ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και η ανοιχτή πληγή του Κυπριακού

Η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και η ανοιχτή πληγή του Κυπριακού

O Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην κοινή συνέντευξη τύπου μετά την συνάντησή τους στην Άγκυρα 

AP Photo/Burhan Ozbilici

Η ανοιχτή πληγή του Κυπριακού παραμένει ύψιστης διπλωματικής σημασίας για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς η Άγκυρα δεν δείχνει τη διάθεση να εγκαταλείψει τις πάγιες θέσεις της και τις αιτιάσεις περί λύσης δύο κρατών.

Η Αθήνα ελπίζει πώς στο προσεχές διάστημα θα ανοίξει ο κύκλος των συζητήσεων με στόχο να μελετηθούν οι προοπτικές και το πεδίο στο οποίο πρέπει να κινηθούν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, έτσι ώστε να γίνει το βήμα για μία μακρά και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό, με βασικό άξονα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.

Αυτό περιλαμβάνει την επανεκκίνηση συζητήσεων μεταξύ των μερών, ανάμεσα στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη και του ηγέτη του Ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ, υπό την αιγίδα της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.

Η πεποίθηση τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και της κυπριακής, είναι ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων συμβάλει θετικά και στις συζητήσεις για το Κυπριακό ζήτημα.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη «μέσα από τη συζήτηση η οποία διεξάγεται σήμερα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, μπορεί να παραχθεί ένα εξαιρετικά ωφέλιμο αποτέλεσμα και για τις συζητήσεις, οι οποίες γίνονται αυτή τη στιγμή υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

Διάσταση Μητσοτάκη - Ερντογάν στο Κυπριακό

Μια από τις φανερές διαφωνίες που διατυπώθηκε κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο στην Άγκυρα ήταν το Κυπριακό.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε ανυποχώρητος από τις θέσεις του δηλώνοντας πώς «είναι σημαντικό να υπάρξει μία δίκαιη και μόνιμη λύση στο Κυπριακό στη βάση των πραγματικοτήτων στο νησί. Η υλοποίηση τέτοιου βήματος θα βοηθήσει στην σταθερότητα και στη γαλήνη στο νησί».

Στον αντίποδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι είναι «ένα ζήτημα στο οποίο προφανώς και διαφωνούμε, όμως το αντίδοτο σε οποιοδήποτε αδιέξοδο δεν μπορεί να είναι άλλο από το διάλογο», τονίζοντας την ανάγκη αναζήτησης μίας λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η ενημέρωση Μητσοτάκη σε Χριστοδουλίδη

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε το πρωί της Τρίτης (14/05) ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, όπου ενημερώθηκε για την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την ανάγκη για τριμερή συνάντηση ούτως ώστε οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων να συζητήσουν τις απόψεις τους στην παρουσία της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ, μετέφερε ο πρωθυπουργός στον Τούρκο Πρόεδρο σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας χαρακτήρισε, σύμφωνα με το Ρικ, πολύ σημαντικό το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία, όχι μόνον για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και για το Κυπριακό.

Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα, από την εν λόγω συνάντηση να προκύψει κάτι θετικό, ειδικά όσον αφορά την προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη, για επανέναρξη των συνομιλιών.

Oι διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας

Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, συναντήθηκε το πρωί της Τρίτης με την Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.

Ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι το συγκεκριμένο θέμα είναι ύψιστης προτεραιότητας ζήτημα για την Ελλάδα, η οποία υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα εργάζεται συστηματικά σε όλα τα διεθνή φόρα, προσβλέποντας στην εκκίνηση ενός διαλόγου μεταξύ των μερών με στόχο τη δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού στη βάση της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και στο πλαίσιο των αποφάσεων και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ