ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα δύο σενάρια για τον χρόνο ανασχηματισμού - «Σχεδόν έτοιμο το νέο σχήμα»

Τα δύο σενάρια για τον χρόνο ανασχηματισμού - «Σχεδόν έτοιμο το νέο σχήμα»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME NEWS

Δύο είναι τα βασικά σενάρια πλέον για τον χρόνο που ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιλέξει να προχωρήσει στον προαναγγελθέντα πλέον ανασχηματισμό

Κρίσιμα θεωρούνται δύο διαστήματα από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή και αυτό της ερχόμενης εβδομάδας από την Τρίτη και μετά, καθώς ο Πρωθυπουργός θα λείπει στο ενδιάμεσο στο εξωτερικό.

Απο τη μία ο πρωθυπουργός δήλωσε στον Alpha πως το Υπουργικό Συμβούλιο της Παρασκευής θα συνεδριάσει με την παρούσα σύνθεση, αλλά πολλοί αναρωτιούνται πως γίνεται να συνεδριάσει ένα Υπουργικό συμβούλιο, με Υπουργούς να αναρωτιούνται αν ο πέλεκυς θα πέσει βαρύς επάνω τους και να μετρούν ώρες και με έναν Κυριάκο Μητσοτάκη να τους μιλά ανοιχτά για τις αστοχίες στα χαρτοφυλάκια τους.

Το σενάριο για νέο κυβερνητικό σχήμα πριν την Παρασκευή

Τις τελευταίες ώρες διακινούνται πληροφορίες πως μια έκτακτη ανακοίνωση νέου σχήματος πριν από την Παρασκευή δεν αποκλείεται. Πολλοί θεωρούν πως η απάντηση στον Α. Σρόιτερ πως “μου κάνετε μία ερώτηση την οποία έχετε υποχρέωση να κάνετε και σας δίνω την απάντηση την οποία κι εγώ έχω υποχρέωση να σας δώσω” θα δικαιολογούσε μία τέτοια εξέλιξη.

Ταυτόχρονα ανώτατη κομματική πηγή έλεγε χθες το βράδυ στο CNN Greece πως “ο Πρωθυπουργός συνεχίζει να βλέπει πρόσωπα συνέχεια”.

Στη διάσκεψη για την ειρήνη στην Ουκρανία ο πρωθυπουργός

Απο την άλλη, εξελίξεις δεν αναμένονται μέσα στο Σαββατοκύριακο, καθώς το Σάββατο ο Πρωθυπουργός αναχωρεί για την Ελβετία η οποία φιλοξενεί στις 15 – 16 Ιουνίου διάσκεψη για την ειρήνη στην Ουκρανία στην οποία θα συμμετάσχουν 90 κράτη.

Παρών και ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, με την ελβετική κυβέρνηση να δηλώνει ότι ο στόχος είναι ένας οδικός χάρτης ως προς το πως θα ενταχθούν Ρωσία και Ουκρανία σε μια μελλοντική ειρηνευτική διαδικασία.

Τη Δευτέρα δε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ δήλωσε ότι θα είναι «ένας εκ των δύο διαπραγματευτών, μαζί με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ, για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος» για τις θέσεις ευθύνης των οργάνων της Ε.Ε.

Ουσιαστικά εκεί ξεκινά η διαπραγμάτευση για τις θέσεις του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, και του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ.

«Σχεδόν έτοιμος ο ανασχηματισμός»

Ελάχιστοι γνωρίζουν τι πραγματικά περνά από το μυαλό του Πρωθυπουργού πέρα από τα όσα ο ίδιος έχει δηλώσει δημόσια.

Πάντως στενότατος συνεργάτης του Πρωθυπουργού έλεγε στο CNN Greece πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τον ανασχηματισμό σχεδόν έτοιμο… Το τι περιμένει ή αναλογίζεται κανείς δεν γνωρίζει. Το σίγουρο είναι πως ο Πρωθυπουργός δεν ήθελε να φανεί ότι σύρεται βιαστικά σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα αλλά και το ότι δεν συνηθίζει να παίρνει αποφάσεις εν βρασμώ.

“Ο ανασχηματισμός είναι πάντα προνόμιο του Πρωθυπουργού, ο οποίος δεν αποφασίζει εν θερμώ, αλλά σταθμίζει όλα τα δεδομένα” διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές με τον ίδιο να λέει πως “χρέος μου είναι να αποκωδικοποιήσω σωστά τα μηνύματα των εκλογών και να προβώ σε όλες εκείνες τις διορθωτικές κινήσεις οι οποίες θα δείξουν στους πολίτες ότι λάβαμε υπόψη το μήνυμά τους. Το ζήτημα δεν είναι αν θα πάμε προς το κέντρο ή προς τα δεξιά - αλλά αν θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί”.

Κριτήριο η αποτελεσματικότητα και όχι οι ισορροπίες

Όπως τονίζουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να διαλέγει ανθρώπους που έχουν τις προϋποθέσεις να κάνουν καλά τη δουλειά τους κριτήριό του δεν είναι η τήρηση ισορροπιών, αλλά καθαρά επιχειρησιακά κριτήρια.

Όλα δείχνουν πως ίσως για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια ο Πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε έναν σαρωτικό ανασχηματισμό και να μην περιοριστεί σε ένα “rotation”.

Αυτό σημαίνει αλλαγές στο Μέγαρο Μαξίμου ώστε να ενισχυθεί στρατηγικά η κυβέρνηση και να επιλύονται γρήγορα “καυτά” ζητήματα και παρασκηνιακά όταν χρειάζεται, αλλαγές σε Υπουργούς που δεν απέδωσαν στα νέα τους πόστα, ίσως πιθανές συγχωνεύσεις Υπουργείων, όπως των Εσωτερικών και ψηφιακής Διακυβέρνησης και των Ναυτιλίας και Μετανάστευσης αλλά ενδεχομένως και αλλαγές σε επίπεδο γενικών γραμματέων καθώς πολλοί πριν τις τελευταίες εκλογές επιβραβεύθηκαν και αναβαθμίστηκαν πολιτικά αλλά τα στελέχη που τους αναπλήρωσαν δεν διαθέτουν την ίδια εμπειρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ