ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πότε θα ανοίξει τα χαρτιά του ο πρωθυπουργός - Τι συζητήθηκε στον πρωινό καφέ

Πότε θα ανοίξει τα χαρτιά του ο πρωθυπουργός - Τι συζητήθηκε στον πρωινό καφέ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

EUROKINISSI

Τα χαρτιά του ανοίγει αύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτική συνέντευξη που θα παραχωρήσει, αναφορικά με τις επόμενες κυβερνητικές κινήσεις μετά το αποτέλεσμα-μήνυμα των Ευρωεκλογών. Εκτενής συζήτηση για το θέμα έγινε στη διάρκεια του πρωινού καφέ στο Μαξίμου. Αξίζει να σημιεωθεί ότι ο κ. Μητσοτάκης ανέβαλε το αυριανό του προγραμματισμένο ταξίδι στην Ιορδανία.

Παρά το γεγονός ότι τα κυβερνητικά στελέχη αποφεύγουν να μπουν στη συζήτηση περί ανασχηματισμού, ωστόσο το θέμα παραμένει ανοιχτό και θεωρείται βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις το αμέσως προσεχές διάστημα.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επαναλαμβάνουν με νόημα τη δήλωση του πρωθυπουργού το βράδυ της Κυριακής ότι: «Δεν πιάσαμε τον στόχο - οι πολίτες μάς είπαν «σας εμπιστευόμαστε αλλά προσπαθήστε περισσότερο», στην οποία όπως λένε συμπυκνώνεται το μήνυμα της ευρωκάλπης.

Σε κάθε περίπτωση, πολιτικοί αναλυτές τονίζουν πως η εξίσωση του ανασχηματισμού είναι πολυπαραγοντική, καθώς, αφενός θα χρειαστεί νέα ώθηση σε τομείς που το κυβερνητικό έργο αντικειμενικά υστέρησε, αφετέρου είναι σημαντικό να μην διαταραχθεί το momentum σε τομείς που προχωρούν δυναμικά και με σχέδιο.

Στους δεύτερους, όπως αναφέρουν, περιλαμβάνεται και ο νευραλγικός κλάδος της Υγείας, όπου το έργο του Υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη θεωρείται επιτυχημένο και τομές που προωθεί είναι μακροπρόθεσμες και εκτείνονται σε ορίζοντα τριετίας.

Υπό αυτό το πρίσμα, προσθέτουν, είναι σημαντικό να παραμείνουν στη θέση τους κυβερνητικά στελέχη που γνωρίζουν σε βάθος το αντικείμενό τους, έχουν ήδη δείξει «δείγματα γραφής» στα υπουργεία τους και έχουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα προκειμένου να υλοποιήσουν το πλάνο τους στο βέλτιστο δυνατό βαθμό.

Δύσκολη εκλογή

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η εκλογή ήταν εξαρχής πολύ δύσκολη διότι οι πολίτες που στήριξαν τη Νέα Δημοκρατία το 2023, αντιμετώπισαν διαφορετικά την εν λόγω εκλογική μάχη καθώς δεν εκλεγόταν κυβέρνηση, γιατί προεκλογικά έλειψε ο ουσιαστικός προβληματισμός για το μέλλον της Ευρώπης και τη θέση της Ελλάδας σε αυτήν και διότι υπήρξαν και πολλοί ψηφοφόροι που θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για θέματα της καθημερινότητας, με πιο σημαντικό την ακρίβεια.

Μάλιστα, εκτιμώντας το αποτέλεσμα των εκλογών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τονίζουν ότι η Νέα Δημοκρατία σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κόμματα παραμένει κυρίαρχη και ένα από τα μεγαλύτερα κεντροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη, την ώρα που στη Γαλλία ο Πρόεδρος Μακρόν υπέστη συντριπτική ήττα με τα ποσοστά του κόμματός του να πέφτουν στο 15% και στη Γερμανία το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του καγκελάριου Σόλτς να κατατάσσεται τρίτο, με δεύτερο κόμμα να αναδεικνύεται η ακροδεξιά.

Δυνάμη σταθερότητας η Νέα Δημοκρατία

Την ίδια ώρα επαναλαμβάνουν ότι η Νέα Δημοκρατία αποτελεί τη μόνη δύναμη στη χώρα που προσφέρει στο πολιτικό σύστημα σταθερότητα σε ταραγμένους καιρούς και επισημαίνουν ότι οι Ευρωβουλευτές της θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους σε ένα Ευρωκοινοβούλιο, όπου η άνοδος της ακροδεξιάς αποτελεί μία πραγματικότητα, από την οποία, δυστυχώς, δεν εξαιρείται ούτε η Ελλάδα.

Αναφορικά με τις περαιτέρω κινήσεις, το σύνθημα που κυριαρχεί είναι: «Σταθερά, πιο κοντά στην Ευρώπη» λέγοντας ότι οι Ευρωεκλογές του 2024 γίνονται αφετηρία μιας νέας διαδρομής προς το 2027.

«Έχουμε τρία χρόνια μπροστά μας χωρίς εκλογές. Κι από αύριο στρεφόμαστε με μεγαλύτερη ένταση στα προβλήματα. Για περισσότερη δουλειά, λιγότερες αδυναμίες. Για μεγαλύτερη προσπάθεια και μικρότερες αστοχίες», λένε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ