τον τελευταίο χρόνο και μόνο σε πανηγυρικό κλίμα για να χειροκροτούμε» συνέχισε την κριτική η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Υπενθύμισε, δε, κλείνοντας ότι «ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν ήταν αυτός που επί της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά ζητούσε να γίνονται συνεδριάσεις οργάνων πιο συχνά; Αυτός δεν έλεγε όταν βάζουμε πήχη δεν πρέπει να περνάμε από κάτω; Τώρα δύο μέτρα και δύο σταθμά;».

Καστανίδης: Όταν αποτυγχάνει ένας αρχηγός πρέπει να έχει ο ίδιος την φιλοτιμία να υποβάλλει την παραίτησή του

Σε ερώτηση που του τέθηκε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά» σχετικά με το αίτημα στελεχών του ΠΑΣΟΚ να γίνει εκλογική προέδρου, νωρίτερα από το 2025, ο Χάρης Καστανίδης απάντησε:

«Εφόσον τίθεται θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ νομίζω ότι αυτή η εκκρεμότητα πρέπει γρήγορα να εκκαθαριστεί γιατί το μείζον ζήτημα είναι η ανασύνθεση συνολικά του προοδευτικού χώρου». Για να συμπληρώσει: «Όταν αποτυγχάνει ένας αρχηγός πρέπει να έχει ο ίδιος την φιλοτιμία να υποβάλλει την παραίτησή του, εάν δεν το κάνει τότε είναι προφανές ότι θα τεθεί από άλλους το θέμα και καλώς τίθεται».

Λιακούλη: Εκτός συζήτησης οι προσωπικές φιλοδοξίες

«Η συζήτηση για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για το ΠΑΣΟΚ, πρέπει να ξεκινά από το ότι είχαμε αύξηση σχεδόν 5,5 μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές, καθώς και αύξηση των δυνάμεών μας σε σχέση με τις εθνικές εκλογές», είπε η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Λιακούλη, τόνισε ωστόσο, μιλώντας στον ANT1, και προσέθεσε ότι το δεύτερο που θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν είναι η συγκυρία εν μέσω της οποίας έγιναν οι εκλογές.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά η Ευαγγελία Λιακούλη, «στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ προέκυψαν μεγάλα προβλήματα και ταυτόχρονα ο κ. Κασσελάκης είχε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά με έμφαση στην επικοινωνία, χωρίς πια να έχει ηγεμονικό ρόλο στο χώρο της κεντροαριστεράς. Η δε Νέα Δημοκρατία κατακρημνίστηκε στις ευρωεκλογές, με διαφορά 13 μονάδων σε σχέση με τις περσινές εθνικές εκλογές. Οι συνθήκες λοιπόν ήταν τέτοιες που ίσως θα ευνοούσαν το ΠΑΣΟΚ να είναι στη δεύτερη θέση, που ήταν και η επιδίωξή μας».

«Η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος δεν μπορεί να γίνει μόνο σε επίπεδο αύξησης ποσοστών», διευκρίνισε ωστόσο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θεωρώ ότι εκφράστηκε μια αγωνία από συντρόφους – αφήνω εκτός τις προσωπικές επιδιώξεις όμως, οι οποίες θα πρέπει να βγουν προς το παρόν έξω από τη συζήτηση».

Ερωτηθείσα αν οι βουλευτές «έτρεξαν για το προεκλογικό αγώνα» , τόνισε ότι «η κοινοβουλευτική μας ομάδα έδωσε τον πραγματικά καλό αγώνα και μιλάω και μέσα από το θεσμικό μου ρόλο, της γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο οποίος ρόλος μου είναι παράλληλα και εγγυητής έκφρασης της κοινοβουλευτικής ομάδας, αλλά και της ενότητας της παράταξης», ενώ κατέληξε πως «είναι ώρα να αποδραματοποιηθούν τα γεγονότα και όλοι να εκφραστούν με μεγαθυμία, με νηφαλιότητα, με ηρεμία και σεβασμό απέναντι σε όλους. Να συζητήσουμε όλα τα θέματα στα όργανα και όχι εκτός αυτών, και τις αγωνίες των συντρόφων για το οτιδήποτε – και για τα μικρότερα ζητήματα και για τα μεγαλύτερα, πάντα όμως σε κλίμα σεβασμού και εκτίμησης».

Θέση υπέρ Ανδρουλάκη από Απόστολο Κακλαμάνη

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και ιδρυτικό μέλος του κόμματος, σε ανάρτησή του τοποθετήθηκε για όσα συμβαίνουν στην Χαρ. Τρικούπη και πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ του προέδρου του κόμματος, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά πως «ματαιοπονούν όσοι απεργάζονται σχέδια υπονόμευσης του ΠΑΣΟΚ».

Σχολίασε δε, πως το ΠΑΣΟΚ κέρδισε ψήφους, συγκρίνοντας με τις προηγούμενες εκλογές και την ίδια ώρα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσαν «απέχθεια με την απολιτίκ τεχνητή πόλωση, με την οποία προσπάθησαν να αποπροσανατολίσουν το εκλογικό σώμα».

Η τοποθέτηση Κακλαμάνη

«Με αφορμή τη δημοσιοποίηση, ακαίρως και όχι εντός των κομματικών τους οργάνων, ως όφειλαν, απόψεων 2-3 βουλευτών και ενός ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ, έχουν επιδοθεί σε ακατάσχετη αρνητική ΠΑΣΟΚολογία σχετικά με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και τη θέση του ΠΑΣΟΚ. Καταρχάς, οποιαδήποτε ενασχόληση με αποτελέσματα εκλογικών διαδικασιών, γίνεται επί αντίστοιχων αναμετρήσεων. Εν προκειμένω, συγκρίνοντας τα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών με τις τελευταίες ευρωεκλογές του 2019, προκύπτουν τα εξής: Πρώτον, το ΠΑΣΟΚ και η ηγεσία του, χάρις στην αμιγώς πολιτική εκλογική στρατηγική του, είχαν τώρα, σε σχέση με το 2019, αύξηση 71.673 ψήφους (+5,07%). Συνεπώς, το ΠΑΣΟΚ δεν εθίγη από την πρόσφατη αποχή του 58,61% και εξέλεξε έναν ακόμη ευρωβουλευτή.

Δεύτερον, η Δεξιά της ΝΔ και η «Αριστερά» του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν, αντί της πολιτικής τοποθέτησής τους στα οξύτατα προβλήματα της χώρας μας, για τα οποία φέρουν την κύρια ευθύνη και το αβέβαιο μέλλον της Ε.Ε., επέλεξαν μια απολιτίκ τεχνητή πόλωση, προσπαθώντας ν’ αποπροσανατολίσουν το εκλογικό σώμα. Προκάλεσαν οργή και απέχθεια. Έχασαν, λοιπόν, η μεν ΝΔ τώρα, σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2019, 747.535 ψήφους (- 4,81%), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει ότι, αν και έχει απαλλαγεί από τον κ. Τσίπρα, δεν έχασε μόνο 750.462 ψήφους (-8,83%) αλλά συνεχίζεται η κατολίσθησή του και βρίσκεται σε αποδρομή, που «εγγυάται» ο κ. Κασσελάκης.

Το ΠΑΣΟΚ έχει καθήκον να απευθυνθεί με όπλο την αλήθεια και μόνο, σ’ ολόκληρο τον ελληνικό λαό και ιδιαιτέρως στο 1, 5 εκατομμύριο των ψηφοφόρων που γύρισαν τώρα την πλάτη στην ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ. Είναι δημοκρατικοί πολίτες που πίστεψαν στον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν αντί να βάλουν πλάτη να σωθεί η χώρα, τους έλεγαν ότι με «ένα νόμο και ένα άρθρο» θα σβήσουν τις συνέπειες των μνημονίων, όπως το τρίτο και χειρότερο, το δικό τους.

Έπαιξαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με τον κίνδυνο της χρεοκοπίας της χώρας και της απομάκρυνσής της από την Ε.Ε. Όταν διαπίστωσαν ότι εξαπατήθηκαν, μετακινήθηκαν στη ΝΔ. Αυτοί οι δημοκρατικοί πολίτες δεν ανήκουν στην Δεξιά. Απογοητεύτηκαν και από την κυβέρνηση της ΝΔ. Είναι καιρός αφού μάθουν την αλήθεια, ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου, έπεσε στη φωτιά για την αποτροπή της χρεοκοπίας που άλλοι άναψαν. Είναι καιρός να επιστρέψουν στη βάση τους, στο ΠΑΣΟΚ. Τέλος, ματαιοπονούν όσοι απεργάζονται σχέδια υπονόμευσης του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής. Έχουμε πάθει και μάθει πολλά από τέτοια στο παρελθόν. Η ΕΝΟΤΗΤΑ του ΠΑΣΟΚ είναι αρραγής, σφυρηλατείται με τους αγώνες του και διασφαλίζεται από το καταστατικό του».




ΔΗΜΟΦΙΛΗ