ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΝΔ «ξεκοκαλίζει» το πόθεν έσχες Κασσελάκη: «Ιδού τα ψέματά του»

Η ΝΔ «ξεκοκαλίζει» το πόθεν έσχες Κασσελάκη: «Ιδού τα ψέματά του»

Στιγμιότυπο από την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στη Θεσσαλονίκη. 

Eurokinissi

Τις δηλώσεις Κασσελάκη από την παραλία της Θεσσαλονίκης, παλιές του συνεντεύξεις και φυσικά το μονοσέλιδο έγγραφο excel που παρουσίασε χθες σχετικά με την περιουσιακή του κατάσταση “ξεκοκαλίζουν” τα γαλάζια στελέχη αναζητώντας τρύπες, ανακρίβειες, σκοτεινά σημεία και αντιφάσεις που θα εκθέσουν τον κ.Κασσελάκη και θα επιφέρουν βαρύ πλήγμα στο αφήγημα του αυτοδημιούργητου επιχειρηματία που έχει λύσει τα προβλήματα διαβίωσής του δια βίου.

Η Νέα Δημοκρατία κατάφερε με τακτικές κινήσεις να αναγκάσει τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να δημοσιεύσει το πόθεν έσχες του σε χρόνο που αυτή επιθυμούσε με αποτέλεσμα την τελευταία κρίσιμη εβδομάδα αυτό το ζήτημα να είναι το μόνο στο δημόσιο διάλογο και να έχει παραγκωνίσει την επικοινωνιακή αντεπίθεση Κασσελάκη με την "φέτα".

«Τα δύο ψέματα Κασσελάκη»

Το πρώτο ψέμα σύμφωνα με τη γαλάζια παράταξη αφορά το επιχείρημα Κασσελάκη ότι δεν μπορεί να κάνει δήλωση Πόθεν έσχες τώρα, γιατί δεν λειτουργεί η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Αυτό όμως, τονίζουν κυβερνητικά στελέχη πολύ απλά… δεν ισχύει στη δική του περίπτωση. Αυτό το οποίο εννοούν, είναι ότι παρότι η πλατφόρμα pothen.gr παραμένει κλειστή για υποβολές (ετήσιων) δηλώσεων λόγω της παράτασης που δόθηκε, για τις αρχικές δηλώσεις πόθεν έσχες ωστόσο, δηλαδή για αυτούς που υποβάλουν για πρώτη φορά τα έγγραφα, όπως ο κ.Κασσελάκης στη συγκεκριμένη περίπτωση, η πλατφόρμα είναι ανοιχτή και δέχεται κανονικά αιτήσεις.

Τι ισχυριζόταν ο Στέφανος Κασσελάκης

Υπενθυμίζεται πως σε χθεσινή ανάρτησή του ο κ.Κασσελάκης υποστήριζε πως παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη όλα του τα περιουσιακά στοιχεία για το 2023, «σε excel, αναγκαστικά, γιατί η πλατφόρμα είναι κλειστή».

Όποιος όμως μπει στην ιστοσελίδα pothen.gr και πατήσει υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης θα παρατηρήσει ότι αναφέρεται ξεκάθαρα το εξής: Όλες οι αρχικές δηλώσεις του έτους 2023 που υποβλήθηκαν ή θα υποβληθούν μέχρι την έναρξη λειτουργίας της νέας προσαρμοσμένης στον ν.5026/2023 ηλεκτρονικής εφαρμογής, θα θεωρούνται ισχυρές έστω κι αν υποβάλλονται με την ηλεκτρονική εφαρμογή του προηγούμενου νόμου ν.3213/2013
που είναι σε λειτουργία (σύμφωνα με την από 11-05-2023 απόφαση της Επιτροπής Ελέγχου του ν.5026/2023).

Τι σημαίνει αυτό σύμφωνα με τα Κυβερνητικά στελέχη; Ότι θα μπορούσε από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του το 2023 να την έχει υποβάλει ηλεκτρονικά αφού, παρά τους ισχυρισμούς του, η πλατφόρμα pothen.gr ήταν και παραμένει ανοικτή για να την υποβάλει ακόμη και σήμερα.

«Περιμένει στοιχεία από το IRS αλλά θέλει να κάνει πόθεν έσχες»

Το δεύτερο ψέμα το οποίο εντοπίζει η Κυβέρνηση στις τελευταίες δηλώσεις Κασσελάκη είναι η πρόκλησή του «ανοίξτε την πλατφόρμα και θα τα καταθέσω άμεσα». Όπως επισημαίνει το Μαξίμου κάτι τέτοιο μάλλον δύσκολα φαίνεται ρεαλιστικό καθώς ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχθηκε ενώπιον των υποστηρικτών του στη Θεσσαλονίκη πως του λείπουν ακόμη (τόσους μήνες μετά) έγγραφα από το IRS (την αμερικανική φορολογική αρχή). Άρα πως θα την υποβάλει τη δήλωση πόθεν έσχες, χωρίς δικαιολογητικά αναρωτιούνται στην Κυβέρνηση.

Και επειδή ανοίγει η συζήτηση για την αρχική δήλωση που πρέπει να υποβάλει ένας πολιτικός, από το Μαξίμου υπογραμμίζουν πως ο Πρωθυπουργός αρχική δήλωση υπέβαλε το 2004 για το 2004.

«Παράνομος ο Κασσελάκης - Αναμένουμε πως θα κινηθεί η Δικαιοσύνη»

Η Κυβέρνηση όμως επιμένει και στο ότι ο κ.Κασσελάκης αδιαφόρησε και παραβίασε τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ του 2016 για τη συμμετοχή σε αλλοδαπές εταιρείες. Όπως λένε είχε υποχρέωση ο νέος τότε Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, να αποχωρήσει άμεσα ή, τουλάχιστον εντός ευλόγου -μέχρι δύο μήνες- χρονικού διαστήματος. Ο κ.Κασσελάκης προσθέτουν, εξελέγη στις 23 Σεπτεμβρίου του 2023, και δηλώνει ότι παρέμενε στην εταιρεία μέχρι τις 31/12, κάτι που σημαίνει ότι έχει παραβιαστεί η νομοθεσία.

Η Κυβέρνηση δεν σχολιάζει το πως θα πρέπει να κινηθεί η Δικαιοσύνη και δηλώνει ότι το ποιες διαδικασίες θα κινηθούν από τη Δικαιοσύνη, είναι δουλειά της ίδιας της Δικαιοσύνης.

«Δεν βγαίνουν τα νούμερα»

Τέλος στο Μέγαρο Μαξίμου ακολουθούν το δρόμο που χάραξε σε συνέντευξή του ο Άδωνις Γεωργιάδης, δηλαδή το επιχείρημα πως τα νουμερα που παρουσίασε ο κ.Κασσελάκης δεν…βγαίνουν. Αν κάτσει κανείς και βάλει κάτω τις δανειακές υποχρεώσεις, τις καταθέσεις, αλλά ακόμη και τα επενδυτικά προϊόντα του λένε και σκεφτεί αυτό που έχει δηλώσει ότι δεν χρειάζεται να ξαναδουλέψει, τότε αυτοί οι αριθμοί δεν βγαίνουν.

“Έχει δάνειο 1,8 εκατομμύρια. Ο άνθρωπος παρουσιάζει ότι έχει συνολικά επενδυτικά προϊόντα 3 εκατ., καταθέσεις 22.000 και πήρε σπίτι το 2024 μετά τη δήλωση δηλαδή, 1,8 εκατ. και χρωστάει 1,8 εκατ. ευρώ. Αν δεν το καταλάβατε ο κ. Κασσελάκης είναι και μέσα περίπου μισό εκατομμύριο” είχε δηλώσει ο Υπουργός Υγείας προσθέτοντας πως από τη στιγμή που δεν εργάζεται αυτή τη στιγμή οι αριθμοί δεν βγαίνουν.

Στις 9:30 το πρωί ο Πρωθυπουργός θα δώσει συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα και δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε νέες δηλώσεις επι του θέματος μετά από τις κατηγορίες που του έχει απευθύνει ο κ.Κασσελάκης αλλά και την πρόκληση περί συμπλήρωσης περιουσιακών στοιχείων στη φόρμα που απέστειλε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ