ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προ των πυλών δομικός ανασχηματισμός - Ανοίγει τα χαρτιά του απόψε ο Κ. Μητσοτάκης

Προ των πυλών δομικός ανασχηματισμός - Ανοίγει τα χαρτιά του απόψε ο Κ. Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

CNN Greece

Μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα, όπως όλα δείχνουν, θα προχωρήσει σε δομικό ανασχηματισμό ο Πρωθυπουργός, ο οποίος έχει ζητήσει από την Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα της ΝΔ πλήρη στοιχεία με τις παρουσίες και τη δράση γαλάζιων στελεχών κατά τη διάρκεια της γαλάζιας εκστρατείας, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει γύρο επαφών με κορυφαίους Υπουργούς όπως οι κύριοι Χατζηδάκης, Πιερρακάκης, Γεραπετρίτης και Γεωργιάδης. Σημασία δεν έχουν τόσο τα πρόσωπα, όσο οι αλλαγές πολιτικής, επισημαίνουν κορυφαίοι συνεργάτες του Πρωθυπουργού. Την Παρασκευή το Υπουργικό Συμβούλιο πιθανώς με νέα σύνθεση.

Το βράδυ της Κυριακής τα γαλάζια στελέχη ξενύχτησαν για να εξετάσουν τα ποιοτικά στοιχεία των exit poll και να διαβάσουν σωστά το μήνυμα της κάλπης, ώστε οι αποφάσεις του Μαξίμου για την επόμενη ημέρα να κινηθούν στη σωστή κατεύθυνση.

Από την Κυβέρνηση τονίζουν πως η δυσαρέσκεια των περίπου 800.000 ψηφοφόρων που «χάθηκαν», προσωρινά τουλάχιστον, βασίζεται σε σειρά ζητημάτων.

Το βασικότερο ζήτημα είναι ότι υπήρξαν πολλοί ψηφοφόροι που θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για θέματα της καθημερινότητας, με πιο σημαντικό την ακρίβεια. Μεγάλη συζήτηση γίνεται για την απόφαση να προωθηθεί ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή προ των ευρωεκλογών με πολλούς να κάνουν λόγο και για λάθος επικοινωνιακή διαχείριση. Σίγουρα κόστισε και το φορολογικό νομοσχέδιο σχολιάζουν άλλα στελέχη, με το Μαξίμου να αναγνωρίζει πως πολίτες που στήριξαν τη ΝΔ το 2023, ήξεραν ότι τώρα δεν εκλέγεται κυβέρνηση και αντιμετώπισαν διαφορετικά αυτήν τη μάχη.

«Ίσως κάπου ξεχάσαμε και ποιοί μας ψηφίζουν», σχολίασε στο CNN Greece ανώτερος κυβερνητικός παράγοντας.

Το βασικότερο μήνυμα που παίρνει η Κυβέρνηση είναι ότι οι πολίτες ζητούν περισσότερα, χτυπούν καμπανάκι προς την Κυβέρνηση, δεν την κατακρημνίζουν ψηφίζοντας κάποιο κόμμα της αντιπολίτευσης, ουσιαστικά απέχουν και περιμένουν να δουν αν πήρε το μήνυμα.

Το αποτέλεσμα αφετηρία νέας εποχής

Για αυτό το λόγο, προ του ανασχηματισμού που όπως όλα δείχνουν έρχεται, ο Πρωθυπουργός επιλέγει με την αποψινή, κρίσιμη συνέντευξή του στον Alpha, να μιλήσει απευθείας σε όλους αυτούς τους πολίτες. Όπως τονίζουν από την Κυβέρνηση ο Πρωθυπουργός θα βάλει το πλαίσιο για το επόμενο διάστημα, θα μιλήσει ανοιχτά για τις αστοχίες και για την ανάγκη αυτό το αποτέλεσμα να γίνει αφετηρία μιας νέας διαδρομής προς το 2027. Ενώ δεν αποκλείεται να προχωρήσει και σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν πως είναι ευτυχές ότι αυτό το μήνυμα το έστειλαν οι πολίτες τώρα, τρία χρόνια πριν από τις επόμενες εκλογές, καθώς εμφανίζονται σίγουροι πως με τολμηρές πολιτικές πρωτοβουλίες, αυτό τον κόσμο μπορουν να τον ξανακερδίσουν.

Έχουμε τρία χρόνια μπροστά μας χωρίς εκλογές τονίζουν κυβερνητικές πηγές και υπογραμμίζουν πως από αύριο η Κυβέρνηση δίνει με μεγαλύτερη ένταση τη μάχη για την καθημερινότητα. Για περισσότερη δουλειά, λιγότερες αδυναμίες. Για μεγαλύτερη προσπάθεια και μικρότερες αστοχίες.

Το σίγουρο είναι πως ο Πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να αλλάξει το κλίμα και αυτό όπως όλα δείχνουν περιλαμβάνει και έναν όσο το δυνατόν καλύτερα σταθμισμένο και ψύχραιμο ανασχηματισμό.

Οι αλλαγές όπως όλα δείχνουν θα περιλαμβάνουν είσοδο/ επιστροφή προσώπου στο Μέγαρο Μαξίμου το οποίο θα συνδυάζει τόσο επιτελικά χαρακτηριστικά, γνώσεις της αγοράς όσο και καλή επαφή με την Κοινοβουλευτική Ομάδα, θα έχει την άνεση να επιβάλλεται σε Υπουργούς, να λύνει άμεσα προβλήματα, να χειρίζεται λεπτές ισορροπίες στο παρασκήνιο και να λειτουργεί ως alter ego του Πρωθυπουργού. Μία άσκηση πολύ δύσκολη καθώς τα στελέχη με αυτά τα χαρακτηριστικά είναι μετρημένα στα δάχτυλα. Δεν είναι λίγοι οι Υπουργοί και Βουλευτές που παραπονιούνται για την έλλειψη ενός τέτοιου συνδετικού κρίκου με το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς δεν μπορούν όλοι να ενοχλούν ανα πάσα στιγμή τον Πρωθυπουργό όταν υπάρχουν ζητήματα.

Αξιολόγηση των υπουργών

Αξιολόγηση έχει γίνει και στο Υπουργικό Συμβούλιο και στο στόχαστρο μπαίνουν όπως όλα δείχνουν κυρίως τα Υπουργεία που αγγίζουν την καθημερινότητα του πολίτη. Με πολλούς να αναρωτιούνται αν θα πρέπει στο νέο σχήμα να αντικατοπτρίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό το δεξιό προφίλ της Κυβέρνησης, ενώ προβλέπεται και μεγαλύτερη εμπλοκή του μηχανισμού του κόμματος στην οδό Πειραιώς.

Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση τονίζει πως η Νέα Δημοκρατία σε σχέση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κόμματα τα πήγε πολύ καλύτερα, υπενθυμίζοντας πως στην Ευρώπη κραταιά κυβερνητικά κόμματα, όπως στη Γαλλία και στη Γερμανία, υποχώρησαν δραματικά. Στη Γαλλία ο Πρόεδρος Μακρόν υπέστη συντριπτική ήττα με τα ποσοστά του κόμματός του να πέφτουν στο 15% με τον ίδιο να ανακοινώνει διάλυση της Βουλής και πρόωρες εκλογές στις 30 Ιουνίου. Στη Γερμανία το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του καγκελάριου Σόλτς κατετάγη τρίτο, με δεύτερο κόμμα να αναδεικνύεται η ακροδεξιά. Πρώτο κόμμα με 29,5% αναδεικνύονται οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU). Ενώ στην Ελλάδα, η Νέα Δημοκρατία παραμένει κυρίαρχη, ένα από τα μεγαλύτερα κεντροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη και αποτελεί τη μόνη δύναμη στη χώρα που προσφέρει στο πολιτικό σύστημα σταθερότητα σε ταραγμένους καιρούς.

Στις 10:00 ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους νέους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ στις 18:45 θα παραχωρήσει συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και στον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ