ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Δεξιός και αριστερός λαϊκισμός, κινδυνεύουν να εκτροχιάσουν την ευρωπαϊκή πορεία

Δένδιας: Δεξιός και αριστερός λαϊκισμός, κινδυνεύουν να εκτροχιάσουν την ευρωπαϊκή πορεία

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ/EUROKINISSI

«Δημιουργείται ένα ρεύμα, φοβάμαι, στην Ευρώπη, κυρίως από δεξιό λαϊκισμό, με υπαρκτό και τον αριστερό λαϊκισμό, ο οποίος κινδυνεύει να εκτροχιάσει την ευρωπαϊκή πορεία» την ίδια ώρα που «η Ευρώπη αντιμετωπίζει σωρεία απειλών και επίσης μια μεγάλη σειρά σημαντικών επιλογών που πρέπει να κάνει για το μέλλον της», σχολίασε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.

«Όλες οι λαϊκιστικές δυνάμεις, ενώ θέτουν υπαρκτά ερωτήματα δίνουν τελείως λάθος απαντήσεις και οδηγούν όλο το πολιτικό διάλογο και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα προς μια τελείως λάθος κατεύθυνση», πρόσθεσε ο υπουργός, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Status της Θεσσαλονίκης, εν όψει των εκλογών της 9ης Ιουνίου.

«Η παραδοσιακή πολιτική έχει τεράστιες ευθύνες για αυτή την εξέλιξη. Υπάρχουν βεβαίως και πραγματικές συνθήκες, αλλά ρεύματα τέτοιας μορφής εκμεταλλεύονται υπαρκτά κενά ή αποτυχίες των καθιερωμένων πολιτικών κομμάτων στην Ευρώπη», παρατήρησε.

«Το θέμα όμως είναι το αύριο. Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα πάει μπροστά. Είμαι πάρα πολύ υπερήφανος για την Ευρώπη. Θεωρώ ότι είναι το πιο προηγμένο επίτευγμα συνεργασίας κρατών στην ιστορία του πλανήτη».

Σε ερώτηση εάν κινδυνεύει αυτό, ο κ. Δένδιας απάντησε: «Βεβαίως κινδυνεύει. Φανταστείτε μία Γαλλία με ακροδεξιά Πρόεδρο». Παράλληλα σχολίασε ότι «η Ιταλίδα πρωθυπουργός μπορεί να χρησιμοποίησε επιχειρήματα εσωτερικά για να εκλεγεί, όμως κυβερνά τελείως διαφορετικά. Οι ευρωπαϊκές θέσεις της Μελόνι είναι θέσεις των χριστιανοδημοκρατών, και μη σας πω, σε μερικά θέματα ίσως πάει και λίγο πιο κεντρώα. Ο υπουργός Άμυνας της Ιταλίας έχει απολύτως ευρωπαϊκές θέσεις στα θέματα της Άμυνας, της ενιαίας άμυνας».

«Δημιουργείται αντίληψη κινδύνου στην Ευρώπη»

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εκτίμησε ότι «θα έχουμε εξελίξεις στην κοινή ευρωπαϊκή άμυνα επειδή δημιουργείται αντίληψη κινδύνου στην Ευρώπη. Κυρίως αυτή τη στιγμή αφορά στη Ρωσία, την εισβολή στην Ουκρανία. Μην περιμένετε ότι θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο αύριο το πρωί. Δεν θέλω να δημιουργήσω ελπίδες όμως. Είναι πολύ σημαντικό ότι πάμε προς αυτή την κατεύθυνση» πρόσθεσε.

Επανέλαβε δε ότι η Ελλάδα συμμετέχει σε σειρά πρωτοβουλιών με τη Γερμανία, με τη Γαλλία, την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού με τον Πολωνό πρωθυπουργό για την κοινή ευρωπαϊκή αεράμυνα, τη δημιουργία ενός αντιαεροπορικού θόλου πάνω από τη χώρα.

«Θα είναι πολύ ενδιαφέρον όλο αυτό να στηθεί πάνω από την Ευρώπη, ώστε η Ευρώπη να μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της στρατηγικές απειλές. Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει. Βασίζεται στον βραχίονα του ΝΑΤΟ, δηλαδή στην πραγματικότητα των Ηνωμένων Πολιτειών».

Απαντώντας στην κριτική (του ΚΚΕ και όχι μόνο) για τη στάση της χώρας μας έναντι της Ρωσίας, ο κ. Δένδιας υπενθύμισε ότι «ήμουν στην Μόσχα τρεις μέρες πριν εισβάλλουν. Για να δω τον Λαβρόφ, να του ζητήσω την προστασία της ελληνικής κοινότητας στη Μαριούπολη, η οποία πλέον δεν υφίσταται, παρεμπιπτόντως».

«Η Ελλάδα είχε μία βασική επιλογή μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία»

Παράλληλα επανέλαβε ότι «η Ελλάδα είχε μία βασική επιλογή, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: είτε να σταθεί στην επιλογή της πάγιας εξωτερικής πολιτικής προστασίας των συνόρων επί τη βάσει των αρχών του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, είτε να αρχίσει να σχετικοποιεί την ίδια την αρχή επί της οποίας βασίζεται η ύπαρξή της. Το δεύτερο δεν υπήρξε επιλογή για εμάς ποτέ. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι εμείς μπορούμε να νομιμοποιήσουμε εισβολή. Τότε τι κάνουμε; Πυροβολούμε τα πόδια μας…». «Άρα, όταν ασκείται κριτική, αυτή η κριτική πρέπει να υποδείξει και την άλλη επιλογή. Εδώ δεν υπήρχε επιλογή». ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για την πιθανή εκλογή Τραμπ

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, ο κ. Δένδιας παρατήρησε ότι «η Ελλάδα πάντα, διαχρονικά, δουλεύει με όλο το σύστημα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχουμε δουλέψει ξανά με διοίκηση Τράμπ. Εάν ο αμερικανικός λαός επιλέξει τον Ντόναλντ Τράμπ, εμείς θα ξαναδουλέψουμε με αυτήν την διοίκηση. Τι θα κάνει η Αμερική ως προς την Ουκρανία είναι δικό της θέμα». Ως προς τις πάγιες αρχές, πρόσθεσε, «νομίζω ότι έχουμε πείσει τις Ηνωμένες Πολιτείες διακομματικά ότι είμαστε ο αξιόπιστος σύμμαχός τους στην περιοχή, χωρίς υποσημειώσεις, χωρίς κόμματα. Ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα που δεν ανήκει στο κέντρο του πολιτικού σκηνικού, είχε πολύ καλές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες θυμίζω».

«Αν η Ελλάδα είναι άοπλη, η Τουρκία θα την σεβαστεί;»

Απαντώντας σε ερώτηση για τις υψηλές αμυντικές δαπάνες, ο κ. Δένδιας σχολίασε ότι «όσοι λένε ότι χαλάμε πολλά θα πρέπει να απαντήσουν σε ένα βασικό επιχείρημα: αν η Ελλάδα είναι άοπλη, η Τουρκία θα την σεβαστεί; Εάν μου πουν "ναι", τότε πάρα πολύ ωραία. Κι εγώ προτιμώ σχολεία και νοσοκομεία, να είμαστε ειλικρινείς».

Παράλληλα επανέλαβε ότι «ούτε κατ' ελάχιστον έχουν μετακινηθεί οπλικά συστήματα οποιασδήποτε μορφής από τα νησιά, χωρίς να έχουν αντικατασταθεί με καλύτερα ακόμη. Μιλάμε για κάποια λίγα θωρακισμένα οχήματα». «Όταν λέμε δώσαμε, εννοούμε πουλήσαμε, και όχι στην Ουκρανία, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Τσεχία. Πουλήσαμε» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «η πώληση πυρομαχικών στην Τσεχία έδωσε μια ανάσα στον προϋπολογισμό μας. Μας βοήθησε στη συντήρηση συστημάτων μας που ήταν μη συντηρημένα την δεκαετία της κρίσης».

Για την επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» στην Ερυθρά Θάλασσα

Τέλος, για την επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» στην Ερυθρά Θάλασσα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας παρατήρησε ότι «για εμένα είναι εξαιρετικό κέρδος για την Ελλάδα που έχει τη διοίκηση και παρουσία στην επιχείρηση "ΑΣΠΙΔΕΣ" για δεκαπέντε λόγους. Αποκτά πολιτικό βάρος, τη σέβονται οι χώρες της περιοχής διότι καταλαβαίνουν ότι έχει δυνατότητα να λειτουργήσει στην ευρύτερη περιοχή του Αραβικού Κόλπου και ξέρουμε ποιες χώρες είναι εκεί. Αποκτούν πρακτική εμπειρία τα πληρώματά μας και προστατεύουμε τα οικονομικά μας συμφέροντα και τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρώπης».

Για δε τους κινδύνους στους οποίους εκτίθεται το πλήρωμα της φρεγάτας ΥΔΡΑ, ο κ. Δένδιας ανέφερε «βεβαίως εκτίθεται, μάλιστα, εκτίθεται. Οι άνθρωποι αυτοί είναι επαγγελματίες. Ξέρουν πάρα πολύ καλά τι κάνουν. Η συνταγματική τους υποχρέωση είναι να υπερασπίζουν τα συμφέροντα το ελληνισμού. Εκεί υπερασπίζονται τα συμφέροντα του ελληνισμού. Με κίνδυνο της ζωής τους; Βεβαίως με κίνδυνο της ζωής τους. Το ξέρουμε όλοι αυτό. Αλλά τις Ένοπλες Δυνάμεις δεν τις έχεις για να μην τις βάζεις ποτέ σε κίνδυνο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ