ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλωματική κινητικότητα για το Κυπριακό

Διπλωματική κινητικότητα για το Κυπριακό

Συνάντηση ΥΠΕΞ Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Γενικό Γραμματέα Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες στην Νέα Υόρκη 

Χ Υπουργείο Εξωτερικών

Στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στρέφεται το ενδιαφέρον για το Κυπριακό τη στιγμή που αποτελεί κορυφαίο εθνικό ζήτημα στην ελληνική εξωτερική πολιτική.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες εκφράζοντας την επιθυμία της Αθήνας να συνεχίσει το έργο της η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν ώστε να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια αναζήτησης κοινού εδάφους.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε παρουσία και της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα με τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας να δηλώνει χαρακτηριστικά μετά τις επαφές ότι «επαναλάβαμε τη βασική μας θέση ότι θα πρέπει οι δύο πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου, να συζητήσουν με ειλικρίνεια και να συζητήσουν έτσι ώστε να μπορεί να χτιστεί μια αμοιβαία εμπιστοσύνη στο πλαίσιο των αποφάσεων που έχουν ληφθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Για να μπορέσει να επέλθει στην Κύπρο η κατάσταση, την οποία όλοι επιθυμούμε και η οποία είναι και μια διαχρονική απαίτηση του Διεθνούς Δικαίου και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών»

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης εξέφρασε την προσδοκία ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα, με πρωτοβουλία της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα, θα υπάρξουν περαιτέρω συζητήσεις για να μπορέσει να εκκινήσει ο διάλογος.

Ο Υπουργός Εξωτερικών μετά το πέρας της συνάντησης τόνισε ότι με τον Γενικό Γραμματέα συμφωνήσαν πώς είναι μια σημαντική στιγμή δηλώνοντας πώς « είναι μια ευκαιρία, την οποία δεν πρέπει να αφήσουμε χαμένη και προς την κατεύθυνση αυτή η Ελλάδα θα σταθεί αρωγός με την Κυπριακή Δημοκρατία, έτσι ώστε να καταφέρουμε να κάνουμε σημαντικά βήματα για την επίλυση του χρόνιου προβλήματος του Κυπριακού».

Η κυβέρνηση της Κύπρου γνωρίζει πως η αποστολή της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ , Μαρία Άνχελα Ολγκίν έχει χρονικό ορίζοντα κατάληξης, εκτιμώντας ωστόσο ότι θα δοθεί παράταση από τον Αντόνιο Γκουτέρες.

Η Λευκωσία είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις

«Δημόσια το λέμε για την ανάγκη να ξεκινήσει μια συζήτηση, για να δούμε αν υπάρχουν προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών. Είναι μια σημαντική βδομάδα που μακάρι να οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις. Είμαστε έτοιμοι από δικής μας πλευράς», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης προσερχόμενος στο γεύμα που παράθεσε (3/06) ο πρέσβης του Βελγίου.

Επιπρόσθετα , σημείωσε πώς θα εξεταστούν τα επόμενα βήματα δηλώνοντας «είναι μια σημαντική βδομάδα που μακάρι να οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις. Είμαστε έτοιμοι από δικής μας πλευράς».

«Εκτιμούμε ότι θα συνεχίσει η Ολγκίν, η ίδια έχει δηλώσει ότι παραμένει και αυτή και ο ΓΓ σταθερά προσηλωμένοι με αμείωτο το ενδιαφέρον στις προσπάθειες για επανέναρξη» , δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου , Κωνσταντίνος Λετυμπιώτη ενώ κατέστησε σαφές πως παρά τις δυσκολίες η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα εγκαταλείψει ούτε την προσπάθεια - ούτε το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης.
«Ταφόπλακα σε καμία περίπτωση δεν μπαίνει ‘ταφόπλακα’ στο Κυπριακό και δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να μπει. Είναι, άλλωστε, ύψιστη εθνική μας υποχρέωση ούτε να μπει ταφόπλακα στο Κυπριακό. Ούτε να εκφύγουμε ούτε κατά ένα χιλιοστό από το συμφωνημένο πλαίσιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που θωρακίζουν τη χώρα μας» , πρόσθεσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου .

Οι κινήσεις της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ

Η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών , Αντόνιο Γκουτέρες με τον οποίο χάραξαν από κοινού τον οδικό χάρτη για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό.
Η Μαρία Άνχελα Ολγκίν συζήτησε για την πρόοδο των επαφών της με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη, τον ηγέτη του Ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ όπως και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας , Χακάν Φιντάν στην Άγκυρα. .

«Η κυρία Ολγκίν συνεχίζει τις επαφές της με αξιωματούχους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και θα συνεχίσει να μας ενημερώνει για το έργο της. Πιστεύω ότι θα υποβάλει αρχικά την έκθεση της στον Γενικό Γραμματέα και μετά θα παρέχουμε αυτές τις πληροφορίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας», ανέφερε ο Φαρχάν Χακ Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών .

Δυναμιτίζουν το κλίμα Τουρκία και Ψευδοκράτος

Σε τροχιά πολύπλευρης κλιμάκωσης των προκλήσεων έναντι της Κύπρου βρίσκεται η Άγκυρα ,η οποία παραμένει προσκολλημένη στις πάγιες θέσεις της . Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ μιλώντας σε εκδήλωση για την επέτειο της εισβολής στην Κύπρο. Ο έμπιστος του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αφού χαρακτήρισε «ειρηνευτική επιχείρηση» την τουρκική εισβολή στην Κύπρο ακολούθως υποστήριξε πώς «αν δεν υπάρχουν πια αίμα και δάκρυα στο νησί εδώ και μισό αιώνα, αυτό συμβαίνει χάρη στην παρουσία των "Τουρκικών Ειρηνευτικών Δυνάμεων" εκεί».

Την ίδια ώρα , ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας χαρακτήρισε «αδιάλλακτη» την ελληνοκυπριακή πλευρά υπογραμμίζοντας ότι « έχει έρθει πλέον η ώρα να γίνει διαπραγμάτευση για μια λύση δύο κρατών (..) Tα προβοκατόρικα βήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς, και η στρατιωτική βοήθεια που λαμβάνει από τρίτες χώρες, εξυπηρετεί μόνο τη μη λύση του ζητήματος.

Στην γραμμή της Άγκυρας βαδίζει και ο ηγέτης του Ψευδοκράτους , Ερσίν Τατάρ . Με αφορμή τη φετινή 50η επέτειο από την εισβολή στην Κύπρο δήλωσε ότι «θα την γιορτάσουμε με ενθουσιασμό, μιλάμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, μισό αιώνα. Έχουμε κέρδη σε αυτά τα 50 χρόνια. Η «ΤΔΒΚ» αποτελεί ένα ανεξάρτητο κράτος στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ανεξαρτησία και η ελευθερία του τουρκοκυπριακού λαού, καθώς και τα εθνικά μας συμφέροντα σε αυτή τη γεωγραφική περιοχή, με την υποστήριξη της Τουρκικής Δημοκρατίας, εκπροσωπούνται από την 'Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου'. Αυτές είναι εξαιρετικά σημαντικές αξίες».

Ο ηγέτης του Ψευδροκράτους ανέφερε πώς «χωρίς αυτή την επιχείρηση, η Κύπρος θα ήταν σήμερα ελληνικό νησί και κατά κάποιον τρόπο, η Ελλάδα θα είχε περικυκλώσει τη Δημοκρατία της Τουρκίας. Η 'ΤΔΒΚ' έχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια για την επιβίωση του ίδιου του τουρκοκυπριακού λαού, το μέλλον και την ανεξαρτησία του. Ανάλογα με τις γεωπολιτικές εξελίξεις, είναι μια πατρίδα στην οποία μπορεί να εφαρμόζεται η εθνική πολιτική. Η Κύπρος είναι πολύ σημαντική για εμάς, για να κυριαρχήσουμε στην Ανατολική Μεσόγειο και να διατηρήσουμε την εθνική συνείδηση ζωντανή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ