ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Τι ενώνει, τι χωρίζει την εσωκομματική αντιπολίτευση – Σενάριο για νέα Πολιτική Γραμματεία

ΣΥΡΙΖΑ: Τι ενώνει, τι χωρίζει την εσωκομματική αντιπολίτευση – Σενάριο για νέα Πολιτική Γραμματεία

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης 

INTIME NEWS

Το πιθανότερο είναι πως όταν τεθεί ζήτημα εσωκομματικού δημοψηφίσματος για νέο πολιτικό φορέα που θα ενώνει τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, η εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία θα είναι μια γροθιά.

Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάμεσα στα στελέχη της.

Γιάννης Ραγκούσης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος ζητούν δημοψήφισμα με τη συμμετοχή των μελών και φίλων του κόμματος ώστε να συγκροτηθεί ένας νέος, μεγάλος και κοινός πολιτικός φορέας εντός του οποίου ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

«Αν τα υπόλοιπα κόμματα της Κεντροαριστεράς δεν το αποδεχθούν, η ευθύνη θα είναι δική τους», αναφέρουν στο CNN Greece πρόσωπα που γνωρίζουν περί του εγχειρήματος.

Οι ίδιες πηγές μας διαβεβαιώνουν ότι δεν είχε προηγηθεί οποιαδήποτε συνεννόηση με την πλευρά Τεμπονέρα η οποία αντιπροτείνει κοινωνικό δημοψήφισμα- με τη συμμετοχή, δηλαδή, του οποιουδήποτε- με στόχο να διαμορφωθεί μια προγραμματική σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων.

«Κόμμα Ι.Χ. θέλει να φτιάξει ο Κασσελάκης»

Σύσσωμη, πάντως, η εσωκομματική αντιπολίτευση είναι της άποψης πως ο Στέφανος Κασσελάκης ((μιλά σήμερα Πέμπτη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, στις 17.30, και δίνει συνέντευξη, στις 20:00, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega) επιχειρεί να φτιάξει ένα «κόμμα Ι.Χ.» το οποίο θα θελήσει να επισημοποιήσει στο καταστατικό συνέδριο στις αρχές Οκτωβρίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, διακινούν και το σενάριο σύμφωνα με το οποίο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 30 Ιουνίου- αν επιβεβαιωθεί η συγκεκριμένη ημερομηνία, που και γι’ αυτό εκφράζουν τις αμφιβολίες τους- την εκλογή νέας Πολιτικής Γραμματείας και στη συνέχεια την αυτοδιάλυση της Κεντρικής Επιτροπής μέχρι να εκλεγεί νέα μετά το συνέδριο.

Δημόσιο κάλεσμα σε Τσίπρα και Παπανδρέου για την κεντροαριστερά

Τις αμέσως επόμενες ημέρες, επίσης, αναμένεται δημόσιο κάλεσμα στον Αλέξη Τσίπρα και στον Γιώργο Παπανδρέου, ώστε οι δύο πρώην πρωθυπουργοί να αναλάβουν πρωτοβουλία συγκρότησης προγραμματικού πλαισίου για τη νέα Κεντροαριστερά.

Οι εκτιμήσεις για πρόωρες εκλογές και οι «ειδήσεις» από Κασσελάκη

Αν σε κάτι, πάντως, συμφωνεί η εσωκομματική αντιπολίτευση με τον κ. Κασσελάκη, είναι στην εκτίμηση πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να ολοκληρώσει την τετραετία και θα πάει νωρίτερα σε εκλογές, που είναι ένας ακόμα λόγος που και οι δύο πλευρές δεν θέλουν να καθυστερήσει η ολοκλήρωση των διεργασιών που γίνονται στο παρασκήνιο.

Από την πλευρά τους, πηγές της Κουμουνδούρου μας προϊδεάζουν πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα βγάλει ειδήσεις σε ό,τι αφορά τις επόμενες κινήσεις του κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Σημειώνουν, μάλιστα, πως ο κ. Κασσελάκης κινείται από την επόμενη κιόλας ημέρα των ευρωεκλογών σαν έτοιμος από καιρό, με δομημένο σχέδιο, παρεμβάσεις στρατηγικού χαρακτήρα και πρωτοβουλίες που ξεπερνούν τα τρέχοντα πολιτικά ειωθότα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ