ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Στο κέντρο κομβικών αποφάσεων η Ελλάδα -Η στήριξη της Τουρκίας, τα τρία «Δ»

Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Στο κέντρο κομβικών αποφάσεων η Ελλάδα -Η στήριξη της Τουρκίας, τα τρία «Δ»

Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ψηφίζει κατά τη διαδικασία εκλογής Μη Μόνιμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 

Σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία για τον πλανήτη και σε μια εποχή με δύο πολέμους σε εξέλιξη αλλά και μεγάλες οικουμενικές προκλήσεις, όπως η κλιματική κρίση και η επισιτιστική ανασφάλεια, η Ελλάδα εξελέγη ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την περιόδο 2025-2026.

Στη διάρκεια της ψηφοφορίας η χώρα μας συγκέντρωσε 182 ψήφους επί συνόλου 188, εξασφαλίζοντας εξ αριθμό δεσμεύσεων από κράτη-μέλη της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ήδη πολύ υψηλότερο από τις αναγκαίες για την εκλογή της 129 ψήφους.

Ιδιαίτερα θετική είναι για την Αθήνα η στήριξη που της παρείχε η Τουρκία στην εκλογή της Ελλάδας ως μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Το κύρος της Ελλάδας αυξάνεται αξιοσημείωτα, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να χαιρετίζει με ικανοποίηση από την Λοριάν την εκλογή.

«Είναι μία μεγάλη τιμή για τη χώρα, μια μεγάλη ευθύνη για τη χώρα. Έχουμε όμως τις αρχές μας, τις προτεραιότητές μας, μια ξεκάθαρη στρατηγική. Είμαστε μέλος της Ε.Ε, είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ. Δεν λέω ότι ελληνική εξωτερική πολιτική ετεροκαθορίζεται, αλλά οι συμμαχίες μας είναι απολύτως δεδομένες. Και με αυτή την αίσθηση υπευθυνότητας και ως ένας παράγοντας που αναγνωρίζεται πια ως παράγων σταθερότητας σε μια περιοχή δύσκολη, νομίζω ότι η Ελλάδα έχει πολλά να προσφέρει στο Συμβούλιο Ασφαλείας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Τα ισχυρά διπλωματικά χαρτιά της Ελλάδας

Θα είναι η τρίτη φορά στην ιστορία που η Ελλάδα θα βρεθεί εντός των τειχών ενός εκ των μεγαλύτερων, σε διεθνές επίπεδο, κέντρων λήψης σημαντικών αποφάσεων.

Μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει αναλάβει δύο φορές τον ρόλο του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας, την περίοδο 1952-1953 και το 2005-2006.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που αυξάνει αξιοσημείωτα το κύρος της χώρας καθώς αποκτά ακόμη πιο ισχυρά διπλωματικά χαρτιά, τόσο στη γεωπολιτική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου, όσο και έναντι των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Η εκλογή της Ελλάδας ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την περιόδο 2025-2026, αποτελεί καρπό συντονισμένης προσπάθειας από τον πρώην επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας και νυν Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια, τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ και τις ανά τον κόσμο τις ελληνικές διπλωματικές αρχές. Είναι το επιστέγασμα μίας εθνικής εκστρατείας, η οποία οργανώθηκε και υλοποιήθηκε με συστηματικότητα.

H Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των 51 ιδρυτικών μελών του ΟΗΕ. Η χώρα μας παραμένει πλήρως προσηλωμένη στα πανανθρώπινα ιδανικά του ΟΗΕ, υποστηρίζει ενθέρμως τον Οργανισμό ως θεματοφύλακα της διεθνούς έννομης τάξης και συμμετέχει ενεργά στις εργασίες του. Η Ελλάδα συμμετέχει, σε συντονισμό με τους εταίρους της ΕΕ, στις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, δίνοντας έμφαση στην ανάδειξη της διασύνδεσης μεταξύ των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών διαστάσεων της βιώσιμης ανάπτυξης.

Iστορική ημέρα για την Ελλάδα

Για ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και το αποτύπωμά της στον κόσμο, έκανε λόγο ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναφέροντας πώς «αποδεικνύει το σημαντικό κεφάλαιο το οποίο διαθέτει η Ελλάδα στον κόσμο, στο διεθνές περιβάλλον, στους διεθνείς οργανισμούς. Και τώρα ξεκινάει η ώρα της ευθύνης».

Τις προτεραιότητες της Αθήνας ανέλυσε ο Υπουργός Εξωτερικών σημειώνοντας πώς «τώρα ξεκινά η ώρα της ευθύνης. Η Ελλάδα, μετά από την σημερινή της επιτυχία, καθίσταται στην πραγματικότητα συμπαραγωγός της διεθνούς πολιτικής σε μία στιγμή που υπάρχουν γύρω μας τεράστιες προκλήσεις. Οι μεγάλοι πόλεμοι, οι οποίοι ταλανίζουν την οικουμένη και βρίσκονται στη γειτονιά μας, αλλά και άλλες σημαντικές προκλήσεις, τις οποίες η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει θέσει ως προτεραιότητα κατά τη διάρκεια της διετίας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας. Και αυτό είναι η απαρέγκλιτη τήρηση του διεθνούς δικαίου. Η νέα πνοή που πρέπει να δοθεί στη διευθέτηση των διαφορών με τρόπο ειρηνικό».

Το ειδικό βάρος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (United Nations Security Council – UNSC) είναι ένα από τα έξι βασικά όργανα του Οργανισμού με αποστολή τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας. Επίσης, μέρος της αποστολής του είναι η εισδοχή νέων μελών στον οργανισμό.

Σε αντίθεση με την Γενική Συνέλευση, είναι η μόνη αρχή που μπορεί να εγκρίνει νομικά δεσμευτικά ψηφίσματα. Βάσει του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ όλα τα μέλη του Οργανισμού συμφωνούν να εκτελούν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Συνεπώς οι αποφάσεις του είναι δεσμευτικές και εκτελεστές απ’ όλα τα κράτη – μέλη.

Αποτελείται από 15 μέλη –πέντε μόνιμα –και 10 εκλέγονται για διετή θητεία. Κάθε χρόνο επανεκλέγονται πέντε από τα μη μόνιμα μέλη.

Τα μόνιμα μέλη ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία έχουν δικαίωμα αρνησικυρίας και έτσι μπορούν να μπλοκάρουν τις αποφάσεις.

Ο ρόλος της Ελλάδας και η αρχή των τριών «Δ»

Με τον συγκεκριμένο ρόλο ενισχύεται το διεθνές κύρος της Ελλάδας και, αφετέρου, θα θεμελιωθεί η δυνατότητά της να συνδιαμορφώνει την παγκόσμια πολιτική μέσω αποφάσεων και ψηφισμάτων και να μεγιστοποιεί το διεθνές της κεφάλαιο.

Η χώρα μας χρησιμοποιώντας ως σύνθημά, τα τρία Δ: τον Διάλογο, τη Διπλωματία και τη Δημοκρατία, θα συμβάλει εποικοδομητικά στην αντιμετώπιση των διεθνών προκλήσεων υπερασπιζόμενη την ειρηνική επίλυση διαφορών, τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων και αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, την εφαρμογή της Ατζέντας “Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια”, τη θαλάσσια ασφάλεια, την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών σε ένοπλες συγκρούσεις και την κλιματική αλλαγή.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης αναλύοντας το μήνυμα της ελληνικής υποψηφιότητας αναφέρθηκε στον ρόλο της χώρας μας ως γέφυρας μεταξύ Βορρά - Νότου και Ανατολής - Δύσης.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια περιοχή ιστορικά πολύ επιβαρυμένη, ουσιαστικά στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής. Η Ανατολική Μεσόγειος είναι από τα αρχαία χρόνια το επίκεντρο πολλών πολιτισμών, αλλά και μεγάλου αριθμού συγκρούσεων και κατακτητών, πειρατείας, πολλών κακών πραγμάτων. Αλλά και η Ελλάδα βρίσκεται εντός της Βαλκανικής Χερσονήσου, μια χερσόνησο που έχει προκαλέσει στο παρελθόν πολλές συγκρούσεις. Και δυστυχώς, φαίνεται, ακόμη και σήμερα, να υποφέρει από πολλούς αποσταθεροποιητικούς παράγοντες. Νομίζω ότι είναι σημαντικό για μια χώρα όπως η Ελλάδα να προσπαθήσει να γίνει η γέφυρα διαφόρων εθνών, διαφόρων κρατών» σημείωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ