ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ταμείο στα κόμματα μετά το εκλογικό αποτέλεσμα – Οι προβληματισμοί και οι επόμενες κινήσεις

Ταμείο στα κόμματα μετά το εκλογικό αποτέλεσμα – Οι προβληματισμοί και οι επόμενες κινήσεις

Όλα έτοιμα για την ευρωκάλπη

ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ηχηρό το μήνυμα προς το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, αδυναμία ενίσχυσης των ποσοστών για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και μεγάλη άνοδο των κομμάτων της ακροδεξιάς είναι το αποτέλεσμα της Ευρωκάλπης.

Το ποσοστό του 28,31% που συγκέντρωσε τελικά η ΝΔ στις χθεσινές Ευρωεκλογές, απασχόλησε το επιτελείο του κόμματος στον πρωινό καφέ, καθώς απέχει από τον εκλογικό πύχη που είχε θέσει ο πρωθυπουργός, με μερίδα των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας να στρέφονται είτε προς κόμματα στα δεξιά της κεντροδεξιάς παράταξης είτε προς την αποχή που εκτιμάται από τους αναλυτές ότι είχε «γαλάζιο» χρώμα.

Το μόνο, ίσως, θετικό για το Μέγαρο Μαξίμου, είναι ότι το κόμμα της ΝΔ δεν χάνει τη νομιμοποίησή του, ενώ δεν προέκυψε και κάποιος διεκδικητής της εξουσίας. Πλέον μένει να φανεί πώς θα διαχειριστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης το εκλογικό αποτέλεσμα.

Η χθεσινοβραδυνή δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη πως πρέπει να υπάρχουν λιγότερες αδυναμίες, και μικρότερες αστοχίες επιβεβαίωσε για πολλούς τις σκέψεις του Πρωθυπουργού για ευρύ ανασχηματισμό ένα χρόνο μετά από τις εκλογές του 2023.

Μάλιστα, αρκετοί εκτιμούν πως οι κινήσεις αυτές μπορεί να είναι άμεσες.

Το σίγουρο είναι πως ο Πρωθυπουργός θα αξιολογήσει πλέον τους πάντες. Το Μέγαρο Μαξίμου και τη λειτουργία του, προφανώς τους Υπουργούς που έχουν χαρτοφυλακια που άπτονται της καθημερινότητας του πολίτη, στελέχη που μπορεί να έδειξαν υπεροψία ή και στελέχη τα οποία σε αυτή την προεκλογική μάχη «δεν τα έδωσαν όλα» και δεν πέτυχαν του στόχους που είχαν τεθεί.

Ζήτημα ηγεσίας στην Κεντροαριστερά

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν κατάφεραν να κερδίσουν από την κυβερνητική φθορά. Και με δεδομένο ότι η διαφορά μεταξύ τους περιορίζεται σε μόλις δύο μονάδες, παραμένει ανοιχτό το ζήτημα της ηγεμονίας στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Ποια θα είναι η επόμενη ημέρα σε Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη; Το αποτέλεσμα θα προκαλέσει εσωστρέφεια ή θα αποτελέσει κινητήριο δύναμη για ανασύνθεση του χώρου;

Βαρύ του κλίμα στην Κουμουνδούρου

Το κλίμα, χθες, στην Κουμουνδούρου ήταν βαρύ. Το εκλογικό αποτέλεσμα του για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν απογοητευτικό σε σχέση με τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Ακόμα κι εκείνοι που στέκονται στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τον τελευταίο χρόνο πέρασε από δύο διασπάσεις και είχε φτάσει να είναι τρίτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις και με ποσοστά κάτω από 10%.

Όπως κι αν έχει, ο Στέφανος Κασσελάκης είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στην ανασύνταξη δυνάμεων την ίδια ώρα που δεν αποκλείεται ακόμα και μέσα στην εβδομάδα να «πάρει κεφάλια».

Σε αυτό το πλαίσιο, δρομολογείται η περιθωριοποίηση ή κι απομάκρυνση στελεχών και η αναβάθμιση άλλων που είχαν περιθωριοποιηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Προβληματισμός στο ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ απέτυχε να καταλάβει τη δεύτερη θέση, κάτι που προκαλεί γκρίνιες με δεδομένο τον στόχο που είχε θέσει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Στα θετικά βεβαίως και στα οποία επικεντρώνουν οι επιτελείς στο κόμμα είναι το γεγονός ότι αύξησε τα ποσοστά του και τον αριθμό ψηφοφόρων που το εμπιστεύθηκαν.

Οι νικητές της εκλογικής βραδιάς

Στους νικητές της αναμέτρησης συγκαταλέγονται χωρίς αμφιβολία Ελληνική Λύση ΚΚΕ, που είδαν τα ποσοστά τους ενισχυμένα, ενώ Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας κατάφεραν μετά την είσοδο στη Βουλή, τον περασμένο Ιούνιο, να εκλέξουν και ευρωβουλευτή.

Εκτός νυμφώνος, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά φαίνεται ότι μένει η Νέα Αριστερά, η οποία με τις κάλπες και την αποτυχία της να συγκεντρώσει κάποια ικανοποιητική επίδοση, εισέρχεται όπως όλα δείχνουν σε φάση εσωστρέφειας και υποχρεωτικής ανασυγκρότησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ