ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Βαρύ το κλίμα στην Κουμουνδούρου – Παίρνει «κεφάλια» ο Κασσελάκης

ΣΥΡΙΖΑ: Βαρύ το κλίμα στην Κουμουνδούρου – Παίρνει «κεφάλια» ο Κασσελάκης
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης Νίκος Ραζής/CNN Greece

Βαρύ ήταν το κλίμα στον έβδομο όροφο της Κουμουνδούρου το βράδυ της Κυριακής, με τον Στέφανο Κασσελάκη να μην μιλιέται.

Το εκλογικό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ήταν απογοητευτικό σε σχέση με τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα κι αυτό το γνωρίζουν άπαντες στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Ακόμα κι εκείνοι που στέκονται στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τον τελευταίο χρόνο πέρασε από δύο διασπάσεις και είχε φτάσει να είναι τρίτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις και με ποσοστά κάτω από 10%.

Όπως κι αν έχει, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στην ανασύνταξη δυνάμεων την ίδια ώρα που δεν αποκλείεται ακόμα και μέσα στην εβδομάδα να «πάρει κεφάλια».

Σε αυτό το πλαίσιο, δρομολογείται η περιθωριοποίηση ή κι απομάκρυνση στελεχών και η αναβάθμιση άλλων που είχαν περιθωριοποιηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Τι λένε όσοι προειδοποιούσαν για αλλαγή τακτικής

Προς το παρόν, πάντως, δεν τίθεται θέμα αντικατάστασης των δύο γραμματέων, της Ράνιας Σβίγκου και του Γιάννη Βουλγαράκη.

Είναι κοινός τόπος, άλλωστε, πως οι κομματικές οργανώσεις, ιδίως στην περιφέρεια, δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε κι αυτό φάνηκε κι από το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τρίτο, τέταρτο ακόμα και πέμπτο κόμμα σε πολλούς νομούς.

Από την άλλη, ήδη ακούγονται δυνατότερα φωνές που προειδοποιούσαν για τις επιλογές τακτικής και στρατηγικής που ακολουθούνταν τους τελευταίους μήνες.

Ο Διονύσης Τεμπονέρας, για παράδειγμα, ισχυρίζεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οφείλει, με όρους κοινωνίας κι όχι με κομματικούς όρους, να αναλάβει πρωτοβουλία ανασύνθεσης κι ανασύνταξης στον κατακερματισμένο και πολυδιασπασμένο προοδευτικό χώρο, μέσα από ανοιχτές, δημοκρατικές διαδικασίες πολιτικής και κοινωνικής ώσμωσης, μακριά από ηγεμονισμούς, περιχαρακώσεις κι εσωκομματικές καταγραφές, καταθέτοντας παραλλήλως ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο που θα δώσει κυβερνητική προοπτική και διέξοδο.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Χάρης Τσιόκας υποστηρίζει πως από τις επόμενες ημέρες οφείλει η αξιωματική αντιπολίτευση να ενισχύσει και να στηρίξει πρωτοβουλίες και διεργασίες που ενθαρρύνουν τη συνάντηση μια πλατιάς κοινωνικοπολιτικής προοδευτικής συμμαχίας, ώστε να αποκατασταθεί η πολυσυλλεκτικότητα και η νικηφόρα εναλλακτική τροχιά του προοδευτικού χώρου.

Εσωκομματική γκρίνια και για την «υπερέκθεση» του Τάιλερ Μακμπέθ

Την ίδια ώρα, όπως μαθαίνουμε, δεν λείπει η εσωκομματική γκρίνια για την υπερέκθεση του Τάιλερ Μακμπέθ, η οποία κατά τις ίδιες πηγές δεν δίνει πόντους στο κόμμα.

Κανείς στο ΣΥΡΙΖΑ δεν ισχυρίζεται πως θα έπρεπε να κρυφτεί ο κ. Μακμπέθ, από την άλλη όμως σημειώνουν με νόημα ακόμα και μέλη του κόμματος που τηλεφωνούν στα κεντρικά της Κουμουνδούρου πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν συνοδευόταν από την σύζυγό του Μπέττυ Μπαζιάνα στις πολιτικές του δραστηριότητες, πλην εξαιρέσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ